Vrei să-ţi construieşti o casă? Cât te costă terenul

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 14 Noiembrie 2012, Ultima actualizare: 12 Iunie 2018

În localităţile limitrofe ale marilor oraşe pot fi găsite loturi de teren potrivite pentru construcția unei locuinţe individuale în condiții de cost rezonabile, chiar şi pentru cei cu un buget limitat.

Dacă atunci când vine vorba de ridicarea unei locuinţe, costurile de construcţie sunt, teoretic, aceleaşi peste tot, există un element care poate face o diferenţă substanţială, uneori de ordinul a zeci de mii de euro. Este vorba de valoarea terenului, variabilă determinată în mod direct de localizarea proprietăţii. Pentru locuitorii marilor oraşe care doresc să-şi construiască o casă dar dispun de buget redus, o soluţie ar fi orientarea către localităţile limitrofe ale marilor aglomerări urbane, unde preţurile parcelelor pentru construcţii sunt semnificativ mai mici. Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, un lot pentru casă poate fi achiziţionat la marginea unuia dintre marile oraşe ale ţării (inclusiv în Capitală) şi cu un buget de 10.000 de euro – sau chiar mai puţin. Analiza ia în calcul proprietăţile scoase la vânzare în perioada septembrie-octombrie în localităţile adiacente a patru mari oraşe din ţară: Bucureşti, Braşov, Constanţa şi Timişoara.

Oferte mai mici de 30 euro/mp în Ilfov

În apropiere de Bucureşti, oraşul cu cele mai ieftine terenuri pentru construcţii este Măgurele, unde un metru pătrat costă, în medie, 44 de euro. Totuşi, aici pot fi găsite şi preţuri semnificativ mai mici decât atât. Astfel, un lot de 270 de metri pătraţi situat într-o zonă de vile noi din oraş este scos la vânzare cu 6.000 de euro, respectiv cu aproximativ 22 de euro pe metru pătrat.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai ieftine terenuri din jurul Capitalei se situează Buftea, cu un preţ mediu de 48 de euro pe metru pătrat. Şi aici pot fi găsite însă oferte mai convenabile. Astfel, un lot de 500 de metri pătraţi ce face parte tot dintr-un lot de parcele este scos la vânzare la un preţ de 13.000 de euro, respectiv 26 euro pe metru pătrat.

În oraşul Bragadiru, al treilea din top, preţul pe metru pătrat al unui teren este de 65 de euro. Şi aici cei interesaţi pot găsi oferte mai bune. Astfel, un lot de 687 de metri pătraţi situat vizavi de fabrica RoStar este scos la vânzare cu 27.000 de euro, adică circa 40 de euro pe metru pătrat, în vreme ce o parcelă situată la periferia localităţii poate fi achiziţionată şi cu 17 euro pe metru pătrat.

Otopeniul, cel mai „piperat” oraş de lângă Bucureşti

În Popeşti-Leordeni, preţul mediu pentru terenurile pentru construcţii se ridică la 67 de euro pe metru pătrat. Un lot de casă de 600 de metri pătraţi poate fi cumpărat însă şi cu 50 de euro pe metru pătrat, adică la un preţ total de 30.000 de euro.

În Chitila, un teren ajunge la 71 de euro pe metru pătrat, însă o parcelă de 500 de metri pătraţi este scoasă la vânzare pentru 9.500 de euro, adică 19 euro pe metru pătrat.

În Mogoşoaia, preţul mediu al terenurilor pentru construcţii este de 89 de euro pe metru pătrat. Un lot de casă de 400 de metri pătraţi situat în zona Marta Bibescu poate fi cumpărat cu aproape 70 de euro pe metru pătrat.

În apropierea Capitalei, cele mai scumpe sunt terenurile din Otopeni, unde preţul mediu pe metru pătrat se ridică la 116 euro. Un lot potrivit pentru construcţia unei case, cu o suprafaţă de 400 de metri pătraţi şi amplasat în zona Odăi poate fi achiziţionat însă şi cu 20.000 de euro, respectiv 55 de euro pe metru pătrat.

