“Prea mult praf, produs de doar cateva masini”

scris de Ilias Papageorgiadis in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 1 Martie 2011, Ultima actualizare: 01 Martie 2011

(Piata imobiliara romaneasca: primele doua luni ale anului 2011)

“Foarte optimist”-ul prieten al meu, celebru: “2011 va fi un an foarte pozitiv”

Era doar  sfarsitul anului trecut, cand o multime de oameni au aparut in mass-media, declarand ca aceasta criza s-a incheiat. Celebrul “foarte optimist” prieten al meu,  nu a pierdut ocazia de a-mi spune:

– “Salut Ilia, cum te simti azi?”

– “Foarte bine, dar tu?”

– “Nu am fost niciodata mai bine. ”Ai vazut stirile? “

– “Stirile despre ce?”

– “Piata imobiara iese din  criza, 2011 va fi un an foarte pozitiv”.

– “Cine spune asta?”

– “Prea multi experti.Cifrele sunt clare, cererea este in crestere si nu exista nicio stire negativa in piata, cu exceptia unui raport “.

– “Stiu, te referi la Coldwell Banker, vorbind despre executari silite de pana la 500 milioane de euro”.

– “Dar acest lucru nu este important. 500 milioane de euro reprezinta doar 5%, intr-o piata de 10 miliarde de euro, precum cea romaneasca”.

– “Sunt de acord cu CB, in plus nu consider ca 500 de milioane de euro vor fi doar 5% din piata romaneasca totala. Piata nu mai este atat de mare”.

– “Uite: poti spune orice doresti sa spui, exista zeci de alte persoane care au o opinie diferita. De aceasta data te inseli, piata o sa accelereze cu adevarat in 2011. . Poate chiar o sa explodeze”.

Niciun semn pentru o schimbare dramatica / imbunatatire in acest an

Dupa primele doua luni ale anului, remarcam cu totii ca nu exista diferente mari pe piata comparativ cu 2010. Unele lucruri par a fi îmbunatatite intr-adevar, dar procedura este foarte lenta. Uneori chiar nu poti observa progresul.  Nu exista nicio veste, niciun semn care sa schimbe dramatic directia pietei  Aceasta directie  ramane pozitiva, dar nu pe termen scurt.

Prea mult “praf” …

Cand vedeti  multe masini pe o strada fara asfalt in timpul verii, acest lucru inseamna, de obicei,  praf, un praf intens. Acesta este un semn ca strada este aglomerata, dar nu intotdeauna. Ar putea fi, de asemenea, faptul ca masinile sunt putine, dar conduse folosind multe manevre.  Acesta este motivul pentru care grecilor le place sa spuna “lasa praful sa dispara, pentru a vedea realitatea din spatele lui”.

Asadar dupa ce multi oameni au estimat doar lucruri pozitive, creand prea mult “praf” pe piata, cred ca este timpul pentru a verifica realitatea din spatele lui …

Experimentele din primele doua luni ale lui 2011

Primele doua luni ale anului reprezinta intotdeauna un prag important. Puteti evalua intamplarile si verifica pasii ce urmeaza a fi facuti. Acest an a fost oarecum mai interesant pana in momentul de fata, din punct de vedere al afacerilor imobiliare:

  • Dezvoltatorii proiectelor rezidentiale au fost martorii unei cresteri concrete a interesului. “In 2010 aveam 1-2 vizionari pe saptamana, dar incepand cu luna ianuarie avem aproape 3-4 pe zi” mi-a comunicat un dezvoltator din sectorul rezidential, acesta nefiind singurul care inregistreaza un numar sporit de vizitatori.
  • Agentii imobiliari au inregistrat cereri aproape duble. Cele mai multe companii importante de imobiliare au inregistrat un numar dublu de cereri, dat fiind faptul ca s-au intors clientii (?) si si-au manifestat interesul pentru proprietati (cu toate ca au fost mai putine tranzactii finalizate).
  • Mai multe banci par a fi “deschise pentru finantari ale afacerilor din sectorul imobiliar”. Cel putin asta se sustine. Pana in momentul in care voi fi informat ca au fost incheiate 10 contracte importante de finantare, voi fi foarte precaut, dar trebuie sa recunosc faptul ca acesta este  feedback-ul pe care l-am primit.
  • Avem mai multe executari silite “pregatite in vederea vanzarii”. Aproape zilnic sunt informat despre una sau doua astfel de executari. Mai devreme sau mai tarziu, cateva dintre acestea se vor materializa in tranzactii.
  • Interesul manifestat de catre investitori este intr-adevar mai puternic. Ma refer aici la investitorii hotarati care stiu ce vor si sunt pregatiti sa actioneze, sau au inceput deja sa isi plaseze capitalul inca din luna ianuarie.
  • Multe proiecte de retail / comerciale si-au anuntat debutul. Am analizat deja motivele pentru care se va produce acest lucru (amintiti-va aici). Momentan este doar o veste buna dar in viitor, va fi parte integranta a procesului de recuperare.
  • Cateva fonduri sunt active, perioada aferenta investitiilor este prevazuta sa expire curand. Acesta este motivul pentru care vor cumpara proprietati sau proiecte de dezvoltare foarte curand.
  • Nu in ulimul rand: Dupa iarna lui 2010, atunci cand tara a fost ingropata in zapada pana in luna martie, acest an a beneficiat de o vreme mai “blanda”. Adaugati la aceasta alte lucruri pozitive mai neinsemnate si fiti convinsi ca PIB-ul va inregistra o crestere pozitiva in primul trimiestru al anului. Nu va fi semnificativa, dar va fi totusi o crestere, ultima inregistrandu-se in trimestrul 3 al anului 2008.

