Atunci când vrei să cumperi o locuinţă, vizionarea este unul dintre cei mai importanţi paşi. Nu o trata cu lejeritate, pentru că tocmai o astfel de vizită îţi va da impulsul decisiv în alegerea casei tale.
Iată cinci lucruri la care ar trebui să fii atent:
1. Împrejurimile
La modul teoretic, ar trebui să fii deja cât de cât familiarizat cu zona în care este situată locuința pentru care ai programat vizionarea (presupunând că îți desfășori căutările în arealul stabilit de la început). Cu toate acestea, în drum spre proprietate, ar trebui să fii atent la împrejurimi, încercând să-ți imaginezi cum ar fi să locuiești aici.
2. Exteriorul imobilului
O atenție deosebită ar trebui să acorzi nu doar locuinței în sine, ci și aspectului exterior al imobilului – al casei, dar, mai ales, al blocului (dacă vorbim, cum e cel mai adesea cazul, de vizionarea unui apartament). Verifică dacă acesta este termoizolat, dacă are crăpături, dar și cât de bine este întreținut la interior. Verifică și lista facturilor la întreţinere, pentru a te asigura că nu există restanţe majore.
Ulterior, dacă proprietatea te interesează, ar trebui să verifici și lista imobilelor cu risc seismic. Pentru cumpărătorii din București, Imobiliare.ro va afișa, în curând, și harta tuturor imobilelor cu bulină roșie!
3. Starea locuinței
Odată ajuns în apartament, nu te uita doar la elementele de suprafață, cum ar fi o zugrăveală proaspătă, ci fii atent la cât de vechi sunt instalaţiile sanitare, cum arată întrerupătoarele, fasungurile becurilor sau panoul electric. Dacă este vorba despre un bloc vechi, interesează-te dacă instalația sanitară sau cea electrică au fost vreodată înlocuite. De asemenea, fii cu luare aminte la orice urmă de igrasie și mucegai (inclusiv la mirosul specific).
4. Proprietarul
Atunci când mergi să vizionezi un apartament, acordă atenție și proprietarului (în primul rând, asigură-te că stai de vorbă cu acesta!). Nu te sfii să-i pui întrebările la care dorești să afli răspuns, dar acordă-ți și un răgaz pentru a discuta, pur și simplu, cu el, pentru a vedea cu ce fel de om ai de-a face, dacă pare o persoană de încredere.
5. Vecinii
Odată mutat într-o casă, comunitatea din care vei face parte va avea, vrând-nevrând, un impact important asupra vieții tale și a familiei. Mai ales dacă o proprietate te interesează, încearcă să intri în vorbă cu vecinii pe care îi întâlnești. De asemenea, poți cere proprietarului câteva detalii despre cei care locuiesc în bloc, despre obiceiurile și stilul lor de viață.