Toate cele trei achiziții, încheiate în orașe diferite, au implicat infuzii de capital american.
Real estate-ul autohton își dovedește atractivitatea în ochii investitorilor străini, săptămâna aceasta fiind anunțate trei tranzacții de investiții importante – două pe segmentul de birouri, iar una pe retail. Marile companii de consultanță sunt de părere că asemenea achiziții vor avea loc și în perioada următoare, atât în Capitală, cât și în alte orașe importante.
Fondul de investiții AEW, parte a grupului financiar francez Natixis, a fost vânzătorul în două dintre tranzacțiile menționate, una având ca obiect clădirea de birouri America House, din București, iar cealaltă, centrul comercial Promenada Mall, din Târgu Mureș. A treia tranzacție constă în vânzarea complexului de birouri Liberty Technology Park din Cluj-Napoca, de către Fribourg Development.
Investiții în parteneriat
Dincolo de rezonanța tranzacțiilor în sine, un fapt interesant este că toate trei au implicat infuzii de capital american. Astfel, cumpărătorul clădirii America House este un fond administrat de Morgan Stanley Real Estate Investing (divizia de investiţii imobiliare private a grupului american Morgan Stanley), în parteneriat cu David Hay (fostul CEO al AFI Europe Romania). Pe de altă parte, Promenada Mall Târgu Mureș a fost achiziționat de către Indotek, un grup de companii de administrare a investițiilor, deținut de acționari americani și unguri. În cazul Liberty Technology Park, cumpărătorul este reprezentat de dezvoltatorul imobiliar White Star Real Estate, cu birouri în Varșovia, Praga, Budapesta, București și Moscova, alături de partenerul său de capital, o universitate americană de top.
AEW a fost asistat de o echipă formată din Clifford Chance Badea, biroul local al firmei internaționale de avocatură Clifford Chance, care a oferit consultanță legală, în vreme ce Cushman & Wakefield Echinox a gestionat procesul de vânzare în cazul America House, iar JLL s-a ocupat de tranzacționarea Promenada Mall Târgu Mureș. Compania de consultanță imobiliară Colliers International a consiliat, pe de altă parte, Fribourg Development.
„Continuăm să ne implicăm în tranzacții cu impact semnificativ pe piaţă, de data aceasta asistând simultan în două tranzacții care au adus la masa negocierilor doi giganți financiari şi unii dintre cei mai activi investitori în domeniul imobiliar din regiune. Aspectele financiare au implicat înțelegerea aprofundată a mecanismelor de finanțare utilizate în tranzacții de o asemenea complexitate, precum și raportarea la potențialul și realitatea din piața locală, pentru a identifica soluția financiară optimă pentru toate părțile implicate.”
Andreea Șișman, counsel în cadrul practicii Banking & Finance a Clifford Chance Badea
Randamente atractive în România
Cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 28.000 de metri pătrați, America House este una dintre primele clădiri moderne de birouri din București și din țară, fiind situată în Piața Victoriei. Achiziția sa marchează intrarea oficială pe piața imobiliară din România a grupului american Morgan Stanley, care are sub administrare active în valoare de aproximativ 40 de miliarde de lire sterline. „Vânzarea unei proprietăţi de referinţă precum America House unui investitor global high-profile îmbunătățește vizibilitatea pieței locale și ilustrează în continuare modul în care jucătorii instituționali majori percep avantajele investițiilor în România. Această vânzare continuă tendința noilor investitori de a căuta oportunități ce oferă randamente mai atractive decât în celelalte piețe majore din CEE. Suntem mândri că am făcut parte din această tranzacție și am asistat AEW în vânzarea cu succes a acestui activ imobiliar”, subliniază Tim Wilkinson, Partener Capital Markets în cadrul Cushman și Wakefield Echinox.
