VIDEO: Cum să ne protejăm de o fraudă imobiliară la achiziția unei locuințe

scris de Corina Sfia in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 15 Octombrie 2024, Ultima actualizare: 15 Octombrie 2024

Achiziționarea unei locuințe aflate în construcție implică riscuri semnificative, mai ales dacă nu sunt adoptate măsurile de protecție adecvate împotriva posibilelor fraude imobiliare. Pentru a reduce aceste riscuri și a ne proteja investiția, este esențial să implementăm strategii eficiente. Alexandra Hila, avocat fondator la Hila Legal, cu o vastă experiență în gestionarea cazurilor de fraude imobiliare, ne oferă, într-un interviu scurt, sfaturi practice despre cum putem evita astfel de situații.

Protecția avansului dat pentru rezervarea locuinței

Una dintre cele mai mari preocupări ale cumpărătorilor este protecția avansului plătit pentru rezervarea unei locuințe. Avocata, Alexandra Hila atrage atenția că există anumite clauze esențiale în promisiunea de vânzare-cumpărare care oferă siguranță, printre care:

  1. Notarea promisiunii în cartea funciară – Aceasta împiedică vânzările multiple ale aceluiași imobil și protejează cumpărătorul de posibile fraude. Fără această notare, există riscul ca locuința să fie vândută altcuiva.
  2. Clauza de ipotecă pentru avans – Aceasta permite instituirea unui drept de ipotecă în favoarea cumpărătorului pentru avansul plătit sau chiar pentru dublul acestuia. În caz de nerespectare a obligațiilor de către dezvoltator, cumpărătorul are posibilitatea să-și recupereze suma plătită.
  3. Clauze de sancțiune – Aceste clauze prevăd sancțiuni în situația în care dezvoltatorul nu respectă termenele de livrare, fie din vina sa, fie din alte cauze, sau decide să vândă imobilul unei alte persoane. Aceste sancțiuni pot include restituirea dublului avansului sau alte compensații.

Ce faci dacă dezvoltatorul întrerupe comunicarea?

A.H: În cazul în care dezvoltatorul nu mai comunică și avansul a fost plătit, cumpărătorul poate apela la soluții legale pentru recuperarea sumei, susține aceasta. Una dintre primele măsuri este notificarea notarului care a autentificat promisiunea de vânzare-cumpărare. De asemenea, există opțiunea de a te adresa unui executor judecătoresc pentru recuperarea avansului sau chiar a dublului avansului, în funcție de clauzele din contract.

Dacă cumpărătorul dorește în continuare să achiziționeze imobilul, iar construcția este aproape finalizată, se poate adresa instanței pentru o hotărâre care să țină loc de contract autentic.

Soluționarea conflictelor legale cu dezvoltatorul

A.H: Ideal ar fi ca eventualele conflicte să fie soluționate pe cale amiabilă. În lipsa unei soluții pe această cale, următorul pas este notificarea dezvoltatorului în scris, urmată de inițierea unui proces în instanță. În situațiile de litigiu, instanța poate ajuta fie la recuperarea banilor, fie la finalizarea tranzacției, în funcție de dorințele cumpărătorului.

Ce facem dacă dezvoltatorul intră în insolvență sau faliment?

A.H: În cazul în care dezvoltatorul intră în insolvență sau faliment, cumpărătorul trebuie să se înscrie la masa credală pentru a-și recupera banii. Acest proces presupune depunerea unei cereri la instanța de judecată în termenul stabilit, care este notificat de lichidatorul desemnat. Fără înscrierea la masa credală, șansele de recuperare a sumei investite sunt minime.

Verificări preliminare pentru evitarea fraudelor

Pentru a evita situațiile în care un imobil este vândut mai multor persoane, se recomandă efectuarea unor verificări preliminare în cartea funciară. De asemenea, este important să fie verificată și situația financiară și juridică a dezvoltatorului, pentru a detecta eventualele probleme anterioare.

Trei sfaturi esențiale pentru verificarea dezvoltatorului:

  1. Verificarea situației financiare a dezvoltatorului – Platformele financiare pot oferi detalii despre stabilitatea financiară a acestuia. Un dezvoltator cu probleme financiare poate ajunge rapid în incapacitate de plată.
  2. Verificarea litigiilor anterioare – Cumpărătorii ar trebui să verifice dacă dezvoltatorul a avut litigii similare în trecut. Aceasta se poate face prin verificarea documentelor juridice disponibile.
  3. Verificarea asociaților – De multe ori, dezvoltatorii derulează proiecte pe mai multe entități juridice. Este utilă extinderea verificărilor asupra tuturor entităților afiliate pentru a detecta eventuale probleme.

Corina Sfia, jurnalist de profesie, are o experiență de peste 16 ani în audio-vizual, comunicare și content marketing. S-a alăturat echipei Imobiliare.ro în anul 2021, iar în prezent este Video Content Manager și MC for events.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Valentin

    Legile nu ne ajută. Iar treaba cu înscrierea la masa credală este pentru recuperarea unei părți – dacă ești norocos. Iar să ajungi în instanță este o loterie.

  • Angela

    Nu poți analiza și controla în cărți funciare și chiar cu Notarul tău.Oamenii care au ïntrodus dacă avansul dublu și chiar 80 % muncesc peste hotare, ei nu dispun de timp și nu fac controale a stării financiare a dezvoltatorilor.Iar acestea sânt ,,balauri’ cu 7 capete.Ca și ,,Nordis”.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și