Braşov: Teren pentru casă de vacanţă cu mai puţin de 10 euro/mp

În ciuda potenţialului turistic al judeţului Braşov, este interesant că aici pot fi găsite cele mai ieftine terenuri pentru case, dintre zonele analizate de www.imobiliare.ro. Astfel, cei interesaţi pot achiziţiona cu uşurinţă loturi potrivite pentru construcţia unei locuinţe de vacanţă la preţuri de sub 10 euro pe metru pătrat. În comuna Hălchiu, spre exemplu, o parcelă de 500 de metri pătraţi este scoasă la vânzare pentru 3.000 de euro (adică 6 euro pe metru pătrat), în vreme ce, în Râşnov, o parcelă de 900 de metri pătraţi costă 7.200 de euro, adică 8 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în Bran, un lot similar (de 900 de metri pătraţi), este scos la vânzare pentru 12.000 de euro, adică 13 euro pe metru pătrat.

Techirghiol, staţiunea cea mai accesibilă de pe litoral

În Constanţa, preţurile medii pe metru pătrat pentru terenurile din jurul reşedinţei de judeţ variază între 29 de euro (în oraşul Techirghiol) şi 164 de euro (în oraşul Mamaia). Şi pe litoral pot fi găsite însă oferte sub preţul pieţei. În Techirghiol, spre exemplu, un lot de 406 de metri pătraţi poate fi achiziţionat cu 3.900 de euro, respectiv circa 10 euro pe metru pătrat. Printre localităţile cu terenuri mai ieftine se mai numără şi staţiunea Costineşti, cu 37 de euro pe metru pătrat, dar şi comunele Cumpăna (31 de euro pe metru pătrat) şi Valu lu’ Traian (32 de euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, în oraşele Ovidiu şi Agigea, loturile pentru construcţii pot fi achiziţionate, în medie, cu 62 şi, respectiv, 67 de euro pe metru pătrat.

18 euro pe metru pătrat, o parcelă lângă Timişoara

În apropiere de Timişoara, preţurile cerute de proprietarii terenurilor pentru construcţii variază între 19 euro pe metru pătrat (în comuna Giarmata) şi ajung la 43-45 de euro pe metru pătrat în localităţi precum Giroc, Dumbrăviţa sau Ghiroda. Valori de sub 30 de euro pe metru pătrat pot fi găsite şi în Şag (23 de euro) sau Săcălaz (27 de euro). Şi în judeţul din vestul ţării pot fi găsite terenuri semnificativ mai ieftine faţă de media pieţei. În Giroc, spre exemplu, un lot de casă de circa 500 de metri pătraţi este scos la vânzare pentru 18 euro pe metru pătrat.

Părerile cititorilor
11 păreri
  • Ovidiu

    Salutare tuturor, as vrea sa achizitionez un teren in judetul Iasi, sat Osoi, com. Comarna. Sunt undeva la 1500 de mp, cu o deschidere de 50-70 m. Intrebarea mea e cam cat ar fi un pret corect pe mp? Mentionez ca nu este tras gaz sau apa, doar posibilitatea conectarii la energia electrica. Multumesc!

  • Adrian

    Daca veti avea răbdare din 2019 preturile vor scădea cu cel putin 40 de procente si atunci sa vedeti cum se arunca cei cu bani iar la nici jumatate de an o sa mai scadă cel putin un 15-20 de procente si o sa avem o instabilitate imobiliară, se va intampla cum a fost in anii 1952-1954. Statistic se spune ca o dată la 60-70 de ani a fost o instabilitate imobiliară la noi. 1875-1877, 1808-1811 a mai fost ceva asemănător, asa ca istoria trebui sa se repete.

  • Mihalache

    Buna ziua. Cat costa mp de teren in Tulnici, judetul Vrancea? Merci!

  • GELU

    As vrea sa stiu cat ar costa un metru patrat la Liesti, Jud Galati, de teren.

  • Catalin

    Vreau sa stiu si eu cat e metru patrat in Sinoie, comuna Mihai Viteazu, Jud. Cta cu iesire in soseaua principala.

