Zgomote deranjante? Soluții de izolare fonică a locuinței

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei, Home & Deco, Ştiri imobiliare
Publicat pe: 10 Martie 2016, Ultima actualizare: 12 Iunie 2018

Când vine vorba de izolarea fonică a locuinței, cei mai mulți clienți își concentrează atenția asupra camerelor de odihnă.

Dacă tot ce te desparte de apartamentele vecine este un (simplu) perete, probabil că ai experimentat măcar o dată disconfortul provocat de muzica dată la maximum sau de bormașina care pornește din senin, tocmai când te gândeai să tragi un pui de somn. Din fericire, situația nu este fără scăpare.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-man-can-t-sleep-noise-covering-ears-pillows-image36992988

Potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri de materiale de construcţii şi grădinărit de pe piața locală, izolația fonică este din ce în ce mai populară în rândul românilor, fiind utilizată inclusiv pe segmentul rezidențial. Dintre clienții care apelează la o asemenea soluție pentru locuința proprie, cei mai mulți se concentrează asupra dormitoarelor.

„Deși, la prima vedere, izolația fonică pare a fi o soluție dedicată exclusiv spațiilor în care se desfășoară activități cu un nivel ridicat de zgomot, în ultima perioadă, românii își doresc tot mai mult crearea unei zone de liniște și în propriile locuinţe, apelând astfel, încă din stadiul de proiectare, la soluții eficiente de placare a pereților cu materiale fonoabsorbante.”

Mugurel-Horia Rusu, Director General Hornbach România

Materiale care propagă sunetul

Dorin Rotaru, managerul firmei Corkline (importatoare de produse din plută), spune că problema poluării fonice este una destul de acută în blocurile autohtone (fie ele vechi sau noi), iar, uneori, chiar și în cazul locuințelor unifamiliale. Asta pentru că materialele de construcție bazate pe piatră (și derivate) – tot ce înseamnă beton, ciment, dar și cărămidă sau BCA – sunt bune conductoare fonice, în vreme ce alte materiale, precum polistirenul, chiar amplifică zgomotul.

Nu prea putem vorbi, așadar, de locuințe cu un grad suficient de izolare fonică „din construcție”. Excepție ar face casele din lemn (un material ce nu propagă zgomotul), care nu sunt însă foarte populare la noi. O variantă bună ar fi și realizarea de clădiri cu pereți dubli, cu un strat de aer între ei. Este evident însă că acestea nu ar fi prea „rentabile” pe piața construcțiilor de azi, în care presiunea pe factorul preț influențează în mod decisiv și suprafața locuințelor.

Pluta: o utilizare mai puțin cunoscută

Cum putem rezolva însă problema zgomotelor deranjante? Potrivit specialiștilor Hornbach, placarea pereților din cărămidă sau BCA cu gips carton este cea mai solicitată tehnică, însă există și tehnologii mai noi, bazate pe materiale speciale (precum un strat de burete sau carton ignifug).

O soluție nu foarte cunoscută în rândul populației – dar apreciată în rândul specialiștilor în acustică – este pluta. „Pluta e singurul material de izolare fonică 100% natural”, spune Dorin Rotaru. Prin urmare, aceasta nu emană substanțe toxice; în plus, izolează și termic, are o durată mare de viață și poate fi „refolosită” (aplicată pe un alt perete). Un alt avantaj important constă în faptul că, față de alte metode, „înghite” mai puțin din spațiul camerei. Pentru apartamente, de exemplu, poate fi utilizat un strat de la 10 la 50 de milimetri (în funcție de nivelul zgomotului).

Placarea unui singur perete, ineficientă

Cât ar costa izolarea cu plută a unui dormitor de 13 metri pătrați, spre exemplu? Luând în considerare o înălțime a camerei de 2,5 metri, o izolare integrală (pereți, tavan și podea) cu plută expandată de 30 de milimetri (o grosime medie) ar ajunge la circa 3.800 de lei, calculează managerul Corkline. În unele cazuri, punctează acesta, clienții fac greșeala de a izola fonic doar peretele „cu probleme” – această soluție nu este foarte eficientă, deoarece zgomotul continuă să se propage prin pereții alăturați. Eventual, se poate lua decizia de a nu placa peretele opus sau podeaua, însă ignorarea pereților laterali sau a tavanului nu este indicată.

De multe ori, recunoaște Rotaru, pluta e considerată o soluție scumpă de izolare fonică – asta comparativ cu variantele tradiționale, precum pereții de gips-carton, în combinație cu vată minerală. Comparând-o însă cu materiale cu specificații tehnice și eficiență similare, aceasta este, de fapt, mai ieftină.

Părerile cititorilor
13 păreri
  • Anca

    Eu as dori izolarea fonica a tavanului din doua camere si a unui perete lateral, comun cu vecinii de alaturi. Imi puteti recomanda o echipa din Brasov? Am apartamentul tapetat, dar sunt gata de orice sacrificiu daca mi se rezolva aceasta imensa problema.
    Va multumesc.

  • Cristina

    Buna ziua,
    Ma intereseaza sa izolez fonic un geam despartitor de la balcon care masoara 1.5/1.10 m.
    Mentionez ca in momentul de fata este un placaj prin care se aude tot ce face vecinul de langa mine.
    Doresc sa stiu cu ce se poate izola astfel incat sa nu se mai auda nimic si care sunt costurile aferente acestei proceduri.
    Multumesc.

