Deocamdată cu pași mici, România tinde să se alăture direcției internaționale de reducere a poluării mediului.
„Amprenta individuală de carbon este efectul direct al acțiunilor unei persoane asupra mediului. De la electricitate și până la călătorii, alimentație și îmbrăcămintea pe care o purtăm, toate acțiunile noastre implică emisii de dioxid de carbon și au un impact direct asupra accelerării schimbărilor climatice”. Iată o perspectivă interesantă asupra a ceea ce numim, în mod obișnuit, „poluare”, potrivit stopco2.ro.
Probabil că, citind definiția de mai sus, mașinile sunt primul lucru ce-ți vine în minte.
Cât se poate de greșit!
Deși poate n-o conștientizăm, locuințele sunt, de fapt, cel mai important factor poluator, a afirmat unul dintre participanții la o conferință dedicată construcției de locuințe „prietenoase” cu mediul (parte a Săptămânii Belgiene la București). Concluzia desprinsă în urma celor prezentate de dezvoltatori, constructori și arhitecți a fost că (deși aflată încă la început din acest punct de vedere) piața rezidențială românească tinde și ea spre respectarea standardelor internaționale în materie de locuire. Acestea vizează nu doar reducerea consumului de energie în cadrul așezărilor umane, ci și a impactului negativ al acestora asupra mediului înconjurător (prin deșeuri și epuizarea resurselor). Consumul de energie este doar un aspect al construcțiilor durabile, a precizat Didier Balcaen, partener și Chief Operations Officer (COO) pe Europa Centrală și de Est în cadrul Liebrecht & Wood.
Planuri cu bătaie lungă
În acest context, compania belgiană și-a anunțat intenția de a dezvolta un ansamblu rezidențial „verde” de proporții la marginea Bucureștiului. Amplasat pe un teren de 190 de hectare, cu deschidere către lacul Frumușani, acesta urmează să cuprindă circa 5.000 de unități locative, atât case, cât și blocuri (având regim redus de înălțime). Dată fiind amploarea proiectului, acesta ar trebui să fie dezvoltat într-un ritm de circa 500 de unități locative anual, pe o perioadă de minimum zece ani, a explicat Balcaen. Investiția totală în dezvoltarea complexului, inclusiv în infrastructură (drumuri, stații proprii de epurare a apei, sistem de deversare a deșeurilor etc.), se va ridica la aproximativ 500 de milioane de euro. Complexul se află încă în faza de planificare, compania având în vedere începerea construcției în 2016. Din punct de vedere financiar, acesta se va adresa populației cu venituri medii spre superioare. Astfel, prețurile minime se vor situa în jurul a 70.000 de euro.
Citește și:
Casele verzi proiectate de un român, premiante în lumea arhitecturii: vezi cum arată!
Cu o vechime de peste 20 de ani și activ în trei țări europene – Rusia, Polonia și România, Liebrecht & Wood s-a implicat până în prezent doar în proiecte comerciale (birouri, spații logistice și retail). Potrivit lui Balcaen, compania a decis să se orienteze acum spre dezvoltarea unui prim complex rezidențial datorită convingerii că „este timpul potrivit”, considerând că România este mai atractivă decât celelalte două piețe.
chirulescu
Felicitari