O locuinţă dotată cu sisteme independente de procurare a apei şi de producere a energiei electrice şi termice necesare generează o economie de 2.800 de lei pe an.
La modul teoretic cel puţin, toată lumea şi-ar dori să protejeze mediul înconjurător. Majoritatea proprietarilor sau potenţialilor cumpărători de locuinţe trăiesc însă cu impresia că o unitate locativă alimentată cu energie „verde” ar fi cu mult mai scumpă decât una obişnuită – fapt pentru care cel mai adesea nici măcar nu explorează o astfel de posibilitate. Această discrepanţă majoră la capitolul preţ nu este însă neapărat valabilă. Impact Developer & Contractor şi Destiny Wheel (companie de consultanţă specializată în amenajări, intermedieri şi construcţii imobiliare) a lansat astăzi un prototip de locuinţă „activă” pe piaţa locală: o casă model, cu o suprafaţă de 36 de metri pătraţi, dotată cu sisteme proprii de procurare a apei, canalizare şi producere a energiei electrice şi termice. Acest concept este potrivit acelora care doresc să îşi construiască locuinţe în zone în care, din diverse motive, nu există acces la utilităţile publice sau pentru cei care vor să scape de stresul plăţii facturilor lunare la utilităţi. Prin adoptarea acestui model, o casă ar putea fi amplasată „în câmp”, la orice distanţă de oraş, şi ar dispune de apă, energie electrică şi termică din surse proprii.
Cheltuieli comparabile cu cele de conectare la utilităţile clasice
Potrivit calculelor celor două companii, costurile pentru instalarea unui astfel de sistem integrat s-ar ridica la aproximativ 18.400 de euro, pentru o locuinţă cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi. Acest preţ include: alimentarea cu apă potabilă, printr-un puţ forat la o adâncime de 60 de metri; realizarea unui sistem propriu de canalizare conectat la o mini-staţie de epurare; instalarea de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice; o centrală termică ce foloseşte drept combustibil peleţii. Dacă un client ar apela la programul Casa Verde şi ar reuşi să obţină o subvenţie pentru fiecare dintre sistemele alternative utilizate în cadrul acestui sistem, acesta ar putea beneficia de o reducere maximă de circa 2.500 de euro, ceea ce ar reduce costul investiţiei necesare într-un astfel de sistem de „casă inteligentă” la circa 16.000 de euro. Spre comparaţie, costul total de racordare a unei locuinţe similare la utilităţile publice stradale – disponibile la o distanţă de 500 de metri – ar fi de circa 16.500 de euro.
Deşi valoarea investiţiei este comparabilă în cele două cazuri, aplicarea conceptului de „locuinţă activă” generează importante avantaje financiare pentru clientul final. Astfel, pentru aceeaşi casă cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi, ar putea fi realizată o economie anuală de 2.800 de lei prin excluderea facturilor la utilităţi din bugetul consumatorului.
Teren cu până la 50% mai ieftin
Acest concept de casă „verde” poate fi avantajos financiar şi dintr-un alt punct de vedere: cel al costurilor pentru achiziţia terenului. Prin faptul că o locuinţă dotată cu un astfel de sistem ar fi complet independentă de furnizorii de utilităţi, aceasta ar putea fi localizată într-o zonă din afara oraşului, unde terenurile sunt mai ieftine, dat fiind faptul că nu au acces la utilităţi. Un astfel de teren ar putea costa cu până la 50% mai puţin faţă de unul care ar avea acces la reţelele de apă, electricitate, gaze şi canal.
Spre exemplu, un lot fără acces la utilităţi ar putea fi achiziţionat, în medie, cu circa 392 euro pe metru pătrat în Capitală, faţă de un preţ de 750 de euro pe metru pătrat pentru o proprietate cu beneficiază de acest avantaj. În sectorul 6, diferenţa de preţ dintre cele două tipuri de terenuri ar fi de 97 de euro pe metru pătrat, ceea ce ar aduce o economie de de 29.000 de euro la un lot de 300 de metri pătraţi. În inelul întâi al Bucureştiului (localităţi situate la o distanţă de maximum 15 km faţă de limita Capitalei), diferenţa de preţ se ridică la circa 35 de euro pe metru pătrat, ceea ce ar genera o economie de 10.500 de euro la o parcelă de 300 de metri pătraţi.
Marian
Constantin, daca timpul iti permite, poti sa dai cateva exemple certe de furnizori / montatori de panouri fotovoltaice, te rog?
Am un tata pensionar la tara si cred ca l-as ajuta mult asa.
Multumesc.
Daca nu se pot da exemple pe site (publicitate) te rog cateva randuri la [email protected]
Constantin
Un sistem hibrid (format din panouri fotovoltaice 2,5KW ; generator eolian de 1,5K ; acumulatori care inmagazineaza energia pentru o saptamana plus generator electric pe motorina) costa pana la maxim 18000 euro. Se pot reduce aceste costuri (cu 2000-3000 euro) daca le cumparati separat si le montati cu un electician serios-nu este ceva complicat pe cat pare. In acest caz nu aveti nevoie de centrala pe peleti- incalzirea pe timp de iarna poate fi electrica. Plus 1500 euro pentru incalzirea solara a apei (ca tot ce se face in Romania, pana sa scoata guvernantii programul CASA VERDE, un sistem de incalzire a apei costa 300 euro; acum e minim 1200 ?!?!?!-daca aveti drum prin Germania luati-va de acolo la jumatate de pret)La fel si cu eolienele “de casa”- la fabricantii in serie (Urziceni, de exemplu) pretul este pe la 1800 euro/buc ; pe forumul electronistiolor puteti comanda la jumatate de pret, fabricate in Romania si de calitate mult mai buna decat orice este “in serie” . Put forat de 30-40m este suficient (important este sa nu luati apa din prima panza freatica inapropierea oraselor mari, dar nu obligatoriu).Fosa septica inlocuieste statia de epurare, dar costa cam la fel acum ( deci hai sa aparam si viitorul folosind ministatiile de epurare). Aici as opta pentru o statie pentru 4-8 case; diferenta foarte mica de pret fata de una proprie. TIN SA SUBLINIEZ ca nu conteaza cat de mare este casa ( 120mp sau 300mp) ci cate persoane o utilizeaza; la asta se face raportarea ci nu la mp construiti. Economia este reala si mai exista si sentimentul de “fapta buna”- “pentru mine conteaza viitorul celorlalti”. 🙂
lutea gabriel
totodata panourile solare montate pe acoperis mai au rol rar mentionat, acela de a absorbi caldura pe timp de vara si deci o temperatura mai acceptabila in casa.