Numarul companiilor mici, fara experienta, dar care au construit in 2006-2007 mai mult de jumatate din locuintele noi din Bucuresti a inceput sa scada.
Mai mult, dupa au fost ridicate atat de multe locuinte de o calitate indoielnica, jucatorii de pe piata se asteapta ca acesti mici dezvoltatori sa reprezinte dupa criza o cota insignifianta in raport cu companiile cu experienta internationala, scrie Capital.
Oferta disponibila de apartamente noi din ansambluri rezidentiale mari pe piata din Bucuresti este de aproximativ 11.100 unitati.
“Sunt greu de inregistrat apartamentele construite de persoane fizice si de altfel de companii decat cele de dezvoltare imobiliara. Daca luam in considerare si proiectele anuntate, este clar ca multe nu se vor mai face, iar cele care sunt in constructie o sa aiba intarzieri majore.
Cred ca circa jumatate dintre apartamentele aruncate in piata in anii 2006-2007 sunt construite de companii necunoscute. Numarul lor tinde sa scada in acest moment, dar atunci permitea piata.
Cred ca acum, o astfel de firma, are cam 15% din sansele pe care le avea in acea perioada, in primul rand pentru ca nu pot lua un credit, neavand cu ce garanta, si in al doilea rand nu exista cerere”, a declarat pentru sursa citata Antonio Zarnescu, general manager al Adviser Management Solutions.
“Cine reuseste sa treaca teafar peste 2010 va mai ramane pe piata, dar cu siguranta ca multe firme mici din domeniu vor pieri. Nu am facut o contabilitate a firmelor care construiesc 20-30 de apartamente pentru ca nu sunt competitivi, insa sunt destul de multi.
Problema unei astfel de firme este experienta. in aceasta perioada este greu sa vinzi si un produs finalizat, nu mai vorbesc daca ai un proiect in constructie.
Este clar ca pe piata vor rezista cu precadere firmele mari, cu putere financiara si experienta“, a mentionat Romeo Cazanescu, directorul general al Conarg Real Estate, companie care a finalizat doua proiecte rezidentiale in Bucuresti, care totalizeaza peste 1.300 de locuinte.
Articol preluat de pe bloombiz.ro