Pentru cei care vor să cumpere o locuinţă indviduală prin programul Prima Casă, opţiunile nu sunt foarte numeroase, dar există totuşi.
Înainte de declanşarea crizei, 100.000 de euro reprezenta un buget de-a dreptul modest pentru achiziţia unei case la curte în Capitală sau într-unul dintre marile oraşe ale ţării. Cu o asemenea sumă puteai cumpăra, spre exemplu, o vilă nou-construită (eventual la roşu sau la gri) într-una dintre localităţile limitrofe ale Bucureştiului, precum Popeşti Leordeni. După un declin de patru ani al preţurilor din imobiliare însă, şi vânzătorii de pe acest segment al pieţei rezidenţiale fac eforturi să se adapteze la situaţia din piaţă. O parte dintre aceştia încearcă chiar să se încadreze în pragul de 60.000 de euro impus de programul Prima Casă pentru locuinţele finalizate, dat fiind că în această direcţie se îndreaptă momentan şi cea mai mare parte din cerere. De cele mai multe ori însă, astfel de oferte se regăsesc la periferia marilor oraşe sau în localităţile-satelit ale acestora.
Casă bătrânească în oraş sau vilă la periferie
În sine, Bucureştiul continuă să fie greu accesibil pentru cei care îşi doresc o casă la curte la un preţ maxim de 60.000 de euro. Potrivit datelor www.imobiliare.ro, doar 2% dintre ofertele de case scoase la vânzare se încadrează în acest buget. Spre comparaţie, în iunie 2009, oferta pe acest segment era de 1%. Spre exemplu, o casă bătrânească, din anul 1940, situată în zona Pieţei George Coşbuc, are un preţ cerut de 38.900 de euro. Locuinţa are două camere şi o suprafaţă utilă de 55 de metri pătraţi. Pentru cei care sunt dispuşi să se mute în afara oraşului pentru a beneficia de avantajele oferite de o casă la curte, oportunităţile sunt ceva mai multe. Spre exemplu, cu 55.000 de euro poţi achiziţiona o locuinţă cu trei camere şi o suprafaţă utilă de 72 de metri pătraţi, în oraşul Pantelimon.
Iaşiul, „raiul” cumpărătorilor prin Prima Casă
Cel mai „bogat” în oferte de case la un preţ de maximum 60.000 de euro este Iaşiul, unde 19% din anunţurile postate pe www.imobiliare.ro se mulează pe acest palier de preţ. Spre comparaţie, în vara lui 2009, 7% din locuinţele individuale scoase la vânzare în „capitala” Moldovei erau accesibile celor cu un asemenea buget.
Pe locul al doilea în clasament se situează oraşul Constanţa, unde 8% dintre casele scoase la vânzare costă până la 60.000 de euro. Evoluţia este una semnificativă faţă vara lui 2009, când acest segment deţinea o cotă de doar 2% din totalul ofertelor.
În Braşov, cei care îşi doresc o casă la curte pot alege dintr-un stoc ce reprezintă 5% din total. Deşi nu este vorba de un volum foarte mare, este de remarcat faptul că, în urmă cu trei ani de zile, oferta de locuinţe cu un preţ de vânzare de 60.000 de euro era egală cu zero.
Relativ sărace în ceea ce priveşte oferta de case la curte la un buget redus sunt marile oraşe din vestul ţării – Cluj şi Timişoara -, fiecare cu o pondere de 3% şi, respectiv, 2% din total. Oferta de locuinţe individuale pe acest palier de preţ a crescut doar cu un punct procentual în decurs de trei ani, de la o cotă de 2% şi, respectiv, 1% din total.
Citeşte şi: O casă la curte cu maximum 60.000 de euro? Ce poţi găsi în marile oraşe
elena
Eu vand casa cu 900 mp teren la 5 Km de Targoviste cu 45000 Euro. Zona este superba si in dezvoltare.
Marian
ALEXANDRA RESIDENCE INCEPE CONSTRUCTIA PRIMELOR CASE,
18 LA NUMAR, IN DOUA VARIANTE ARHITECTURALE !
ACESTEA SE VOR CONSTRUI PE LOTURILE 32-49 DIN PARCELA MOV.
TERENUL ESTE INTRAVILAN CONSTRUIBIL P+2 ETAJE, CADASTRU FIIECARE LOT.
EX.: O CASA = LOT EFECTIV = 371 mp + 105 MP SERVITUTE(drumuri acces si utilitati)= 476 mp + P+1 de 107, 60 mp sau 114,60 mp
Oferta 1 – 107 MP 72.500 E Oferta 2 – 114.40 MP 74.500 E