De câțiva ani buni, rata pentru un credit contractat în vederea achiziției unei locuințe este comparabilă cu valoarea chiriei pentru un imobil similar. În aceste condiții, mulți români consideră că este mai bine să devină ei înșiși proprietari.
A cumpăra o casă, fie și prin credit, nu este însă atât de ușor pe cât ar părea la prima vedere. Un asemenea pas presupune un efort financiar inițial important, ce nu trebuie trecut cu vederea. Potrivit calculelor Imobiliare.ro, dacă vrei să cumperi un apartament de, să zicem, 50.000 de euro, ar trebui să dispui, din resurse proprii, de cel puțin 4.000 de euro.
Citește și: Etapele contractării unui credit la bancă
Iată pentru ce:
1. Achitarea avansului:
Cea mai mare parte din această sumă este reprezentată, desigur, de avansul necesar pentru contractarea creditului – iar din acest punct de vedere, împrumuturile de tip Prima Casă continuă să fie cea mai accesibilă variantă. Avansul minim acceptat de către bănci este de 5%, ceea ce echivalează cu o sumă de 2.500 de euro, la o valoare a imobilului de 50.000 de euro. Dacă te afli însă în situația de a contracta un credit ipotecar standard, ar trebui să dispui de 15%-25% din valoarea totală a proprietății pe care vrei s-o achiziționezi – iar asta ar însemna între 7.500 și 12.500 de euro, în funcție de bancă.
2. Cheltuielile notariale:
Cheltuielile notariale vor „mânca”, de asemenea, o parte importantă din bugetul inițial al unui cumpărător prin credit. Și în acest caz, beneficiarii programului guvernamental sunt avantajați, întrucât beneficiază de anumite reduceri comparativ cu cei care optează pentru un alt tip de credit. Astfel, un cumpărător prin Prima Casă va plăti puțin peste 500 de euro pentru taxele notariale aferente unei proprietăți de 50.000 de euro; în cazul unui credit standard, însă, aceste costuri se apropie de 1.000 de euro.
Click pentru a vedea ghidul cumpărătorului pus la dispoziție de Imobiliare.ro!
3. Alte costuri asociate creditului:
Celelalte costuri asociate încheierii unui contract de credit se apropie, în cazul unui imobil de 50.000 de euro, de suma de 1.000 de euro. Printre aceste cheltuieli se numără:
- evaluarea imobilului – costă, în mod normal, aproximativ 100 de euro;
- polița de asigurare a casei – aproximativ 80-90 de euro;
- depozitul colateral constituit de către bancă – echivalentul a trei rate lunare de dobândă, adică circa 500-600 de euro la un credit pe 30 de ani;
- comisionul de 0,49% din valoarea garanţiei acordate de către Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii – doar pentru beneficiarii Prima Casă, se aplică la jumătate din valoarea creditului acordat și ajunge la circa 120 de euro.