Datorită disponiblității terenurilor pentru construcții, aceasta pare să fie o soluție de creștere a stocului locativ pe termen lung.
În perioada de recesiune, dezvoltarea rezidențială a Capitalei (dar și a altor mari orașe) a fost concentrată pe zonele periferice, unde terenurile erau mai ușor de găsit, iar prețurile mai accesibile. Pe fondul revenirii sectorului imobiliar, tot mai mulți investitori „vânează” acum terenuri cu un amplasament mai bun, semicentrale sau centrale. Există însă și jucători care mizează în continuare pe dezvoltarea zonelor limitrofe, ca tendință pe termen lung a pieței.
Un asemenea exemplu este dat de compania de origine israeliană Tagor. În colaborare cu fondul britanic de investiții Patron Capital, aceasta și-a anunțat intenția de a demara cea de-a doua fază de construcție a ansamblului rezidențial Adora Urban Village (foto), din sud-vestul Bucureştiului (Bragadiru). Dezvoltatorii lucrează în prezent la obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare pentru continuarea lucrărilor la proiect. „Zona care se întinde de-a lungul Şoselei Alexandriei s-a dezvoltat intensiv, astfel încât există şi o cerere puternică de locuinţe pentru afluxul de navetişti către Bucureşti”, motivează reprezentanții companiei.
Accent pe compartimentare și design
Început în 2012, ansamblul Adora Urban Village este proiectat să cuprindă 12 blocuri cu un total de 548 de apartamente, în urma unei investiții de 34,4 milioane de euro. Prima fază de construcție a atras fonduri de circa șase milioane de euro și a constat în două clădiri formate din 75 de unități locative (cu una, două și trei camere), special concepute pentru clientul de Prima Casă. Cea de-a doua etapă va cuprinde tot două blocuri, însă cu un total de 94 de apartamente (cu 25% mai multe locuințe decât până acum). Potrivit dezvoltatorilor, noile locuințe vor fi îmbunătaţite din punctul de vedere al designului interior şi al compartimentării.
„Aşteptăm cu încredere startul construcţiilor, întrucât avem rezervate deja primele apartamente pentru această a doua fază, apartamentele din prima fază fiind vândute în totalitate. Am adus multe îmbunătăţiri ansamblului, de la varietatea mai mare de apartamente până la design, compartimentare şi materiale de construcţie. Cea mai mică locuinţă are acum 42 de metri pătraţi utili şi are funcţionalitatea unui mini-apartament cu două camere. Este practic o extensie a conceptului de mini-cameră introdus în 2013, studioul dublu care a avut mare succes în prima fază transformându-se într-un apartament de două camere, graţie compartimentării inteligente.”
Andreea Hamza, director de marketing și vânzări Tagor
Pe lângă ansamblul Adora Urban Village, Tagor mai are în derulare, tot în colaborare cu Patron Capital, trei alte proiecte rezidențiale, dintre care unul în Capitală și două în afara acesteia. Adora Park Arad reprezintă o investiție estimată la peste 83 de milioane de euro, în 12 blocuri cu 1.200 de apartamente, în vreme ce Adora Forest, din Timișoara, va cuprinde un număr similar de unități locative. În zona Pipera, în apropiere de Școala Americană, compania mai dezvoltă un ansamblu de 550-600 de apartamente, ce va atrage fonduri estimate la 57,6 milioane de euro.