Vrei să faci un credit pentru casă? Cât ar trebui să te împrumuţi de la bancă

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Subiectul lunii, Credite
Publicat pe: 3 Iulie 2012, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Deşi instituţiile financiare îţi permit să plăteşti o rată egală cu jumătate sau chiar mai mult din veniturile lunare, nu este recomandat să ajungi într-o asemenea situaţie.

Când vine vorba de achiziţia unei case, o bună parte dintre românii care se gândesc să facă un credit pentru aceasta pornesc de la întrebarea „Cât mi-ar da banca?”. Deşi foarte răspândită, o asemenea abordare nu este însă tocmai înţeleaptă, avertizează specialiştii din piaţă.

În prezent, gradul mediu de îndatorare pentru un credit ipotecar în euro se situează la 55%, în vreme ce un nivel maxim poate ajunge la 63%, în funcţie de clasa de risc a clientului şi calitatea garanţiilor. Pentru creditele în lei, media se situează la 60%, cu un prag maxim la 68%. Pentru creditele de tip Prima Casă în euro, gradul de îndatorare aplicat de către băncile de pe piaţa românească variază între 42% şi 50%. Faţă de perioada de boom, diferenţele sunt semnificative. Astfel, în 2007-2008 gradul maxim de îndatorare pentru creditele ipotecare în euro era de 70%, în vreme ce, pentru împrumuturile în franci elveţieni, acest prag se situa şi la peste 80%.

Anca Bidian, CEO Kiwi Finance

O rată nu mai mare de 35% din veniturile lunare
Deşi politica mai restrictivă a băncilor poate genera nemulţumiri sau chiar acuze din partea potenţialilor clienţi, privită pe termen lung, aceasta este de fapt o măsură benefică, ce-i poate proteja pe aceştia de riscurile intrării în incapacitate de plată. Chiar şi aşa însă, în piaţă există voci care recomandă solicitanţilor de credite ipotecare să nu acceseze împrumuturile maxime pe care le-ar da băncile. Igor Postovanu, broker/owner al agenţiei imobiliare Sims Parkman, spune că, luând un calcul un venit lunar pe familie „decent”, de 4.000 de RON, spre exemplu, un grad de îndatorare de 50-60% este foarte mare. În opinia sa, rata la un credit pentru casă nu ar trebui să se ducă la mai mult de 30%, maximum 35% din veniturile totale. Acesta admite că, în cazul unor câştiguri lunare mai mari, proporţiile se pot schimba, desigur.

Pe de altă parte, economistul Liviu Voinea (actualmente secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe) este încă şi mai prudent. Într-un interviu acordat anterior pentru www.imobiliare.ro, acesta afirma că ratele la un credit pentru casă nu ar trebui să depăşească un sfert din veniturile familiei. Asta ar însemna că un cuplu cu venituri de 4.000 de RON lunar şi-ar permite, la cursul actual al euro, o rată de 224 de euro, adică o casă de circa 45.000 de euro.

Fiecare trebuie să-şi facă propriile calcule, la modul realist
De ce totuşi o asemenea prudenţă, când banca este dispusă să dea mai mult? Pentru că, atunci când îţi faci nişte planuri pe termen lung, trebuie să te gândeşti şi la eventualitatea apariţiei unor situaţii neprevăzute. Anca Bidian spune că, dincolo de gradele maxime de îndatorare stabilite de fiecare instituţie financiară în parte în funcţie de categoria de risc, portofoliul, strategia, testele de stres şi indicatorii băncii respective, clienţii trebuie să-şi facă propriile calcule de acasă, care sunt de multe ori independente de cele ale băncii. „Cumpărarea unei locuinţe este o decizie foarte importantă, pe care o luăm poate o singură dată în viaţă. Accesarea unui credit ipotecar înseamnă o responsabilitate pe termen lung şi, dincolo de modelele matematice ale unei bănci de stabilire a gradului de îndatorare, trebuie să fie şi o decizie şi analiză personală a capacităţii şi predictibilităţii de plată a creditului în următorii 25-30 de ani”, subliniază reprezentanta Kiwi Finance. În opinia sa, nu există o formulă generală de calcul a unui grad de îndatorare potrivit pentru toată lumea. Asta pentru că fiecare familie îşi cunoaşte cel mai bine situaţia şi îşi poate face cele mai bune planuri de ieşire din situaţii neprevăzute (pierderea locului de muncă, divorţuri, accidente sau alte evenimente mai dramatice).

Adoptă o perspectivă pe termen lung!
În opinia lui Postovanu, în momentul de faţă poate fi observată în rândul românilor o tendinţă de „supraîndatorare” – asta, desigur, în limitele permise de bancă. Deşi nu o califică astfel, Anca Bidian recunoaşte că, în general, clienţii au tendinţa să meargă până la gradele maxime de îndatorare la care se califică. „Cred că nu avem o cultură şi un comportament matur de creditare şi, în opinia mea, este firesc să fie aşa. Avem o istorie foarte scurtă de creditare, care acum abia începe să intre în următorul ciclu. Poate părea paradoxal, însă dificultatea achitării ratelor şi rata de neplată fac parte tot din activitatea de creditare. Noi nu am fost pregătiţi nici măcar în teoria reducerii la absurd pentru ce facem dacă ajungem în această situaţie, clienţi şi bănci în egală măsură”, conchide reprezentanta Kiwi Finance.

