Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 20,9% la un an

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 7 Iulie 2010, Ultima actualizare: 07 Iulie 2010

Comparativ cu aprilie, luna mai 2010 arată o creştere de 0,7%
În luna mai a acestui an, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 20,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi de 24,9% la lucrările de construcţii noi şi respectiv de 20,2% la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente.

La capitolul reparaţii capitale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 5,4%. Pe obiecte de construcţii, declinul a fost resimţit pe toate segmentele.

Astfel, la clădirile rezidenţiale scăderea este de 39,9%, la construcţiile inginereşti se ridică la 16,1%, iar la clădirile nerezidenţiale ajunge la 12,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 17,3% în mai 2010 faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Volumul lucrărilor de construcţii noi a scăzut cu 29,8%, în vreme ce, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente declinul a fost de 7,9%.

Segmentul de reparaţii capitale a înregistrat o creştere de 7,5%. Pe obiecte de construcţii, toate segmentele au înregistrat o scădere: clădirile rezidenţiale cu 36,6%, construcţiile inginereşti cu 13,6% şi clădirile nerezidenţiale cu 12,3%.

Majorare la construcţii noi şi reparaţii capitale
În acelaşi timp, în luna mai volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut faţă de luna aprilie 2010 cu 0,7%. Majorarea a fost evidenţiată la lucrările de construcţii noi, cu 3,3%, şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 3,0%.

Pe de altă parte, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 8,5%. Pe obiecte de construcţii, o creştere cu 15,5% a fost înregistrată la clădirile nerezidenţiale. La construcţiile rezidenţiale şi la cele inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 13,6%, respectiv cu 0,8%.

Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 6,6% în mai faţă de aprilie 2010, declinul fiind înregistrat pe toate elementele de structură. Pe obiecte de construcţii, o creştere de 7,8% a fost înregistrată la clădirile nerezidenţiale.

La construcţiile inginereşti şi la clădirile rezidenţiale, volumul lucrărilor a scăzut cu 11,3%, respectiv cu 10,8%.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe