Vezi care sunt cele mai „scumpe” şi cele mai „ieftine” cartiere din Bucureşti şi marile oraşe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 9 Februarie 2012, Ultima actualizare: 09 Februarie 2012

În Capitală, un apartament cu trei camere poate fi achiziţionat cu 45.000 de euro, dar ajunge şi la un milion de euro.

Perioada de recesiune nu a dus, aşa cum poate ar fi fost de aşteptat, la atenuarea polarităţii existente pe piaţa imobiliară. Aşa se face că, la mai bine de trei ani de la declanşarea crizei, între preţurile apartamentelor aflate la vânzare în marile oraşe ale ţării există uneori distanţe colosale. “Oferta pe piaţa rezidenţială nu a fost niciodată mai variată. Pe langă amplasament, vechimea apartamentului, modul în care este construit şi gradul de confort determină diferenţe uriaşe de preţ pentru unităţi cu acelaşi număr de camere situate în acelaşi oraş”, spune Adrian Erimescu, director general al www.imobiliare.ro.

În cele de mai jos, www.imobiliare.ro îţi prezintă câteva exemple de oferte situate la polii opuşi ai celor mai ieftine şi celor mai scumpe locuinţe.

Rahova şi Kiseleff-Aviatorilor, cele două extreme ale Bucureştiului
În Bucureşti, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite în cartierul Rahova, unde preţul mediu solicitat pentru locuinţele vechi şi noi se ridică la 893 de euro pe metru pătrat util. Acest nivel este cu 24% mai mic decât preţul mediu solicitat în luna ianuarie conform Indicelui imobiliare.ro calculat la nivelul întregii Capitale. În acest cartier, garsonierele vechi pornesc de la 20.000 euro, un apartament cu două camere poate fi găsit la preţuri începând cu 32.000 euro, iar o unitate cu trei camere poate fi găsită chiar şi la 45.000 euro.

Pe de altă parte, cele mai scumpe apartamente din Capitală sunt în Kiseleff-Aviatorilor, unde preţul mediu cerut pentru unităţile locative vechi şi noi este de 1.520 de euro pe metru pătrat util, cu aproape 30% mai ridicat decât valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru întregul oraş. În acest cartier, preţul unei garsoniere noi poate urca şi până la 100.000 euro, cel al unui apartament cu două camere poate depăşi 250.000 euro, iar un apartament de lux cu trei camere poate fi achiziţionat chiar şi cu un milion de euro.

120.000 de euro, preţ de trei camere în bloc nou
În Timişoara, cele mai accesibile apartamente pot fi găsite în cartierul Dâmboviţa, unde preţul mediu solicitat, de 686 de euro pe metru pătrat util, se situează cu 16% sub media calculată în luna ianuarie la nivelul oraşului. În această zonă, preţul unui apartament vechi cu două camere porneşte de la 30.500 euro, un apartament cu trei camere poate fi găsit la 40.000 euro, iar o unitate cu patru camere costă 55.000 euro.

La polul opus, cele mai scumpe apartamente din oraş se găsesc în zona Odobescu, unde preţul mediu solicitat, de 918 euro pe metru pătrat util, este cu 13% peste valoarea medie la nivel de oraş. O garsonieră situată într-un imobil vechi costă aici aproximativ 45.000 euro, preţul unui apartament vechi cu două camere poate ajunge la 57.000 euro, iar preţul cerut pentru o unitate cu trei camere situată într-un bloc nou poate fi chiar de 120.000 euro.

35.000 de euro pentru o locuinţă de vacanţă la munte
În Braşov, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite în cartierul Triaj, unde preţul mediu solicitat se ridică la 749 de euro pe metru pătrat util, cu 14% mai mic decât valoarea calculată pentru întregul oraş. Astfel, un apartament vechi cu două camere confort 1 costă şi 35.000 euro, în vreme ce o unitate locativă cu trei camere poate fi găsită la 48.000 euro.

De cealaltă parte, cea mai scumpă zonă din Braşov este Centrul Istoric. O garsonieră situată într-un imobil vechi poate costa aici chiar şi 53.000 euro, un apartament nou cu două camere ajunge şi la 180.000 euro, iar preţul cerut pentru o locuinţă nouă cu trei camere, cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, poate fi chiar 300.000 euro.

O garsonieră în Cluj, de la 22.000 de euro
În Cluj-Napoca, cartierul Mănăştur este una dintre zonele cele mai accesibile pentru achiziţia de apartamente. Aici, preţul garsonierelor vechi porneşte de la 22.000 euro, un apartament cu două camere poate fi găsit la 28.000-30.000 euro, iar o unitate cu trei camere poate costa chiar şi 40.000-42.000 euro.

