Voci din industria construcțiilor: Despre efectele legii dării în plată

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite
Publicat pe: 3 Februarie 2016, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

În condițiile unui avans de 35-40%, achiziția unei locuințe ar deveni, practic, imposibilă pentru numeroși români.

Retrimisă la finele anului trecut spre reexaminare în Parlament, așa-numita „lege a dării în plată” continuă să stârnească controverse în mediul economic. De data aceasta, protestele vin din partea jucătorilor din industria construcțiilor de locuințe.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-house-euro-coins-banknote-made-stack-roof-image40196795

Potrivit Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS (ADIRU), intrarea în vigoare a actului normativ ar duce la stoparea imediată a programului Prima Casă, în condițiile în care acesta deține o pondere de 80%-90% din totalul creditelor acordate pentru achiziția unei noi locuințe. „Promulgarea legii dării în plată, așa cum a fost prezentată de către inițiatorul proiectului de lege, trebuie analizată nu doar prin prisma unor beneficii ipotetice pe care le-ar putea aduce pentru consumatori, dar mai ales prin prisma implicațiilor negative directe, care se vor produce în viitor, pentru persoanele care ar putea fi interesate de achiziția unei locuințe și pentru care va deveni aproape imposibilă această achiziție, în condițiile în care ar fi necesară plata unui avans de 35%-40% din valoarea noii locuințe, așa cum o serie de bănci au anunțat”, se arată într-un comunicat de presă.

„Considerăm prematură apariția unor produse bancare cu avansuri de 35%, pe care unele bănci le-au anunțat și atragem atenția asupra faptului că astfel de demersuri au un impact direct asupra consumatorului de credite bancare, care își planifică cumpărarea unei noi locuințe atât în funcție de situația existentă la un moment dat, cât și în funcție de prognozele și știrile din domeniul bancar.”

Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS (ADIRU)

Asemenea măsuri vor avea efecte nu doar asupra potențialilor cumpărători de locuințe, ci și asupra industriei construcțiilor, prin blocarea de proiecte imobiliare, dar și asupra economiei în general, avertizează reprezentanții ADIRU. Asta pentru că relansarea pieței de profil este încă fragilă, iar un eveniment precum promulgarea legii dării în plată sau stoparea programului Prima Casă poate avea efecte dramatice, de întoarcere în recesiune. „Astfel, de la o creștere a PIB-ului estimată în anul 2015 a fi de 4%, s-ar putea ajunge la o scădere, la fel ca în anul 2009, de minus 7%. Considerăm că este posibil ca oamenii să poată să trăiască fără credite, așa cum posibile sunt și avantajele acestei legi, însă este cert faptul că industria și piața imobiliară a construcției de locuințe nu pot exista fără credite”, explică aceștia.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *