Vrei să vinzi în 2014? 4 sfaturi de luat în seamă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Sfaturi, Proprietari, Ştirea zilei
Publicat pe: 14 Ianuarie 2014, Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2014

Pentru anul ce tocmai a început, jucătorii din sectorul rezidențial se așteaptă la o evoluție similară cu cea din 2013.

La început de 2014, nu puțini sunt cei care își fac planuri pentru anul ce le stă înainte. Dacă te gândești să treci pe lista ta de obiective vânzarea unei proprietăți, Imobiliare.ro ți-a pregătit o sumă de sfaturi ce-ți pot fi de ajutor:

vanzare casa1. Analizează-ți bine motivațiile!
În actualele condiții de piață, majoritatea potențialilor vânzători se întreabă dacă este sau nu momentul potrivit pentru a-și scoate proprietatea pe piață. Această întrebare ar trebui precedată (sau chiar înlocuită) însă de una mult mai simplă, respectiv „De ce vreau să vând?”. În funcție de răspunsul dat, îți poți da seama cât de oportună este o asemenea „mutare” pentru tine acum. Spre exemplu, dacă iei în calcul vânzarea din cauza unor datorii ajunse la limită, pe care altfel nu le poți achita, această soluție poate fi una potrivită (atât timp cât este însoțită de un plan bine pus la punct de rambursare a datoriilor și de valorificare a banilor rămași). Dacă motivația ta constă în faptul că vrei să valorifici un imobil aflat în proces de devalorizare, atunci varianta de a „scăpa” de o proprietate poate fi o idee proastă dacă tot ce vrei este să ții banii „la saltea”. În ciuda ieftinirilor masive din ultimii ani, proprietățile imobiliare rămân o modalitate bună de plasament a capitalului, iar o stabilizare a pieței este de așteptat pe viitor. Scoaterea la vânzare a unei proprietăți poate fi însă o alegere bună atât timp cât ai în minte un plan de a reinvesti câștigurile opținute, fie într-o afacere, fie în altă proprietate imobiliară, mai bună (având în vedere faptul că, pentru un upgrade de locuință, acum ai nevoie de o diferență mult mai mică de bani comparativ cu anii trecuți).

2. Fii realist – nu-ți supraaprecia proprietatea!
Când vine vorba de încheierea unei tranzacții, cel mai mare dușman al tău poți fi chiar tu. Tu poți pune cele mai mari piedici în calea vânzării, iar cea mai „sigură” metodă de a face asta este să-ți supraapreciezi proprietatea. În actualul context de piață, în care volumul ofertei de locuințe depășește cererea, cumpărătorul este cel care are ultimul cuvânt de spus într-o tranzacție. Iar unul dintre principalele criterii de selecție a unei proprietăți este ca aceasta să aibă un preț cât mai mic. Asta nu înseamnă să vinzi pe nimic, ci să-ți setezi așteptările la un nivel cât mai apropiat de situația reală din piață.

3. Nu aștepta să crească prețurile!
Poate că te numeri printre cei care, de când a început criza, se tot gândesc: „Nu strică să mai aștept puțin până să vând, poate mai cresc prețurile”. În caz că da, e bine să știi că o asemenea atitudine îți poate face mai mult rău decât bine. Dacă, după ce ți-ai analizat motivațiile, ai luat decizia de a încheia o tranzacție în 2014, este recomandat să faci lucrul acesta mai repede decât mai târziu. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în 2013, apartamentele au consemnat cea mai mare marjă de ieftinire din ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că prețurile locuințelor sunt încă în scădere. În mod firesc, o revenire a pieței, cuplată cu o reluare a tendinței ascendente a prețurilor, este de așteptat la un moment dat, însă este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla în 2014 – când jucătorii din sectorul rezidențial se așteaptă la o evoluție oarecum similară cu 2013. Oricum, creșterile galopante din perioada de boom nu intră în sfera estimărilor pentru viitorul apropiat.

Click pentru mai multe detalii despre evoluția prețurilor în 2013

4. Fii flexibil!
Dacă, după ce ți-ai scos proprietatea la vânzare, întâlnești un cumpărător serios interesat, fă tot posibilul să fii flexibil în relația și-n discuțiile cu acesta. Ascultă-i nevoile, dorințele și fă un efort pentru a face compromisuri reciproc satisfăcătoare. Poate că respectivul client are nevoie de o perioadă mai mare de așteptare până la încheierea efectivă a tranzacției sau vrea să facă plata în moneda națională și nu în euro; atât cât îți stă în putință și în limita bunului simț, încearcă să răspunzi cererilor sale. Nu presupune că mâine se vor „îngrămădi” zeci de alți clienți la ușa casei tale.

