La achiziţia unor astfel de sisteme, cei mai mulţi dintre români încearcă să se încadreze în subvenţia maximă oferită de către stat, de 6.000 de lei.
Instalarea de panouri solare este o soluţie aflată încă la început în România, dar care începe să ia avânt, impulsionată fiind şi de programul Casa Verde. Potrivit datelor Ariston Thermo România, preţul panourilor cu circulaţie naturală variază între 3.000 de lei şi 6.000 de lei. Acest tip de sisteme au boilerul poziţionat în exterior, foarte aproape de colectorul solar, având astfel pierderi de căldură, aplicabilitate limitată şi durată de utilizare redusă. Spre deosebire de acestea, sistemele solare automatizate, cu circulaţie forţată, pot asigura necesarul de apă caldă menajeră de-a lungul întregului an şi au preţuri de până la 10.000 lei. Potrivit lui Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo, cei mai mulţi dintre români optează pentru cea dintâi categorie de sisteme, datorită preţului mai scăzut, majoritatea acestora încercând să se înadreze în subvenţia maximă acordată de către stat, ce se ridică la 6.000 de lei.
România, pe ultimul loc în Europa Centrală
Numărul caselor dotate cu panouri solare din România se ridica, la începutul anului 2011, la circa 26.175 de unităţi, potrivit datelor Federaţiei Industriei Solare şi Termale din Europa (ESTIF – European Solar Thermal Industry Federation). Acest număr era cel mai scăzut din regiune, fiind apropiat de cel al Bulgariei, care avea 26.325 de astfel de locuinţe. Pe primul loc în clasamentul ţărilor central-europene cu cele mai multe locuinţe dotate cu panouri solare se situa Polonia, cu circa 163.972 de unităţi. Aceasta era urmată de Republica Cehă, cu 77.094 de unităţi, apoi de Ungaria (37.453 de locuinţe) şi Slovacia (30.437 de case). Spre comparaţie, Germania era una dintre ţările europene cu cele mai bune performanţe, aceasta având 2.764.800 de astfel de locuinţe.
Dublarea pieţei până în 2013?
Potrivit estimărilor Ariston Thermo România, în următorii doi ani, piaţa locală de panouri solare ar putea ajunge la un volum aproape dublu faţă de cel estimat la începutul lui 2011, recuperând astfel din diferenţa de volum faţă de celelalte ţări europene. Dincolo de majorarea cererii pe acest segment, unul din factorii ce vor favoriza această evoluţie va fi continuarea programului Casa Verde şi în 2012. „Având în vedere că înaintea demarării celor trei programe circa 20.000 de locuinţe erau dotate cu panouri solare, finanţările guvernamentale din perioada 2010-2012 vor da posibilitatea majorării acestui număr la circa 50.000”, subliniază Cătălin Drăguleanu.