Analizand bilantul tranzactiilor incheiate in 2010 am observat ca un numar suficient dintre acestea au implicat imobile ce erau grevate de ipoteca. Aceasta constatare, plus experienta dobandita in situatii de acest gen, unele la limita, m-au determinat sa scriu articolul de fata.
Se considera ca imobiliele ce au ipoteca se vand cu 10-20% mai putin decat valoarea lor de piata, asta deoarece exista anumite retineri ale cumparatorilor, principala cauza fiind insa necunoasterea modului de functionare a sistemului bancar.
Am reusit sa inchei tranzactii cu imobile ipotecate fara a diminua valoarea de vanzare a proprietatii deoarece m-am implicat in intelegerea mecanismelor bancare, am reprezentat clientii mei proprietari inclusiv in relatia cu banca si am oferit informatii necesare, suficiente, pertinente si calificate catre cumparator.
Deci, ce faci in momentul in care te-ai decis sa iti vinzi proprietatea ipotecata?
1. Afla daca poti vinde inainte sa demarezi actiunile necesare instrainarii
Fa o vizita la banca in favoarea careia este inscrisa ipoteca. Daca esti restantier sau ai avut, la un moment dat ,restante intereseaza-te daca acest lucru te poate impiedica sa vinzi. De retinut ca cei ce au mai multe rate restante sunt trecuti in dosarul de „clienti speciali”, analiza efectuata in vederea eliberarii acordului de instrainare putand fi decisa de un consiliu special, samd.
Retineti ca, in anumite situatii deosebite, banca poate sa nu fie de acord cu instrainarea! Legal aceasta are acest drept.
2. Afla suma exacta necesara restituirii creditului
Solicita ofiterului tau de credit sa iti pregateasca o simulare de restituire anticipata a creditului (principal plus dobanda). Intreaba daca banca mai solicita alte comisioane sau cheltuieli aferente. Incearca sa obtii aceste informatii in scris, mergand personal la sediul bancii. In nici-un caz nu apela la un simplu telefon sau, mai rau, sa incerci sa calculezi tu cat ai mai avea de restituit bancii. Retine ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ!
Asigura-te ca suma necesara degrevarii imobilului nu este mai mare decat valoarea de piata a acestuia!!!
3. Intereseaza-te de timpul necesar eliberarii acordului de instrainare
Este o informatie foarte importanta in derularea tranzactiei imobiliare. Retineti ca banca va solicita inclusiv numele promitentului cumparator, acordul de instrainare fiind expres legat de aceea persoana. Atentie, termenul de eliberare a unui astfel de document poate sa atinga 40 de zile, timp in care se pot intampla multe.
4. Daca omul bancii este ezitant sau iti ofera informatii vagi solicita o discutie cu superiorul sau
Calitatea si acuratetea informatiilor furnizate de banca sunt foarte importante pentru o tranzactie de succes. Din cauza crizei unele banci au restrans personalul sau au angajat tineri ce nu au, poate, experienta necesara in astfel de situatii. Asigura-te ca ai primit informatii complete de la o persoana competenta.
5. Comunica agentului imobiliar si potentialilor cumparatori faptul ca imobilul este ipotecat
Discuta cu agentul imobiliar despre ipoteca si informatiile aflate de la banca. Atunci cand are loc vizionarea casei va sfatuiesc sa nu incepeti discutia cu subiectul ipoteca. Lasati agentul imobiliar sa aleaga momentul cel mai potrivit din derularea vizionarii. Daca v-ati decis sa vindeti pe cont propriu va recomand sa furnizati informatia despre ipoteca cel tarziu la sfarsitul turului de proprietate, inainte de alte intrebari. De evitat sa incepeti sau sa inchideti vizionarea vorbind despre acest subiect.
In niciun caz nu asteptati prea mult pana sa comunicati ca exista o ipoteca. Omisiunea acestui aspect da o lovitura puternica fundamentului de incredere ca trebuie construit pentru a obtine o tranzactie de succes.
6. Obtineti un extras de carte funciara de informare
Este un pas optional insa am observat ca acesta confera un sentiment de incredere in derularea tranzactiei. Extrasul de carte funciara poate sa fie insa solicitat de catre cumparator. Aici vorbim de seriozitate.
