Nordul Capitalei rămâne un pol al exclusivismului, chiar şi după scăderile majore de preţuri ce au avut loc pe parcursul recesiunii.
Cei care îşi doresc să achiziţioneze o casă sau vilă în zona limitrofă a Bucureştiului au la dispoziţie o paletă largă de opţiuni, în funcţie de distanţa de oraş la care sunt dispuşi să se mute. Potrivit unui studiu realizat de Impact Developer&Contractor, ofertele de vânzare case-vile pe o rază de până la 45 kilometri distanţă faţă de Capitală acoperă o gamă largă de preţuri, pornind de la mai puţin de 200 de euro pe metru pătrat şi ajungând la peste 1.600 de euro pe metru pătrat. În mod evident, cele mai ieftine locuinţe pot fi găsite în localităţile situate la o depărtare ceva mai mare de oraş, preţurile crescând odată cu apropierea de acesta. Studiul realizat de companie ia în considerare o zonă amplă aflată în vecinătătea municipiului Bucureşti, constituită sub forma a trei inele, formate prin alăturarea suprafeţelor administrative ale diverselor localităţi (comune, sate sau chiar oraşe ce intră în componenţa judeţelor Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Dâmboviţa).
Preţuri mai mici de 200 de euro/mp
Inelul al treilea din jurul Capitalei (cuprins între 25 şi 45 de kilometri distanţă de oraş) are cel mai mic preţ mediu cerut pentru case şi vile (indiferent de suprafaţa acestora): 466 de euro pe metru pătrat. Pretenţiile proprietarilor din această zonă variază însă semnificativ în funcţie de localitate. Astfel, cele mai ieftine vile pot fi găsite în Mihai Bravu (cu un preţ mediu cerut de 183 de euro pe metru pătrat), Valea Dragului (188 de euro pe metru pătrat), Dorobanţu (213 euro pe metru pătrat), Goştinari (241 euro pe metru pătrat) şi Malu Spart (243 euro pe metru pătrat). La polul opus, cele mai scumpe case sunt cele din Snagov (976 de euro pe metru pătrat), Ciolpani (769 de euro pe metru pătrat), Fundeni (720 de euro pe metru pătrat), Pasărea (664 de euro pe metru pătrat), Periş (651 de euro pe metru pătrat).
În Corbeanca, casele ajung aproape de 1.000 de euro/mp
În inelul al doilea din jurul Bucureştiului (cuprins între 15 şi 25 de kilometri distanţă faţă de oraş), preţul mediu solicitat de proprietarii de case şi vile este de 663 de euro pe metru pătrat. Cele mai accesibile preţuri pot fi găsite în: Dărăşti Ilfov (360 de euro pe metru pătrat), Joiţa (366 de euro pe metru pătrat), Mihăileşti (409 de euro pe metru pătrat), Grădinari (424 de euro pe metru pătrat) şi Comana (453 de euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, cele mai scumpe locuinţe de acest tip sunt cele din Săftica (1.198 de euro pe metru pătrat), Corbeanca (984 de euro pe metru pătrat), Baloteşti (894 de euro pe metru pătrat), Cernica (857 de euro pe metru pătrat) şi Moara Vlăsiei (784 de euro pe metru pătrat).
Pipera este încă „regina” celor mai scumpe vile
Primul inel ce se formează în jurul Capitalei (care se întinde până la aproximativ 15 kilometri distanţă faţă de oraş) are un preţ mediu cerut pentru case şi vile de 890 de euro pe metru pătrat. Cele mai accesibile preţuri pot fi găsite în Jilava (637 de euro pe metru pătrat), Măgurele (701 de euro pe metru pătrat), Chiajna (726 de euro pe metru pătrat), Domneşti (743 de euro pe metru pătrat) şi Pantelimon (763 de euro pe metru pătrat). Spre comparaţie, cele mai scumpe vile pot fi găsite în Pipera (1.634 de euro pe metru pătrat), Tunari (1.041 de euro pe metru pătrat), Otopeni (1.034 de euro pe metru pătrat), Popeşti Leordeni (966 de euro pe metru pătrat) şi Voluntari (937 de euro pe metru pătrat).
Vezi aici cum au evoluat preţurile vilelor în marile oraşe ale ţării.