  • Daniel

    Am incercat izolarea peretelui comun cu pluta expandata de 3 cm si problema nu s-a rezolvat deloc. Concluzia mea este ca nu se merita fonoizolatia cu acest produs. Incerc sa caut alta solutie.

  • Madalina

    Pluta miroase ingrizitor, am pus de 1 luna si jumatate si nu se mai poate sta in casa. Si bucata care a mai ramas si sta afara, in aer, miroase la fel de urat. Va trebui sa o dau jos dup ce am cheltuit un car de bani. De ce?

  • Victor

    Eu am izolat un perete comun cu pluta si nu mi s-a rezolvat total problema. Apoi am dat jos si am montat Hd foam plus de 5 cm si s-a rezolvat. Am avut asteptari mari de la pluta, dar la mine n-a functionat cum trebuie.

  • Alex

    O izolatie fonica buna se obtine cu membrana Blocktec 70 adezivata si cu placi Quash Details.
    Pluta izoleaza maximum 10 dB pe cand aceste materiale pot izola apx 75 dB.

  • Gabriela

    Buna ziua. Si eu as dori sa stiu cel fel de pluta este aceasta, de unde se poate cumpara si, o firma care executa astfel de lucrari. Am aceleasi probleme ca si persoanele ce au postat anterior. Se aude orice: lingura in farfurie cand mananca vecinii, mersul la toaleta, vorbitul la telefon, TV , tocuri, rasete, muzica, etc. Va multumesc!

  • Dorin

    Buna seara,
    Izolarea se poate face cu Pluta EXPANDATA – un material foarte eficient in astfel de cazuri, dar neaparat sa fie expandata, coeficientul de izolatie fonica este mult mai bun decat la alte tipuri de pluta. Un alt aspect foate important de luat in seama este ca zgomotul se propaga foarte bine prin caramida si beton, din acest motiv este recomandat a se izola si peretii/tavanul care au continuitate cu peretele/tavanul despartitor. Acestea se monteaza foarte usor, poate fi trasa plasa peste si gletuit+lavabila.

  • Nikolae

    De obicei izolarea se face pe partea de unde se propaga sunetul. Tot ce inseamna structura rigida ( dibluri ) trebuie evitat pentru ca amplifica vibratiile.

  • Doina

    Buna ziua,
    Am o mare problema!
    Peretele despartitor intre noi si vecinii nostri este de caramida si cred ca in grosime de 12,5 cm si tencuit.Se auzeau zgomote, tv, discutii pe ton ridicat, dar nu era asa deranjant, nu ajunsese o problema. Acum cativa ani vecinii au facut o vrut sa faca o izolare fonica. Au pus polistiren expandat de 5 cm si apoi placa de rigips.Din acel moment se aude totul mult mult mai tare la noi dar si la ei. Iar ei ne bat in perete mai tot impul. Am ajuns sa vorbim in soapta sau de abia auzim la tv si uneori si asa ne bat in perete!!! Am vorbit cu ei acum o luna si asa am aflat ca au izolat cu polistiren expandat!!! Am citit si am constatat ca de fapt polistirenul nu numai ca nu izoleaza fonic, dar chiar amplifica zgomotele , exact ceea ce se intampla si in situatia noastra. Va rog sa ma ajutati sa remediez eu situatia, sa nu se mai auda la ei, pentru ca ei au spus ca nu mai repara!!! Noi ascultam muzica clasica iar pe ei ii deranjeaza. Iar noi am ajuns sa fim terorizati.
    Va multumim!

  • laura oprea

    Cat m-ar costa si pe mine izolarea unui tavan de sufragerie la bloc? Va rog sa-mi spuneti ca de nu merg peste vecini si nu raspund de mine. Glumesc eu, dar fac un zgomot de nu ii mai suport. Si unde va putem gasi, va rog frumos?

  • VERNICĂ Dănuț

    Bună ziua !Vă rog să îmi spuneți si mie cam cât ar costa izolarea unui tavan de apartament de 18 mp.Vă multumesc.

  • simona

    Buna ziua! As vrea sa izolez un tavan cu pluta va rog sa imi spuneti cum se procedeza. Deasupra sta o familie cu 11 copii si as vrea sa izolez fonic.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor

Stând mai mult acasă, din pricina măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, românii au început să acorde mai multă atenție spațiilor exterioare ale locuințelor. Retailerul local de materiale de...

citește mai departe
The new luxury era? Într-o zonă exclusivistă precum Kiseleff-Aviatorilor, o amenajare cu adevărat „de lux” poate ajunge la încă o dată prețul apartamentului

Un studio de design recunoscut pe plan internațional intră și pe piața din România, pe fondul alinierii standardelor în materie de lux ale persoanelor cu venituri mari din întreaga...

citește mai departe
Ambient modern și elegant, în care să te simți „acasă”!

Acest stil de design se potrivește atât locuințelor spațioase, cât și celor de dimensiuni mai mici. Visezi la o locuință elegantă, însă nu ai vrea să cazi în capcana...

citește mai departe
Design: duplex de 85 de metri pătrați, cu 3 dormitoare și două băi

Cu o compartimentare și o amenajare eficiente, casa ta poate fi mai încăpătoare decât crezi! Datorită noii generații de ansambluri rezidențiale, apartamentele structurate pe mai multe nivele, de tip...

citește mai departe
3 stiluri de amenajare pentru sufrageria ta!

Alături de bucătărie, această cameră este cea în care veți petrece cel mai mult timp împreună. Sufrageria – sau, în accepție modernă, livingul – reprezintă, în designul interior contemporan,...

citește mai departe