Părerile cititorilor
19 păreri
  • Mirea marius

    Vreau un împrumut pentru a îmi cumpăra casa

  • Neacsu maria

    Bună dimineața as dori sa stiu daca pot sa fac cu salariul minim credit ipotecar pentru casa.

  • Mirela

    Vreau să cumpăr casa.

  • Tanasa cristina

    Sunt casatorita am un baietel de 3 ani jumatate iar noi lucram amandoi la aceeasi firma si primim salariul minim pe economie + bonuri de masa in valoare de 10 lei pt fiecare zi lucratoare…as putea primi un credit pt Prima Casa??? Mentonez ca am o rata pe numele meu in valoare de 330lei pe o perioada de 5 ani…

  • Ticaluta iulian

    Buna! Vreau un imprumut pt un apartament. Ce imi trebuie pt asta? am salar de 2300 £. Multumesc!

  • Țîrlui mihai

    Vreau un împrumut pentru o casa, dacă se poate mă contactați.

  • Popa.carmen

    Am un venit lunar de 1320. Ce împrumut pot obține?

  • lovin Georgiana

    Vreau sa fac un imprumut dar nu mai am de munca in prezent. Ce trebuie sa fac daca vreau sa ma imprumut?

  • ioan

    Eu lucrez in Germania si castig 800 de euro pe luna. As putea lua un credit pentru casa? Astept raspuns, o zi buna va doresc!

  • Moaca Florinela

    Buna. Vreau sa fac un imprumut pt. casa dar nu lucrez cu carte de munca. Se poate sa fac un imprumut?

  • Carmen

    Imprumutul respectiv il vreau pentru un apartament.

  • Carmen

    Am un salariu de 1280 lei net si un an intreg lucrat in comert ca si lucrator comercial. As dori sa stiu ce imprumut pot sa iau de la banca avand acest salariu si aceasta vechime?

  • viorel

    AICI NIMENI NU PRIMESTE RASPUNS.

  • Paduraru Ionut

    Buna ziua! Vreau sa fac un imprumut pentru casa. Lucrez la o societate si as vrea sa-mi termin casa, ma puteti ajuta? Ce acte necesare imi trebuie ?

  • Lupascu

    Buna ziua, asi dori sa fac un imprumut de 35.00euro…cu un salar de 2200lei..pentru o locuinta ce avans ar trebui sa dau?

  • bucur viorica

    buna seara. Cu 2 salarii pe economie la ora actuala, ce suma as putea lua de la banca pentru o locuinta?.

  • militariu roxana mihaela

    Buna ziua.
    Pt inceput as dori sa mentionez ca as dori sa fac un imprumut la o anumita banca, dar nu stiu care anume imi acorda la un salariu de 800 ron cu tot cu bonuri de masa si cat ar putea sa-mi acorde.

  • alecu

    buna ziua, as avea o intrebare referitoare la credite. Fiind pensionara cu o pensie 800ron , as vrea sa stiu daca la un credit 1500de euro mi s-ar putea acorda acest credit ,ori punand ca si garantie un teren in imediata apropiere a orasului? Va multumesc anticipat.

  • pavel

    Buna. Vreau sa fac un imprumut pentru casa. Din care eu lucrez in italia. Ce acte imi trebue? Lucrez de 3 ani, contract am de 2 ani.o seara buna

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ai cumpărat cu Noua Casă și acum vrei să vinzi sau să închiriezi locuința? Iată ce trebuie să știi

Ai cumpărat o locuință prin programul Noua Casă, dar acum din diverse motive vrei să renunți la ea? Poate că ai decis să te muți într-un alt oraș sau...

citește mai departe
Credite pe muchie de cuțit: Cum a ajuns un angajat al BNR să fie uimit de eficiența brokerului de credite

Continuăm seria de materiale “Credite pe muchie de cuțit”, în care te invităm să faci cunoștință cu unii dintre experții Imobiliare.ro Finance, cu un caz care ne arată cât de importată este...

citește mai departe
Credite pe muchie de cuțit: Când ai în joc 10.000 de euro, fiecare minut contează, iar brokerul de credite te poate salva

Continuăm seria de materiale “Credite pe muchie de cuțit”, în care te invităm să faci cunoștință cu unii dintre experții Imobiliare.ro Finance, cu un caz care ne arată cum câteva minute...

citește mai departe
Cum obții cel mai bun credit pentru locuință? Participă la webinarul gratuit Imobiliare.ro pentru informații valoroase la început de 2024

Vrei să cumperi o locuință în următoarea perioadă și ai nevoie de un credit în acest sens? Află direct de la un expert în domeniu tot ce trebuie să...

citește mai departe
Noua Casă 2024: Ce locuințe îți poți cumpăra și ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a lua un credit?

Lansarea programului Noua Casă 2024 este așteptată în curând. Iată ce locuințe pot cumpăra românii și ce condiții de eligibilitate trebuie să îndeplinescă cei interesați de un astfel de...

citește mai departe