Scad ratele pentru unii dintre români. Află dacă te numeri printre norocoși!

Indicele ROBOR la trei luni a atins cel mai scăzut nivel înregistrat din 18 mai 2022 și până în prezent. Acesta a ajuns de la 5,8%, pe 7 august, la 5,59% pe 8 august, după ce reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) au decis să reducă, pentru a doua lună consecutiv, dobânda de referință.

 

"Le scad, practic, ratele cu un procent egal cu diminuarea indicelui tuturor celor care au credite luate înainte de mai 2019, pe ROBOR, și nu au trecut pe IRCC/dobândă fixă prin refinanțare, dar și persoanelor juridice în cazul cărora se folosește încă ROBOR la calculul dobânzilor", explică Doru Iliescu, General Manager Imobiliare.ro Finance.

 

Să luăm un exemplu concret. Pentru un credit cu o valoare de 350.000 de lei luat înainte de mai 2019, pe 30 de ani, cu o marjă fixă a băncii de 3%, până ieri dobânda era 8,8% și rata era de 2.766 lei/lună.

 

Astăzi, dobânda este 8,59% și rata a devenit 2.714 lei/lună. Se poate observa, astfel, o scădere a ratei cu 52 de lei, potrivit calculelor Imobiliare.ro Finance.

 

Indicele ROBOR la șase luni a înregistrat la rândul său o scădere, mai exact de la 5,85% la 5,63%.

 

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară. Indicele este calculat zilnic.

 

Pentru creditele acordate după 2 mai 2019, se ia în calcul IRCC (indicele de referință pentru creditele consumatorilor). Evoluția IRCC are, la rândul său, un impact în ratele românilor. Acesta se face observat, însă, cu o întârziere de două trimestre. Pentru trimestrul III, deci perioada iulie-septembrie 2024, valoarea IRCC a fost stabilită la 5,86%.

 

Dobânda cheie, în scădere

 

Consiliul de Administrație al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 6,75% la 6,5% începând cu 8 august. O hotărâre similară s-a luat și în ședința din 5 iulie, când dobânda cheie s-a redus de la 7% la 6,75% pe an. Până atunci, aceasta se menținea nemodificată din ianuarie anul trecut.

 

Dobânda cheie este principalul instrument de politică monetară al băncii centrale, al cărui scop este stabilitatea prețurilor, deci controlul inflației, prin influențarea costului creditelor și al depozitelor din piață. Reprezentanții BNR au fost nevoiți să mențină, până luna trecută, dobânda cheie pe fondul inflației ridicate.

 

După reducerea dobânzii de politică monetară din iulie, Dan Niculae - Managing Director Imobiliare.ro Finance, prevedea deja o continuare a acestei tendințe la viitoarele ședințe.

 

"Totuși, un risc vine din direcția deficitului bugetar, mai ales în contextul viitoarelor majorări de pensii și al politicilor fiscale specifice unui an electoral, aspecte care vor impune creșteri semnificative de taxe. Acestea generează creșterea inflației, așadar viitoarele reduceri ale dobânzii cheie, deși anticipate, sunt puternic influențate de impactul unor astfel de măsuri", explica el în opinia publicată în cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Citește aici articolul.