„Succesul acestei tranzacții a fost rezultatul acoperirii globale a Cushman & Wakefield cu scopul atragerii de capital investițional necesar pentru achiziția de proprietăți de referinţă într-o piață dinamică și emergentă precum România. Atât piaţa de birouri, cât şi cea de investiţii, au cunoscut o dezvoltare solidă în ultimii ani, bazată în primul rând pe cererea de spaţii din partea companiilor multinaţionale care au găsit în Bucureşti un mediu optim de business. Pe baza acestor fundamente, suntem siguri că vom mai asista la alte tranzacţii importante, Bucureştiul continuând să atragă atenţia unor investitori noi.”
Bogdan Gubandru, Business Development Manager, Cushman & Wakefield Echinox
Există lichiditate și în orașele secundare!
Promenada Mall Târgu Mureș este cel mai mare centru comercial din județul Mureș, situat în centrul României. Cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 50.000 de metri pătrați, acesta include peste 80 de magazine, opt săli de cinema, restaurante, cafenele și alte opțiuni de divertisment. Mallul a fost achiziționat de către AEW în anul 2007, de la BelRom.
„Vânzarea Promenda Mall către un investitor nou pe piața românească este o dovadă în plus că există lichiditate în orașele secundare din România, fapt susținut și de tranzacțiile pe care JLL le-a realizat în prima parte a anului. Mai mult decât atât, tranzacția este deosebit de importantă într-o perioadă în care la nivel mondial apetitul pentru investiții în proprietăți de retail de pe piețe secundare s-a diminuat. În continuare, proprietățile performante oferă investitorilor dispuși să ia în considerare România o rentabilitate foarte atractivă raportat la nivelul de risc.”
Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania
Atipic: sub „girul” unei instituții de învățământ
Situat în partea de nord a orașului, Liberty Technology Park însumează 18.000 de metri pătrați de foste spații industriale convertite în ultimii șase ani de către Fribourg într-un complex modern de birouri cu aspect industrial. Parcul tehnologic include cinci clădiri de birouri de clasa A, certificate BREEAM, cu tehnologii inovatoare, ecologice și eficiente energetic, cu încă trei hectare de teren pretabile pentru dezvoltări viitoare.
Parteneriatul între un investitor imobiliar și o instituție de învățământ este o practică obișnuită în țările vestice, însă achiziția Liberty Technology Park marchează o premieră pentru piața din Cluj și din România, schimbând tipologia investitorilor prezenți pe plan local.
„Achiziția unui proiect de birouri de succes, cum este Liberty Technology Park, de către un investitor imobiliar asociat cu fondul de investiții al unei instituții de învățământ este un caz atipic pentru România. Numeroși jucători imobiliari se așteaptă să vadă tranzacții foarte mari încheiate pe piața locală, dar, în această situație, valoarea tranzacției înseamnă mai mult decât lichiditate. Având în vedere tipologia partenerului de capital și profilul de risc pe care acesta îl poate asuma, tranzacția va avea un impact semnificativ din punct de vedere al business-ului. Acest context cu totul nou pentru piața imobiliară este favorabil oportunităților de investiții în Cluj și în România.”
Anca Merdescu (Svoronos), Senior Associate Investment & Debt Advisory în cadrul Colliers International Romania
Cluj-Napoca, un Silicon Valley al României
Vânzarea Liberty Technology Park reprezintă a doua tranzacție cu clădiri de birouri intermediată de Colliers International în Cluj-Napoca. Anul trecut, compania a consiliat și vânzarea birourilor Maestro Business Center către First Property Group, un fond de investiții britanic. Aceasta a deschis o nouă piață de investiții într-un oraș dominat de capital local. „Ne așteptăm să vedem și alte tranzacții cu clădiri de birouri finalizate în Cluj-Napoca, întrucât orașul se bucură de o situație economică și demografică favorabilă, de o cerere în creștere pentru spații de birouri, randamente atractive, produse de foarte bună calitate și de reputația de Silicon Valley al României: 70.000 de studenți, start-up-urile de IT și companiile internaționale stau la baza infrastructurii de talente care ajută creșterea mediului de afaceri din Cluj. Ca urmare a acestor factori, dublați de faptul că stocul de birouri a devenit foarte competitiv, suntem încrezători că la Cluj se va dezvolta o piață de investiții matură și sănătoasă”, este de părere Anca Merdescu (Svoronos).