Chirie sau rată la bancă? Așa îți dai seama că este momentul potrivit să cumperi o locuință

Căutarea unui loc pe care să-l numești acasă este un pas extrem de important pe care trebuie să-l faci în viață, așa că înainte să iei o hotărâre este bine să cântărești cu grijă opțiunile pe care le ai. Închirierea unei locuințe vine la pachet cu propriile avantaje și dezavantaje, la fel și cumpărarea unei proprietăți. Iată care sunt acestea și cum îți dai seama dacă ești pregătit sau nu pentru un credit ipotecar.

 

Prima dintre aceste variante îți oferă flexibilitate, un lucru apreciat în special în rândul tinerilor. Dacă ajungi la concluzia că locuind în apartamentul ales lucrurile nu stau chiar așa de bine pe cât îți imaginai, dacă îți schimbi job-ul sau dacă găsești un loc de muncă plătit mai bine într-un alt oraș, te poți muta rapid, cu puțină bătaie de cap.  În plus, nu trebuie să te gândești la reparații sau să investești bani în mobilier.

 

Pe de altă parte, este posibil să nu simți că ești cu adevărat "la casa ta" pentru că nu poți lua decizii prin care să schimbi radical aspectul locuinței și, dacă accepți să închiriezi cu plata banilor în plic, fără un contract semnat cu proprietarul, te și supui la riscuri importante și poți să ajungi efectiv să fii scos afară din apartament pe nepusă masă.

 

Cumpărarea unei locuințe cu ajutorul unui credit ipotecar poate, de asemenea, să le pară tinerilor un angajament prea mare, extins pe o perioadă lungă de timp. Ai însă alternativa refinanțării, negocierii sau rambursării anticipate. Făcute corect, toate te pot ajuta să-ți reduci considerabil cheltuielile. Nu spune nimeni că trebuie să plătești rate timp de 30 de ani sau că nu poți vinde locuința, dacă nu se mai potrivește stilului tău de viață.

 

Optând însă pentru varianta achiziției imobiliare ai niște avantaje clare - după ce achiți creditul ești proprietar, iar locuința cel mai probabil valorează considerabil mai mult decât a făcut-o inițial, având în vedere creșterea constantă a prețurilor de pe piața rezidențială. 

 

Dar cum îți dai seama dacă ești pregătit să cumperi și ai și șansa de a obține un împrumut? Probabil cel mai important aspect pe care trebuie să-l iei în considerare este stabilitatea ta financiară, atât în prezent, cât și pe termen lung. Nu uita, este excelent să devii proprietar, dar trebuie să-ți permiți să faci acest lucru.

 

Ai economii? Ai un loc de muncă stabil? Ai un venit care îți permite să acoperi fără eforturi financiare excesive o rată? Dacă răspunsul tău este "da", atunci este probabil un moment bun să cumperi o locuință. Află câți bani poți împrumuta folosind calculatorul disponibil AICI.

 

Tinerii, tot mai interesați de varianta achiziției

 

Anul trecut piața închirierilor a trecut printr-o perioadă de creștere spectaculoasă, pe fondul condițiilor mai puțin favorabile din sectorul creditării. În momentul de față, însă, băncile le pun la dispoziție celor interesați de obținerea unui credit ipotecar oferte de dobândă fixă tot mai atractive, cea mai mică ajungând chiar la 4,99%. Mulți români au simțit, astfel, că este un moment bun fie să facă o refinanțare, fie o achiziție. Printre aceștia s-au numărat și tineri.

 

"În ultima perioadă am avut destul de mulți clienți cu vârste de 27-28 de ani. Sunt tineri care au fost la facultate și, de cele mai multe ori, au locuit în cămin pentru că poate nu-și permiteau neapărat să plătească o chirie. Era varianta cea mai ieftină", a explicat Mirela Vasile, broker de credite cu peste 15 ani de experiență, în cadrul "Credit Talks" - primul webinar organizat de Imobiliare.ro Finance care își propune să ofere informații relevante despre procesul de creditare tuturor celor interesați de obținerea unui împrumut.

 

 

Practic, discutăm despre tineri independenți, cu studiile finalizate și cu o vechime de 1-2 ani pe piața muncii. Dacă nu ar cumpăra o locuință, ei ar fi puși în fața următoarei alegeri - închirierea unei garsoniere sau unui apartament, respectiv traiul în casa părintească.

 

Când sunt pregătiți tinerii să părăsească locuința părinților?

 

Statisticile europene arată că vârsta medie la care tinerii sunt pregătiți să nu mai depindă de părinții lor pentru a avea un acoperiș deasupra capului este de 26,4 ani. Lucrurile diferă, însă, de la o țară la alta.

 

Diferențele de vârstă la care bărbații și femeile aleg să facă acest pas sunt destul de mari, în special în România, țara noastră marcând o extremă la acest capitol. Bărbații părăsesc casa părintească la 29,9 ani, în timp ce femeile sunt mult mai independente și fac acest pas cu mai bine de 4 ani înainte.

 

În nouă țări din Uniunea Europeană bărbații pleacă din casa părinților chiar după vârsta de 30 de ani. Este vorba despre Croația, Bulgaria, Grecia, Slovacia, Spania, Italia, Slovenia și Portugalia. Femeile așteaptă atât de mult doar în Croația, conform Eurostat.

 

 

La polul opus se află țări ca Finlanda, Danemarca sau Suedia unde, atât bărbații, cât și femeile, părăsesc casa părintească la scurt timp după împlinirea vârstei de 20 de ani.