Vilele continuă să se ieftinească. Unde găseşti cele mai mici preţuri

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 11 Mai 2011, Ultima actualizare: 11 Mai 2011

Deşi în Constanţa pretenţiile proprietarilor au scăzut cel mai mult în primul trimestru, oraşul se situează abia pe locul patru în topul celor mai accesibile locuinţe.
De la începutul acestui an, preţurile apartamentelor par că se află în căutarea unui punct de echilibru. Această tendinţă nu se aplică însă pe întreaga piaţă rezidenţială. Astfel, potrivit datelor www.imobiliare.ro, casele şi vilele construite după 1990 în marile oraşe ale ţării au continuat să se ieftinească în primul trimestru al acestui an. „Pe segmentul case-vile, cea mai mare scădere de preţ, de -7,2%, a fost înregistrată la Constanţa. Iar singurul oraş unde putem vorbi de o creştere a preţului cerut este Braşovul. Cererea pentru case şi vile nu a revenit la un nivel care să asigure stabilitatea pe piaţă, deşi prin prisma preţului, în localităţile din vecinătatea marilor oraşe, casele pot reprezenta o alternativă la oferta de apartamente noi”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Oferte atractive în Iaşi şi Timişoara
În Iaşi se găsesc cele mai accesibile oferte de case şi vile, preţul mediu pe acest segment situându-se la un nivel de 645 de euro pe metru pătrat. Cererea scăzută pentru acest gen de proprietăţi face ca preţul cerut pe metru pătrat util să fie cu peste 25% mai ieftin decât cel al apartamentelor, conform Indicelui imobiliare.ro. O casă construită după 1990 în Iaşi, cu o suprafaţă utilă de 120 de metri pătraţi, este scoasă la vânzare cu un preţ mai mic de 80.000 de euro.

Timişoara se situează pe al doilea loc în topul celor mai ieftine case scoase la vânzare, cu un preţ mediu cerut de 846 de euro pe metru pătrat. Aici, preţurile cerute de proprietari au stagnat în primul trimestru, creşterea de 0,1% înregistrată fiind nesemnificativă. În prezent, un imobil cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi este scos la vânzare cu puţin peste 100.000 euro. În localităţile învecinate Timişoarei, casele costă, în medie, 795 de euro pe metru pătrat, nivel la care se află în concurenţă directă cu apartamentele din oraş. Localităţile cu cea mai mare ofertă sunt cele care au cunoscut cea mai mare dezvoltare în anii de boom: Dumbrăviţa, Moşniţa şi Giroc.

Braşov, singurul oraş pe lista scumpirilor
În Braşov, preţul mediu solicitat pentru o casă nou-construită este de 971 euro pe metru pătrat, ceea ce ar duce preţul unei proprietăţi de 120 de metri pătraţi utili la circa 116.000 de euro. Braşovul este singurul mare oraş al ţării unde casele şi vilele au înregistrat creşteri de preţ în primul trimestru al anului, acest gen de imobile fiind cu 4% mai scumpe faţă de ultimele trei luni din 2010. Pe piaţă pot fi găsite şi proprietăţi mai ieftine decât media. În zona Stupini, spre exemplu, o casă cu cinci camere construită în 2008, cu o suprafaţă de 180 metri pătraţi, este scoasă la vânzare cu 98.000 de euro. În acelaşi timp, casele şi vilele din localităţile învecinate Braşovului sunt mai ieftine, ajungând la 790 euro pe metru pătrat.

În Constanţa, preţul mediu cerut pentru o vilă construită după 1990 este de 1.007 euro pe metru pătrat. În oraşul de la malul mării a avut loc cea mai mare scădere de preţ în primul trimestru al acestui an, în valoare de 7,2%. În prezent, o vilă de 120 de metri pătraţi ar putea fi achiziţionată cu 120.840 euro. Pot fi găsite însă şi oferte mai ieftine decât atât. Astfel, într-una dintre zonele rezidenţiale de la periferia oraşului este scoasă la vânzare o vilă cu cinci camere construită în 2005, cu o suprafaţă de 140 de metri pătraţi şi cu un teren de 260 de metri pătraţi, la preţul de 95.000 de euro. În localităţile din jurul Constanţei, preţul mediu al caselor şi vilelor a ajuns la 850 euro pe metru pătrat util.

Capitala, pe locul doi la ieftiniri
În Cluj-Napoca, vilele costă, în medie, 1.009 euro pe metru pătrat util, după o scădere de 1,8% înregistrată în primul trimestru. În prezent, o casă de 120 de metri pătraţi utili situată în oraşul din vestul ţării ar costa aproximativ 121.000 de euro. Pe de altă parte, preţurile imobilelor situate în localităţile din judeţul Cluj au scăzut cu 2,2% în prima parte a anului, ajungând la un preţ mediu de 992 de euro pe metru pătrat util. Localităţile cu cea mai bogată ofertă la acest capitol sunt Floreşti, Deusu şi Gilău.

În mod firesc, în Bucureşti pot fi găsite cele mai scumpe case şi vile noi. Acestea s-au ieftinit cu 3,7% faţă de finalul ultimului trimestru al anului trecut, ajungând la o valoare medie de 1.367 de euro pe metru pătrat. În prezent, preţul mediu solicitat pentru o vilă cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi utili în Capitală se ridică la aproximativ 164.000 de euro. Proprietăţi mai ieftine pot fi găsite în localităţile limitrofe. În Roşu, spre exemplu, o vilă cu cinci camere finalizată în 2010, cu o suprafaţă utilă de 180 metri pătraţi, este scoasă la vânzare la un preţ de 110.000 de euro, concurând astfel cu oferta de apartamente noi mari, de trei şi patru camere.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Piața rezidențială după izolare: interesul cumpărătorilor e aproape de normal, iar proprietarii sunt deschiși la vizionări. De ce ajutorul consultantului „cântărește” mai mult acum!

Statisticile Imobiliare.ro arată că indicatorii privind căutările de locuințe se află aproape de nivelul de dinainte de pandemie și chiar peste cel din perioada similară a anului trecut. Adrian...

citește mai departe
Teoretic, economia României a ieşit din recesiune. În imobiliare, preţurile se stabilizează, volumul de tranzacţii creşte. De ce mai este nevoie?

În ciuda unor semnale pozitive clare, jucătorii din piaţă avertizează că până la ieşirea concretă din criză a real estate-ului autohton mai sunt paşi importanţi de parcurs. La mijlocul...

citește mai departe
Cum au evoluat preţurile apartamentelor în luna mai: creşteri pe nou, variaţii uşoare pe vechi

În ultima lună, dezvoltatorii s-au dovedit mai optimişti cu privire la evoluţia generală a pieţei, în vreme ce proprietarii de apartamente vechi au rămas rezervaţi. Evoluţia generală a preţurilor...

citește mai departe
Vrei să ajungi rapid la serviciu? Cu cât creşte apropierea de metrou preţul unui apartament

Dorinţa bucureştenilor de a evita supraaglomerarea oraşului se răsfrânge şi asupra preţurilor locuinţelor. În Bucureşti, ca în orice metropolă, a călători rapid între casă, serviciu şi nu numai este...

citește mai departe
În aprilie, preţurile apartamentelor au rămas relativ constante. În căutarea unui punct de echilibru?

La nivel naţional, preţul mediu cerut pentru locuinţele vechi şi noi a variat uşor, înregistrând o creştere de doar 0,6%. După ce în ultimii trei ani piaţa ieftinirile locuinţelor...

citește mai departe