Scăderea semnificativă a prețurilor este doar unul dintre factorii ce influențează accesibilitatea locuințelor.
Se știe că, spre deosebire de alte popoare europene (recunoscute pentru nivelul ridicat de trai), românul are, prin excelență, o mentalitate de proprietar. Asta înseamnă că varianta de a locui în chirie este privită ca o soluție temporară, de compromis, în așteptarea oportunității de a avea o locuință proprie.
Citește și: De ce preferă românii să fie proprietari, iar germanii se mulțumesc să fie chiriași?
Se pare că perioada de recesiune a făcut ca visul acesta să fie mult mai ușor de atins acum față de perioada anterioară, de efervescență a pieței imobiliare. Mai exact, achiziția unei locuințe este astăzi de (cel puțin) trei ori mai facilă decât în perioada de boom economic, se arată într-un studiu de piață realizat de compania de consultanță Coldwell Banker Affiliates of Romania. Astfel, ținând cont de prețul mediu pe metru pătrat util, de nivelul salariului mediu net pe economie și de cursul de schimb leu-euro, rezultă că astăzi este necesară o perioadă de aproximativ 10,8 ani pentru achiziția unui apartament nou cu două camere (cu o suprafață de 50 de metri pătrați utili), față de un răstimp de aproape 33 de ani valabil în 2008. „O plajă mult mai largă de cumpărători își permite acum achiziția unei locuințe”, notează reprezentanții Coldwell Banker.
Iată ce înseamnă asta, mai detaliat:
În ianuarie 2008, prețul mediu pentru un apartament nou ajungea, potrivit datelor Coldwell Banker, la 2.600 de euro pe metru pătrat util în București, în vreme ce salariul mediu net pe economie era de 1.200 de lei (echivalentul a 329 de euro). În aceste condiții, un român ar fi trebuit să dispună, pentru achiziția unei locuințe de 50 de metri pătrați, de o sumă de 130.000 de euro – respectiv contravaloarea a circa 395 de salarii medii pe economie (pe care le-ar fi încasat într-un răstimp de aproape 33 de ani).
Astăzi însă, prețul mediu pentru un apartament nou se situează la circa 1.080 de euro pe metru pătrat util, ceea ce duce valoarea totală a unei unități de 50 de metri pătrați la 54.000 de euro. Pentru cumpărarea acesteia, un român ar trebui să dispună de echivalentul a circa 130 de salarii medii pe economie (indicator ce se situa, în iulie 2015, la 1.849 de lei – sau 414 euro), pe care le-ar încasa în 10,8 ani de zile.
Citește și: Cumpărarea unei locuințe laromâni, între vis și compromis
La prețuri mai mici, condiții de creditare mai bune
De notat este că, în perioada analizată, valoarea euro a crescut de la circa 3,7 lei, în ianuarie 2008, la 4,4 lei, în iulie 2015. Calculul de mai sus este ilustrativ și nu vizează cumpărarea unei locuințe prin finanțare bancară, ci o tranzacție cu banii jos, explică reprezentanții Coldwell Banker. În cel dintâi caz, gradul de accesibilitate a unei proprietăți ar fi și mai mare acum față de perioada de boom dacă luăm în considerare îmbunătățirea semnificativă a condițiilor de creditare – datorită programului Prima Casă în primul rând, care a stimulat băncile să introducă pe piață și alte oferte competitive.
Important este și faptul că, spre deosebire de perioada de dinainte de criza economică, locuințele noi construite la ora actuală sunt mult mai bine adaptate cererii reale din piață – asta nu doar din punctul de vedere al prețului pe metru pătrat, ci și al suprafețelor utile, un factor ce influențează mult valoarea totală de vânzare. Astfel, în perioada de boom economic, o unitate locativă bicamerală de 50 de metri pătrați ar fi fost foarte greu (dacă nu imposibil) de găsit. Cumpărătorii interesați de ansamblurile rezidențiale noi ar fi trebuit să opteze fie pentru un studio, pe care să-l reconfigureze ulterior, fie pentru un apartament mai spațios și, deci, mai scump.