Legătura cu natura este un principiu important și în arhitectura modernă.
Deși nu tocmai ușoară, combinația de nou și vechi în arhitectură poate duce la rezultate de-a dreptul surprinzătoare (în mod cât se poate de plăcut!) din punct de vedere estetic. Un astfel de exemplu este reprezentat de vila din imagini, promovată pe Imobiliare.ro (aici poți găsi mai multe detalii despre ofertă):
Situată în zona Lipovei din Timișoara, această casă are o suprafață utilă de 250 de metri pătrați, distribuită pe parter și etaj, și este amplasată pe un teren de 682 de metri pătrați. Locuința este compusă din cinci camere (două livinguri și trei dormitoare), bucătărie și zonă de dining, birou, trei băi, o terasă de 16 metri pătrați etc. Imobilul este dotat cu sistem de încălzire prin pardoseală, sistem de supraveghere video, grădină amenajată, trei locuri de parcare, plus un garaj închis. Vila, construită în anul 2011, se vinde complet mobilată și utilată, prețul cerut de proprietar ridicându-se la 340.000 de euro.
Locuința adoptă un stil arhitectural modern, cu evidente influențe minimaliste: liniile simple, clare, ale construcției contrastează, dar reușesc totuși să se integreze în peisajul citadin al Timișoarei – un oraș ce poartă amprenta caselor vechi, frumoase, perfect armonizate cu vegetația abundentă. Aceeași împletire între spațiul uman și cel natural se regăsește, chiar dacă în variantă oarecum stilizată, și în cazul acestei proprietăți: grădina amenajată, cu gazon bogat, arbuști și pomi tineri, satisface nevoia locatarilor de a intra în contact cu natura.
Stilul minimalist al construcției se continuă la interior prin spații amenajate modern, invadate de lumină prin ferestrele largi, ce acoperă uneori întreaga înălțime a peretelui. Parterul, format dintr-un living amplu, ce comunică cu bucătăria și zona de dining, iese în evidență printr-o cromatică predominant neutră – ce combină din abundență diverse tonuri de gri cu alb și negru -, dinamizată însă de accentele de albastru. Rezultatul final e un cadru ce amintește de plajă, de mare. La etaj, dormitoarele sunt amenajate în maniere diferite: cel matrimonial păstrează stilul sobru de la parter, dar într-o variantă „îndulcită” de inserarea unor culori calde (mov sau chiar roz); amenajarea celorlalte două dormitoare, dominată de portocaliu și, respectiv, verde, este mult mai dinamică, mai plină de viață.
Citește și: alte articole din secțiunea Lifestyle