În procesul de căutare și, în final, alegere a unei locuinţe, vizionarea este un pas foarte important, ce va impulsiona luarea deciziei finale. Față de un cumpărător utilizator final, în calitate de investitor va trebui să faci un efort ceva mai mare pentru a te putea conecta la nevoile și dorințele persoanei care chiar va locui acolo – potențialul chiriaș sau viitorul proprietar, în cazul revânzării. Iată aspectele la care ar trebui să fii atent la o vizionare:
1. Împrejurimile
Împrejurimile joacă un rol foarte important în decizia unui chiriaș de a locui într-o anumită zonă sau în alta. Contează mult ca zona să fie – pe cât posibil – sigură, dar și să poată fi percepută ca plăcută pentru a locui acolo. Străduiește-te, așadar, ca în drum spre proprietate să fii atent la ceea ce vezi în jurul tău, încercând să-ți imaginezi cum ar fi să locuiești tu aici.
2. Exteriorul imobilului
Demn de atenție este și aspectul exterior al imobilului – al casei, dar, mai ales, al blocului (dacă vorbim, cum e cel mai adesea cazul, de vizionarea unui apartament). Mai ales în cazul în care imobilul nu este termoizolat, acesta îți va spune multe despre starea construcției. Ulterior, dacă proprietatea te interesează, verifică și lista imobilelor cu risc seismic. (Pentru cumpărătorii din București, Imobiliare.ro va afișa, în curând, și harta tuturor imobilelor cu bulină roșie!) Este important, de asemenea, să verifici și lista facturilor la întreţinere, pentru a te asigura că nu există restanţe majore, ce ar putea duce la sistarea furnizării de agent termic – ceea ce ar fi o adevărată problemă la închiriere.
3. Starea locuinței
Odată ajuns în casă, analizează cu atenție nu doar elementele de suprafață, cum ar fi o zugrăveală proaspătă, ci și pe cele mai puțin vizibile. Fii atent la cât de vechi sunt instalaţiile sanitare, cum arată întrerupătoarele, fasungurile becurilor sau panoul electric. Dacă este vorba despre un bloc vechi, interesează-te dacă instalația sanitară sau cea electrică au fost vreodată înlocuite. Totodată, fii cu luare aminte la orice urmă de igrasie și mucegai (inclusiv la mirosul specific).
4. Proprietarul
Atunci când mergi să vizionezi un apartament, acordă atenție și proprietarului (în primul rând, asigură-te că stai de vorbă cu acesta!). Încearcă să legi o conversație relaxată, dar respectuoasă, cu acesta și nu ezita să întrebi ceea ce dorești să afli. Ia- ți timp însă și pentru a discuta, pur și simplu, cu el, pentru a vedea cu ce fel de om ai de-a face, dacă pare o persoană de încredere.
5. Vecinii
Pentru un chiriaș contează nu doar starea unei locuințe, ci și comunitatea din care va face parte, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă. Mai ales când o proprietate ți se pare atractivă, încearcă să intri în vorbă cu vecinii pe care îi întâlnești. De asemenea, poți solicita, în mod respectuos, câteva detalii despre cei care locuiesc în bloc, despre obiceiurile și stilul lor de viață.