Părerile cititorilor
12 păreri
  • Lakeisha

    I literary jumped out of my chair and danced after reading this!

  • Timofei Lidia

    Am un apartament cu 3 camere in loc Busteni , la etajul 1,frumos aranjat ,decomandat, il vand cu tot ce este in interior ! A fost cumparat si aranjat pentru casa de vacanta ! Daca cineva este amator pentru o astfel de tranzactie, sunt dispusa sa-l vada si sa negociem pretul .- Multumesc pentru seriozitate si astept !

  • alice

    am un teren intre vile la pipera. se pot face mini ap
    artamente, .caut constructori, eu dind in schimb terenul,…ei sa construiasca..cred ca este o buna afacere. cei interesati , ii rog sa-mi trimita un mail.multumesc

  • Stefan

    pt Dl. Lupan
    Buna ziua, va rog frumos sa-mi dati datele de contact intrucat as avea nevoie de cateva informatii despre proprietatea Dvs.
    Va multumesc.

  • doru tanasescu

    IN PETROSANI ,JUD HUNEDOARA ,zona rezidentiala ca amplasare,fostul centru al orasului,AM PE O SUPRAFATA DE 1300 MP, DOUA CLADIRI ,PRIMA DE 750MP,PARTER +ETAJ CARAMIDA (FOSTA FABRICA DE PAINE) SI CEA DE A DOUA120PM PARTER ,ETAJ ,MANSARDA,BETON SI L;AMBRIURI DE LEMN…LA 50.000EURO,SI NU GASESC NICI UN AMATOR SERIOS PT TRANZACTIE…CE MA SFATUITI ?

  • Ion Lupan

    Buna ziua,
    As vrea sa ma sfatuiti la ce suma as putea evalua un imobil in constructie cu urmatoarele date:

    De vanzare teren (583 mp) + casa duplex de 260 mp, P+1 (in constructie, la semigri, mai e mult de lucru la casa), 2 locuinte = 140 mp + 120 mp. Sau schimb cu Garsoniera + diferenta. Proprietatea se afla in comuna Peris, str. Orhideielor (toate utilitatile la teren) intr-o zona de rai (coada lacului Snagov, castelul Scrovistea in apropiere). Toate actele. Pretul este mult sub suma investita initial si este mult NEGOCIABIL datorita urgentei.

    Eu am cerut initial 60 000 EURO, apoi 50 000, in conditiile in care am investit cel putin 50 000 fara plata bratelor de munca….

    Chiar atat de mica sa fie cererea ?
    Va rog, cine ma poate ajuta cu o evaluare corecta, pentru ca vreau sa vand… sunt dispus sa mai las la pret.

    Va multumesc,
    Ion Lupan

  • Elena Bidea

    ptr. dna. tomescu, unde este situata proprietatea dvsta, vreau detalii

  • tabacaru jenica

    va multumesc mult pentru sfaturile date.sunt criterii pe care si eu intentionam sa le aplic. cu respect.

  • tomescu

    aveti dreptate, umai ca acesti clienti nu prea sunt…deci nu prea ai cu cine discuta…eu am un teren ,cu aprobare de vila ,cu pret bun ,dar nu m-a chemat nimeni in mod serios… poate este prea devreme ca sa se cumpere??multumesc

  • Somogyi Rozália

    Da vreau sa- l vand

  • cornel bucsa

    Cred ca parerile inscrise mai sus sint cit se pot de reale si la obiect pentru aceasta perioada.
    Cred totusi ca acest an va avea un trend crescator privitor la vinzari de imobile,locuinte ,spatii comerciale etc.
    Cind spun asta ma gindesc la liberalizarea vinzari terenurilor catre straini,care dupa mine cei mai multi vor face si prelucrare a produselor,fiind mai rentabila decit vinzarea directa a produselor,fapt ce impune cumpararea de imobile,spatii comerciale,spatii industriale,birouri etc.Cred ca este un argument pentru a fi un an mai bun pentru vinzari imobiliare.

  • Ionescu

    Ca o adaugire la pctul 1, motivatia: daca urmariti anunturile de case vechi, veti vedea ca multi sunt motivati sa vanda casele “daramabile” la un eventual cutremur mare, uneori chiar la preturi evident subevaluate; grija mare la imobilele interbelice, de peste 2-3 etaje, sunt victime sigure!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe