Visul de a avea o casă, de 3 ori mai ușor de atins acum decât în 2008. Vezi de ce!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 21 Octombrie 2015, Ultima actualizare: 26 Octombrie 2015

Scăderea semnificativă a prețurilor este doar unul dintre factorii ce influențează accesibilitatea locuințelor.

Se știe că, spre deosebire de alte popoare europene (recunoscute pentru nivelul ridicat de trai), românul are, prin excelență, o mentalitate de proprietar. Asta înseamnă că varianta de a locui în chirie este privită ca o soluție temporară, de compromis, în așteptarea oportunității de a avea o locuință proprie.

Citește și: De ce preferă românii să fie proprietari, iar germanii se mulțumesc să fie chiriași?

http://www.dreamstime.com/stock-photo-real-estate-market-young-couple-looking-real-estate-to-rent-buy-apartment-image30193580

Se pare că perioada de recesiune a făcut ca visul acesta să fie mult mai ușor de atins acum față de perioada anterioară, de efervescență a pieței imobiliare. Mai exact, achiziția unei locuințe este astăzi de (cel puțin) trei ori mai facilă decât în perioada de boom economic, se arată într-un studiu de piață realizat de compania de consultanță Coldwell Banker Affiliates of Romania. Astfel, ținând cont de prețul mediu pe metru pătrat util, de nivelul salariului mediu net pe economie și de cursul de schimb leu-euro, rezultă că astăzi este necesară o perioadă de aproximativ 10,8 ani pentru achiziția unui apartament nou cu două camere (cu o suprafață de 50 de metri pătrați utili), față de un răstimp de aproape 33 de ani valabil în 2008. „O plajă mult mai largă de cumpărători își permite acum achiziția unei locuințe”, notează reprezentanții Coldwell Banker.

Iată ce înseamnă asta, mai detaliat:

În ianuarie 2008, prețul mediu pentru un apartament nou ajungea, potrivit datelor Coldwell Banker, la 2.600 de euro pe metru pătrat util în București, în vreme ce salariul mediu net pe economie era de 1.200 de lei (echivalentul a 329 de euro). În aceste condiții, un român ar fi trebuit să dispună, pentru achiziția unei locuințe de 50 de metri pătrați, de o sumă de 130.000 de euro – respectiv contravaloarea a circa 395 de salarii medii pe economie (pe care le-ar fi încasat într-un răstimp de aproape 33 de ani).

Astăzi însă, prețul mediu pentru un apartament nou se situează la circa 1.080 de euro pe metru pătrat util, ceea ce duce valoarea totală a unei unități de 50 de metri pătrați la 54.000 de euro. Pentru cumpărarea acesteia, un român ar trebui să dispună de echivalentul a circa 130 de salarii medii pe economie (indicator ce se situa, în iulie 2015, la 1.849 de lei – sau 414 euro), pe care le-ar încasa în 10,8 ani de zile.

Citește și: Cumpărarea unei locuințe laromâni, între vis și compromis

La prețuri mai mici, condiții de creditare mai bune
De notat este că, în perioada analizată, valoarea euro a crescut de la circa 3,7 lei, în ianuarie 2008, la 4,4 lei, în iulie 2015. Calculul de mai sus este ilustrativ și nu vizează cumpărarea unei locuințe prin finanțare bancară, ci o tranzacție cu banii jos, explică reprezentanții Coldwell Banker. În cel dintâi caz, gradul de accesibilitate a unei proprietăți ar fi și mai mare acum față de perioada de boom dacă luăm în considerare îmbunătățirea semnificativă a condițiilor de creditare – datorită programului Prima Casă în primul rând, care a stimulat băncile să introducă pe piață și alte oferte competitive.

Important este și faptul că, spre deosebire de perioada de dinainte de criza economică, locuințele noi construite la ora actuală sunt mult mai bine adaptate cererii reale din piață – asta nu doar din punctul de vedere al prețului pe metru pătrat, ci și al suprafețelor utile, un factor ce influențează mult valoarea totală de vânzare. Astfel, în perioada de boom economic, o unitate locativă bicamerală de 50 de metri pătrați ar fi fost foarte greu (dacă nu imposibil) de găsit. Cumpărătorii interesați de ansamblurile rezidențiale noi ar fi trebuit să opteze fie pentru un studio, pe care să-l reconfigureze ulterior, fie pentru un apartament mai spațios și, deci, mai scump.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe