În ultimii 10 ani, piaţa locală s-a adaptat la tendinţele ţărilor vestice, unde pavelele sunt folosite de peste 50 de ani.
Sezonul estival se apropie cu paşi repezi, iar dorinţa de a petrece cât mai mult timp în aer liber e din ce în ce mai aprinsă. Dacă stai la casă, propria-ţi curte poate deveni cu uşurinţă un spaţiu numai bun pentru relaxare. În cazul în care te gândeşti la o reamenajare a acesteia, o variantă ar fi folosirea de pavele. În momentul de faţă, românii cheltuie între 25 şi 35 de euro pe metru pătrat pentru pavarea curţilor locuinţelor, estimează reprezentanţii companiei Symmetrica, unul dintre jucătorii activi pe piaţa locală de pavele şi borduri vibropresate. “Suprafaţa medie pavată a unei curţi este cuprinsă între 100 şi 200 de metri pătraţi, iar costul pe metrul pătrat include atât pavelele şi bordurile, cât şi terasamentele şi materialele auxiliare”, subliniază Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.
Criteriul estetic, cel mai important
Potrivit datelor companiei, în ultimii 10 ani, 80% dintre românii care şi-au amenajat curtea au optat pentru folosirea pavelelor, adaptându-se astfel la tendinţele vestice în acest sens, unde acestea sunt folosite de peste 50 de ani. Decizia de achiziţie este luată pe baza criteriului estetic, forma şi culoarea produselor fiind esenţiale. Astfel, nuanţele simple, de roşu sau maro, reprezintă circa 70% din vânzările către end-useri, în timp ce amestecurile de mai multe culori însumează un procent de 30%. În ceea ce priveşte formele, pavelele cu laturi drepte, dreptunghiulare, sunt cele mai căutate. Sebastian Bobu precizează că, dincolo de criteriul estetic, consumatorii locali ar trebui să ia în calcul şi tipul de trafic ce se va desfăşura pe respectiva suprafaţă. Astfel, durata de exploatare a pavajului poate fi cuprinsă între 15 şi 30 de ani.