Exista un fenomen pe piata imobiliara romaneasca, ce incepe incet-incet sa-si atinga limitele si sa se stinga: aversiunea fata de agentiile imobiliare- o stare legitima, pana la urma, daca ne raportam strict la neprofesionisti, la cei care au creat legende cu un impact negativ asupra populatiei. Si cum orice legenda se transmite mai intai cunoscutilor si apoi din generatie in generatie, imaginea in alb negru, mai mult in negru, va fi greu sa fie colorata fara un efort sustinut al agentiilor cu adevarat profesioniste.
Adaugand la acest fenomen si o incredere excesiva a proprietarilor in fortele proprii, lucrurile se desfasoara intr-un ritm si mai lent. Nu ne propunem in cele ce urmeaza sa punem lucrurile la punct, sa transam o data pentru totdeauna aceasta “lupta” oarba, ci dorim sa te incurajam sa-ti vinzi proprietatea pe cont propriu daca te simti pregatit. Care sunt acele calitati de care trebuie sa dispui, ce cunostinte trebuie sa posezi, pentru a vinde la momentul ales, in cele mai bune conditii si la cel mai bun pret?
1. Te hotarasti sa vinzi. Care este pretul pe care vrei sa-l obtii? Raportarea ta se poate face strict la piata prezenta, pentru ca iti lipsesc exemplele din zona ta si, mai mult, previziunile pentru perioada urmatoare. Atentie, pretul public este in general un pret mai mare decat cel de vanzare.
2. Pregateste-ti locuinta pentru vanzare. Locuinta ta trece de la statutul de camin la produs. Trebuie sa-i oferi un ambalaj atractiv. Dar stii tu ce oferte are concurenta?
3. Publicitatea. Un anunt intr-un ziar local poate sa-ti atraga un numar de vizitatori, posibili clienti. Dar este de ajuns? Vei incerca apoi pe internet, pe la cunostinte si prieteni si un alt val de vizitatori, mai mic sau mai mare, iti vor trece pragul. Repetam intrebarea: este de ajuns? O agentie profesionista are o retea impresionanta de raspandire a informatiei. Si daca pana acum nu ai auzit de raportul dintre cerere si oferta, iti dezvaluim esenta lui: cu cat cererea este mai ridicata, cu atat poti obtine un pret mai bun pentru locuinta ta.
4. Intalnirile de vizionare. Oare toti cei care-ti trec pragul sunt de buna credinta? Poti avea incredere in ei? Daca sunt totusi persoane respectabile, de ce nu lucreaza ei cu o agentie imobiliara? Atentie, daca un client nu este dispus sa plateasca un comision pentru serviciile imobiliare de care ar putea benificia, sunt slabe sanse sa-ti ofere un pret bun.
5. Negocierea este o arta. Trebuie sa o stapanesti foarte bine, pentru ca altfel un cumparator abil, versat in imobiliare, iti va adulmeca nesiguranta si te va sfasia!
Parcurge virtual pasii de mai sus. Te simti pregatit sa-ti vinzi locuinta singur?
Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.