7. Avem un acord de vointa, ce facem mai departe?
Recomand incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare la notariat. Termenul limita de inchidere a tranzactiei trebuie sa fie cel comunicat de banca pentru obtinerea acordului de instrainare plus cateva zile, de siguranta. Semnand un antecontract va asigurati ca promitentul cumparator nu se transforma intr-un ex-cumparator la voi si viitor proprietar in alta parte. Dupa semnarea antecontractului primul drum este la banca, unde trebuie sa depuneti o copie a acestuia, impreuna cu cererea de obtinere a acordului de instrainare precum si cererea de rambursare integrala anticipata a creditului.
8. Astept acordul de instrainare, ce va contine insa acesta?
Acordul de instrainare prevede in mod expres ca banca este de acord ca imobilul sa fie vandut catre cumparatorul X (se mentioneaza clar numele si datele de identificare ale acestuia) si contine o serie de instructiuni de intocmire a contracului de vanzare-cumparare, instructiuni ce sunt respectate intocmai de catre notarul instrumentator. Banca va indica contul in care se va face plata precum si suma exacta necesara stingerii creditului acordat.
Atentie, am vazut acorduri in care banca solicita ca intregul pret al vanzarii sa fie virat in contul respectiv. De asemenea, se pot ivi ceva probleme daca pretul tranzactiei este intr-o moneda (euro, sa zicem) iar creditul a fost contractat in lei sau franci elvetieni. Va recomand sa deschideti un cont curent la banca unde aveti creditul in moneda tranzactiei sa il comunicati bancii, pentru a putea fi mentionat in acord, si apoi sa virati suma necesara creditului, nu inainte de a efectua schimbul valutar. Fiti atenti la cursul de schimb, sunt sume mari in joc iar valoarea acestuia poate genera diferente ce nu sunt de neglijat.
9. Am semnat contractul de vanzare-cumparare, what’s next?
Dupa ce banca a ”tras” suma necesara inchiderii contractului de credit va elibera adeverinta de radiere ipoteca. Furnizati notarului documentul respectiv, in vederea radierii inscrisului din Cartea Funciara. Opriti-va o copie, just in case. Nu uitati, taxele si cheltuielile aferente va apartin.
A, si sa nu uit, data viitoare cand iti ipotechezi casa, gandeste-te de doua ori pentru ce o faci si daca merita!
marian
Mi-a pus mama ipoteca de grad 1 pe garsionera, eu pot sa o vand fara sa stie ea?
Mihail
Am un apartament cu ipoteca, fara nici o rata restanta, sunt la zi cu platile, pot sa-l vand?
Cum actioneaza banca in acest caz?
Multumesc
Costy
Buna,am vazut problema d-voastra:complicata nu este.Este necesar sa gasiti clientul potrivit care intelege situatia cu ipoteca.Primul pas vedeti care este pretul real al imobilului d-voastra pe zona respectiva.Incercati sa simulati o cumparare de la agentii imobiliari precum ati dori sa cumparati un apartament ca al d-voastra;apoi o sa vedeti valoarea lui reala.Pentru alte intrebari si sugesti imi puteti scrie pe e-mail…agent imobiliar Brasov…Mult Succes…Ginditi Pozitiv sa atrageti clienti pozitivi
cristina
Buna ziua
Am un aparatament ipotecat iar din cauza unor probleme medicale ,contractul a fost cesionat catre o firma de recuperare.Incerc din luna august anul trecut sa-l vand dar nu am reusit.Firma de recuperare mi-a dat acordul verbal de vanzare.Pretul pe care il cer este prea mare iar apartamentul este in Ilfov langa Bucuresti.Nu am alta solutie doresc sa-l vand dar nu am cum iar daca las la pret nu am de unde sa fac alt credit ca sa pun diferenta din cauza ca suntem rau platnici ,nu ne acorda nimeni credit in continuare.Aveti vreo solutie in acest caz?Este vorba de o vanzare de 60000 euro atat am de dat la banca.
Dumitru
Ar trebui specificat despre ce dobânda este vorba. Mulți potentiali cumpărători cred altceva decât este. Va rog explicație.
Moldovean!