Ponderea reînnoirilor şi renegocierilor de contracte a fost mai mică comparativ cu anul 2010, fapt ce arată o încredere crescută în piaţă.
Pe parcursul anului trecut, piaţa închirierilor de birouri din Capitală a trecut printr-o perioadă de stabilitate. Potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de către Colliers International, chiriile pe acest segment nu au suferit modificări majore în 2011, chiar dacă preţurile efective au înregistrat evoluţii diferite în funcţie de fiecare zonă în parte, dar şi de clădiri. „Majoritatea proprietarilor au arătat flexibilitate, oferind stimulente precum luni gratuite de chirie sau alte stimulente de ordin financiar, pentru a creşte gradul de ocupare”, notează reprezentanţii Colliers.
Centrul şi sudul, capul şi coada clasamentului
Potrivit datelor companiei, cea mai scumpă zonă pentru închirierea de birouri în momentul de faţă este centrul Bucureştiului (CBD – Central Business District). Aici, preţurile cerute variază între 16 şi 20 de euro pe metru pătrat pe lună. Pe locul al doilea se situează zona Floreasca, cu valori de 14-17 euro pe metru pătrat pe lună, urmată fiind de piaţa Presei, unde tarifele cerute de proprietari se ridică la 16 euro pe metru pătrat pe lună. Pe locul al patrulea se clasează clădirile office din Băneasa, unde chiriile se încadrează între 13 şi 16 euro pe metru pătrat pe lună. În zona de est, valorile se ridică la 10-14 euro, în timp ce, în zonele Dimitrie-Pompeiu (Pipera) şi vest acestea ajung la 10-13 euro pe metru pătrat pe lună. Pe ultimul loc din punctul de vedere al chiriilor solicitate se situează zona de sud a Bucureştiului, unde chiriile pentru clădirile de birouri ajung la o medie de 12 euro pe metru pătrat pe lună.
Preînchirierile, din nou pe val
Anul trecut, pe piaţa office din Capitală au fost închiriaţi aproximativ 220.000 de metri pătraţi, din care aproximativ 20% au fost reînnoiri sau renegocieri ale unor contracte deja existente. Echipa de închirieri birouri a Colliers International a intermediat în 2011 tranzacţii de peste 55.000 de metri pătraţi de spaţii în clădiri de clasa A. Reprezentanţii companiei estimează că, în anul ce tocmai a început, cererea va fi determinată în continuare de procesele de optimizare a spaţiilor. Cum unele dintre contractele de închiriere existente se vor apropia de finalizare, chiriaşii vor trebui să îşi caute un nou spaţiu pentru a-şi desfăşura activitatea. „Lipsa spaţiilor mari, de peste 3.000 de metri pătraţi, va conduce implicit la reluarea preînchirierilor. De aceea, cererea se va situa probabil la o valoare similară cu cea din anul 2011 sau va creşte nesemnificativ”, arată specialiştii Colliers. Aceştia estimează că, din totalul de 170.000 de metri pătraţi de spaţii office ce urmează să fie livrate în Capitală în următorii doi ani, aproximativ 65.000 vor face obiectul unor preînchirieri.