Atunci când faci o investiție într-o casă trebuie să verifici o serie de aspecte pentru a te asigura că entuziasmul tău pentru proprietatea pe care vrei să o cumperi nu se transformă într-o dezamăgire. Am dezbătut acest subiect pe larg alături de un avocat în cadrul webinarului “Întrebă expertul”. Iată care sunt recomandările sale pentru cumpărătorilor.
- Verificarea cărții funciare
”Prevenția este cel mai bun sfat pe care pot să-l dau. Costă cel mai puțin din toate punctele de vedere – financiar, al timpului și al stresului, iar toate aceste informații sunt publice”, a explicat Alexandra Hila în cadrul webinarului „Întreabă Expertul” organizat de Imobiliare.ro.
Refuzul proprietarului de a pune la dispoziție diverse documente poate reprezenta, în sine, un semnal de alarmă.
Citește și: Avocatul te învață: cum te ferești de capcanele din contractele de vânzare-cumpărare și închiriere? – VIDEO
- Verificarea autorizației de construire
Verificarea autorizației de construire este un alt pas important pe care trebuie să-l ai în vedere înainte de achiziția unei case. Nu uita să verifici dacă anexele au fost construite legal.
„Noi, devenind proprietari, vom fi responsabili de toate aceste neconformități și va trebui să răspundem atât în fața instituțiilor, cât și în fața vecinilor”, a explicat Hila.
- Verificarea terenurilor comune
În cazul în care discutăm despre case vechi, dar și în cazul proprietăților care dispun de spații comune împărțite cu alți vecini trebuie să verificăm actele cu atenție pentru a înțelege mai bine care este situația terenului. Poate fi vorba despre un teren aflat în proprietatea statului sau despre lipsa unei delimitări concrete a acestuia.
Citește și: Casă, dulce casă – zona periurbană, o alternativă tentantă pentru românii din marile orașe