Cumpărătorii acordă o atenție tot mai mare ușurinței de deplasare între punctele zilnice de interes.
„Localizare, localizare, localizare”. Iată un binecunoscut motto invocat de agenții imobiliari americani. Potrivit acestui principiu, ceea ce face ca o proprietate să fie foarte căutată – sau dimpotrivă! – este, mai întâi de toate, amplasamentul său.
Pe fondul recesiunii economice, piața autohtonă – una încă tânără comparativ cu cea de peste ocean – a fost una atipică din acest punct de vedere. În ultimii ani, prețul a fost, indisputabil, factorul cu cea mai mare greutate în ochii clienților la achiziția unei locuințe. Acum însă, la începutul unui nou ciclu de creștere economică, importanța criteriului financiar scade, în favoarea localizării. Aceasta este concluzia unui studiu derulat recent de Imobiliare.ro, potrivit căruia, la finele anului trecut, prețul era luat în calcul de 70,5% dintre potențialii cumpărători, în scădere de la 76,9% în urmă cu un an; pe de altă parte însă, importanța amplasamentului unei proprietăți a crescut de la 53,7% la 59,8%.
Achizițiile „la impuls”, mai rare acum
Aceeași tendință este semnalată și de Claudiu Hațegan, broker/owner al agenției bucureștene Klauss & Partners. Acesta spune că, dacă în trecut mulți puneau foarte mult accent pe factorul preț, în ultimul timp au început să acorde o atenție mai mare amplasamentului – „la pachet”, desigur, cu facilitățile oferite de o anumită zonă: de la mijloace de transport până la oportunități de divertisment. Astfel, se poate spune că cei care își doresc o locuință fac achiziții mai raționale și nu mai cumpără atât de mult la impuls. Când vine vorba de a accepta anumite compromisuri pentru o anumită proprietate, clienții se arată dispuși să renunțe mai degrabă la pretenția de a locui la un anumit etaj sau ca apartamentul să aibă o anumită suprafață, dar nu la o anumită zonă.
Traficul, o problemă tot mai acută
Cum se explică această schimbare? „Oamenii au început să-și dea seama că timpul e o resursă foarte importantă”, spune reprezentantul Klauss & Partners. Acesta este motivul pentru care, pe fondul acutizării problemei traficului în Capitală (dar și în alte mari orașe), aceștia își doresc să ajungă cât mai ușor la punctele uzuale de interes: serviciu, școală, grădiniță, magazine, farmacii, malluri, parcuri etc. În acest scop, există până și persoane care, după ce au achiziționat în trecut o vilă în afara Bucureștiului, caută acum soluții pentru a locui în oraș, pentru a fi mai aproape de locul de muncă. Ba chiar unii dintre ei iau în calcul varianta de a închiria un apartament în care să locuiască pe timpul săptămânii!
În opinia lui Hațegan, o flexibilitate sporită – în sensul ușurinței de adaptare la noi situații de viață – va căpăta o importanță sporită pe viitor, chiar în detrimentul „mentalității de proprietar” a românului. „Cred că vor fi persoane care vor renunța la ideea de cumpărare și vor merge pe închiriere”, tocmai pentru a fi mai flexibili, spune brokerul imobiliar.
Adrian Munteanu
Faceti deosebirea intre cartiere si periferie. Cartierele, la randul lor, sunt o periferie fata de centrul orasului, fatata de zona lui istorica, singura care contine adevaratul Brasov. Putem spune ca aceste cartiere sunt o zona intermediara. Cartierele sunt si ele o insiruire de blocuri care se gasesc, identic, in toate orasele din tara. Incercati sa faceti un sondaj care sa vizeze si diferenta intre Centrul Istoric al Brasovului si cartiere.