În schimb, pe Calea Dorobanţilor, în apropiere de Piaţa Avram-Iancu, preţul unei garsoniere situate într-o clădire istorică poate urca până la 65.000 euro. Un apartament vechi cu două camere din centrul Clujului poate costa până la 90.000 euro, în timp ce un apartament nou, de lux, cu o suprafaţă utilă de 150 de metri pătraţi, situat în apropierea Facultăţii de Medicină, ajunge şi la 230.000 euro.

Un penthouse la mare, 350.000 de euro
În Constanţa, cele mai ieftine locuinţe pot fi găsite în zona Poarta 6, unde preţul mediu solicitat, de 733 de euro pe metru pătrat util, este cu 20,5% sub media calculată în luna ianuarie la nivelul oraşului. O garsonieră în această zonă poate fi achiziţionată şi cu 20.000 de euro, un apartament vechi cu două camere porneşte de la un preţ de 34.500 euro, unul cu trei camere costă şi ceva mai puţin de 40.000 de euro, iar o unitate cu patru camere se ridică la 55.000 euro.

La polul opus, cele mai scumpe apartamente din oraş se găsesc în zonele Trocadero, Capitol sau Faleză Nord. Preţul mediu solicitat aici, ce se apropie de 1.100 de euro pe metru pătrat util, este cu până la 18,5% peste preţul mediu cerut calculat la nivelul Constanţei. Preţul unui apartament nou cu două camere din zona Capitol, cu vedere la mare, poate depăşi 130.000 euro, iar preţul cerut pentru o unitate cu trei camere situată într-un bloc nou în Faleză Nord se situează şi peste 200.000 euro, în timp ce un penthouse costă aici chiar şi 350.000 euro.

Două camere în „capitala” Moldovei, doar 25.000 de euro
În Iaşi, unul din cele mai accesibile cartiere este Podu Roş, unde preţul solicitat pentru o garsonieră dintr-un bloc vechi coboară frecvent sunt 20.000 euro. Pe de altă parte, cele mai ieftine apartamente vechi cu două camere se găsesc în Tătăraşi, unde o astfel de unitate locativă poate costa chiar şi 25.000 euro. Apartamente vechi cu trei camere, la un preţ accesibil (aproximativ 35.000 euro) se găsesc în zonele Alexandru cel Bun sau Danc.

Pe de altă parte, cele mai scumpe zone de apartamente din capitala Moldovei sunt Copoul, unde preţul mediu solicitat depăşeşte de euro pe metru pătrat util, dar şi Centrul Civic. Dacă preţul unei garsoniere dintr-un bloc vechi din Centrul Civic poate ajunge până la 45.000-47.000 euro, preţul unui apartament nou cu trei camere, situat în Copou, cu o suprafaţă utilă de peste 100 de metri pătraţi, poate depăşi 150.000 de euro.

Citeşte şi În unele oraşe, apartamentele s-au scumpit la început de an. Vezi unde

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Adriana Lefter

    Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, va recomandam sa consultati ofertele listate pe http://www.imobiliare.ro si sa luati legatura cu un agent imobiliar pe plan local. Va multumim!

  • Alex

    Dar in Galati = Micro 19 ;str Feroviarilor , cat poate sa fie pretul unui ap. vechi de 2 cam.???

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cât trebuie să plătești pentru a te bucura zilnic de această priveliște?

Să te trezești în fiecare dimineață și să iei micul dejun în timp ce privești marea este un vis frumos care se poate transforma în realitate, dacă devii proprietarul...

citește mai departe
Apartamentele noi de la mare, tot mai căutate. Cât costă unul aflat în polul distracției de pe litoral?

Apartamentele noi din județul Constanța au fost tot mai căutate de cumpărători în prima parte a acestui an, arată cele mai noi date Imobiliare.ro. Competiția este mare în rândul...

citește mai departe
Constanța, al patrulea cel mai scump oraș din țară. Locuințele noi atrag tot mai mulți cumpărători

Cererea pentru locuințele noi din Constanța a crescut, în trimestrul IV comparativ cu perioada similară a anului trecut, cel mai mult în rândul celor șase mari orașe analizate de...

citește mai departe
Ritmul scumpirilor și al ieftinirilor în marile orașe. Prețurile în funcție de zone, în cel de-al treilea trimestru din 2022

Prețul apartamentelor, la nivel național, a scăzut cu 1,8% față de cele trei luni anterioare. Excepție face Timișoara și Brașov, două centre regionale în care prețul apartamentelor a crescut,...

citește mai departe
Luxury Homes Ovidiu: apartamente în Mamaia, între lacul Siutghiol și mare, complet mobilate și utilate. Te poți muta imediat! (P)

În cadrul complexului, realizat în stil arhitectural italian, apartamentele sunt dispuse câte patru, respectiv trei, pe etaj – locatarii vor beneficia, astfel, de un grad sporit de intimitate. Amplasat...

citește mai departe