Monument istoric, aceasta este cunoscută sub numele de „vila Mița Biciclista”.
Pentru un pasionat de arhitectură, zona centrală a Bucureștiului are un farmec deosebit datorită clădirilor sale „de epocă”. Deși multe dintre aceste construcții au rămas în paragină, altele reușesc să atragă investitori dornici să le redea strălucirea de odinioară.
Primăvara lui 2018, termen de finalizare
Acesta este cazul unei vile amplasate în Piața Amzei (foto), ce a aparținut cândva Mariei Mihăiescu, cunoscută drept „Mița Biciclista” (nume ce s-a transmis chiar proprietății în sine). Grupul spaniol Mantor, activ în România în imobiliare și construcții, va derula în următoarele câteva luni lucrările de consolidare a acestei clădiri istorice. Investiția estimată pentru proiect este de 4,5 milioane de euro, iar finalizarea lucrărilor este planificată pentru primăvara anului 2018.
„Este un proiect complex, care a necesitat schimbări pe parcurs și participarea unei echipe mari, din care au făcut parte atât antreprenorul general, arhitectul proiectant, inginerul de structură, cât și un arhitect asistent, arhitecți specializați, designeri, sculptori, restauratori, un diriginte de șantier specializat și mulți alți participanți care au reușit să ducă proiectul cu succes până în faza actuală.”
Francisco Calleja, reprezentant al ASEMER (Asociația Firmelor Spaniole din România)
Monument în stil baroc
Clădirea „Mița Biciclista” a fost construită la începutul secolului al XX-lea, după un proiect realizat de arhitectul Nicolae C. Mihăescu. Având o fațadă realizată în stil Art Nouveau, imobilul a fost declarat monument de arhitectură în stil baroc și a fost renovată ultima oară în anul 1980. „În procesul de consolidare și restaurare a clădirii s-au păstrat toate mulurile acoperișurilor și șemineele cu valoare istorică. Șarpantele și pereții au fost consolidați în întregul imobil, iar tâmplăria corpurilor monumente s-a restaurat în totalitate, cu o recuperare de mai bine de 50% din parchetul corpului principal. Totodată, s-a realizat anveloparea clădirii, inclusiv pentru structurile de lemn”, explică Tomás Manjón, co-fondator Mantor Group, cu privire la proiectul actual.
Cel puțin trei noi proiecte în plan
Fondat în anul 2015 de trei parteneri spanioli (Tomás Manjón, Diego Stuyck și David Tortosa), grupul Mantor este format din patru divizii: Dezvoltare Imobiliară, Antreprenor General, Amenajări Interioare, Property și Facility Management. O investiție demarată recent pe piața locală este ansamblul rezidențial Trastevere, din nordul Capitalei. În materie de dezvoltări imobiliare, obiectivul companiei pentru piața autohtonă este demararea a cel puțin trei proiecte în următorii doi ani, două dintre ele fiind localizate în zona Pipera, iar celălalt în zona Cercului Militar din București.