  • Mirela

    Buna ziua, ma numesc Mirella si sunt interesata sa cumpar un teren.

  • marian

    40sau50 euros pe metru patrat in Romania mi se pare foarte scump. nici in Europa in orase mici sau sate nu ai aceste preturi. de asta tara merge cum merge.

  • Eduard

    Cu tot respectul dar de cand urmaresc stirile dvs. tot ce inseamna terenuri in zonele limitrofe , cotatii de piata , evolutie sau orice informatie utila legate de acestea nu am gasit nici o referire la o zona limitrofa Bucurestiului care dupa parerea are foarte multe atuuri si anume Branesti – Cernica, dezvoltata foarte frumos in ultimii ani, infrastructura , padure, foarte aproape de oras. Conteaza o promovare si din partea dvs.
    Cu consieeratie Eduard Balea

  • Pavel Ilniczky

    Posed un teren de 917mp in mun.Bistrita(ultracentral cu gaze si canalizare)Doresc sa vand terenul.Ce pret as putea sa cer pe acest teren,acces din strada cu deschidere 4m

  • Trident

    Romani ( aia cu bani) vor mai astepta probabil sa cumpere terenuri pentru casa cu 5 Euro/mp sau chiar mai putin. Cand isi vor face casa vor fi probabil bunici si o vor cumpara tot cu 30-40 Euro mp in cel mai fericit caz.
    Dar noi avem timp nu?
    La modul serios vorbind blocajul de pe piata imobiliara va mai dura mult si bine. Propietarii-cei care nu au datorii- nu vor mai cobora preturile. Chiar daca vor mai astepta 10 ani.
    Cred ca cei care pierd sunt cei care au bani si nu cumpara sau nu-si construiesc case sau afaceri ACUM.
    Si pierd pentru ca timpul trece. Si el, timpul, este foarte scump si din pacate – sau din fericire – foarte scurt.

  • MITRU DRAGOMIR

    Sunt preturi pe masura asteptarilor in aceasta perioada.Am si eu un teren de constructii de vanzare in localitatea Armenis satul Sat/Batran in suprafata de apr.5800 mp la pretul de 18.000 euro – negociabil

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Când investim în terenuri? Elementul cheie pe care trebuie să-l ai în vedere înainte de a cumpăra – VIDEO

Pentru cei mai mulți dintre noi răspunsul la întrebarea – ce reprezintă o investiție imobiliară? – este unul destul de simplu: să cumperi o casă sau un apartament. Ai...

citește mai departe
Colliers: 2021, „un an care a făcut cât doi” pe piața terenurilor – cea mai mare valoare a tranzacțiilor din 2007 încoace. Previziunile pentru 2022

Retailerii și dezvoltatorii rezidențiali au fost cei mai activi, vădind un interes crescut pentru dezvoltări imobiliare pe acest segment de piață. Piața tranzacțiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidențiale...

citește mai departe
Euro Vial achiziționează un teren de 2.500 de metri pătrați în Mamaia Nord, pentru extinderea facilităților complexului Sea ON

Tranzacția s-a cifrat la peste 1,5 milioane de euro și a fost încheiată la sfârșitul anului trecut, în condițiile în care proiectul în sine a fost livrat în vara...

citește mai departe
Colliers: Pentru piața terenurilor, 2021 poate fi unul dintre cei mai buni ani de după 2008. „Retailerii și dezvoltatorii de rezidențial sunt mai activi ca oricând”

Potrivit companiei de consultanță, oferta de terenuri rămâne consistentă și vine din partea unor categorii diferite de vânzători. Din punctul de vedere al volumului tranzacțiilor, în care sunt incluse...

citește mai departe
Piața terenurilor pentru dezvoltări imobiliare, pe val. Loturile ușor autorizabile sunt cele mai căutate

Creșterea cererii pentru asemenea astfel de proprietăți relevă menținerea apetitului pentru construcția de noi proiecte imobiliare, inclusiv pe segmentul rezidențial. Potrivit reprezentanților companiei Crosspoint Real Estate, segmentul terenurilor din...

citește mai departe