Problemele inca persista…

In acelasi timp continuam sa ne confruntam cu aceleasi probleme pe care le-am avut si in trecut:

  • Mediul politic este fragil
  • Mediul economic “ar putea deveni mai stabil”.
  • Durata medie de viata a continuat sa se diminueze.
  • O multime de oameni frivoli au incercat sa isi creasca preturile din nou, fara a avea vreun client gata sa plateasca macar cu un euro in plus fata de trecut. Ei nu inteleg aportul negativ pe care il aduc pietei aplicand astfel de tactici.
  • Cumparatorii nu gasesc preturile pe care le vizeaza.
  • Multe proprietati sunt inca “in locul nepotrivit, avand o abordare gresita si un pret eronat”.

Per total: Intr-adevar praful este mai intens anul acesta, dar inca exista cateva masini care sa il produca. Avem nevoie sa asteptam mai mult pentru a vedea ceva schimbandu-se cu adevarat.

Sigur, este evident ca anul acesta are potential mai crescut. Ma astept ca sa fie chiar mai bun in ultimul sfert al anului. Dar in momentul de fata suntem doar martorii inceputului unui proces, care ma astept sa se evidentieze pe parcursul anului urmator si in special pe intreaga durata a lui 2013. Toate acestea sunt realizabile daca evitam tot felul de “turbulente” la nivel national, european si mondial (aflati despre acestea aici si aici).

V-am impartasit asteptarile pe care le am anul acesta (le puteti revedea aici si aici). Anul 2011 va fi mai bun decat 2010, dar fara prea multe … stiri “fascinante”.

Părerile cititorilor
1 părere
  • adi

    Previziunile se fac din cifre pe hartie. Ar trebui facute pe banii din buzunarele potentialilor clienti interesati sa cumpere. Fara client nu are loc nici o tranzactie. Trebuie luat in calcul un volum mare de tranzactii adica un numar mare de clienti. Majoritatea posibililor clienti au o putere de cumparare mica. Doar putini mai dispun de bani cash si target-ul lor este mai ridicat (segmentul peste medie\lux). Nu vor investi in imobile vechi, piata majoritara care este destinata majoritatii potentialilor clienti, deci cei cu putere mica de cumparare. Tranzactiile vor creste cand pretul scade pana acolo unde clientul isi permite si poate sa cumpere. Speculatorii si bancile care incearca sa tina pretul sus nu vor face tranzactii.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Poate otravi mentalitateanesanatoasa procesul de redresare?

Inca de acum cateva saptamani, continui sa va spun despre procesul lent de recuperare care astept sa se produca, in cazul in care totul decurge bine in urmatorii 1-2...

citește mai departe
CPI, traininguri si déjà vu: Colaborarile si 5 secrete pentru profesionalism

Martea trecuta am participat la CPI, “Clubul Profesionistilor in Imobiliare”, un eveniment organizat de imobiliare.ro. Acolo, in timpul prezentarii sustinute de Isfahan Doekhie si Niculae Iulian, m-am simtit ca si...

citește mai departe
In Suedia, pentru… Romania!

Salutare din friguroasa Uppsala si Stockolm! Dupa o saptamana obositoare, ieri am zburat in Suedia. Am venit aici din doua motive: sa-mi intalnesc fratele, Nikolas, care lucreaza pentru Universitatea...

citește mai departe
“Pretul pietei este 250. Clientul meu va ofera 170” “Eu vreau 800. Poti sa pastrezi toti banii peste acest pret”

2010. Vara. Tocmai am semnat un contract, cumparand un teren destinat unui proiect de retail intr-un oras mare din Romania. Clientul meu,  fericit de finalitatea acestei tranzactii m-a invitat...

citește mai departe
Cine a înregistrat profituri serioase în România anului 2010?(exceptându-i pe „şmecheri” şi restul „oamenilor foarte inteligenţi”)

2010 a fost un an dificil. Însă, în această perioadă, am observat un lucru care nu a fost menţionat de media. Care este acesta? Anul trecut am observat o...

citește mai departe