Apartamentele disponibile la vânzare în Timișoara sunt, la începutul acestui an, unele dintre cele mai accesibile pentru cumpărătorii interesați de o achiziție imobiliară într-unul dintre marile orașe din țară.
“Dacă astăzi trebuie să-ți cumperi un apartament, este mult mai convenabil să faci o achiziție în Timișoara (n.r. decât în alte orașe mari). Raportul dintre venitul mediu al locuitorilor și prețul locuințelor plasează Timișoara în fruntea celor mai accesibile orașe din România”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, pentru TVR.
Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Timișoara este de 1.507 euro/mp util. Chiar și după un avans cu aproape 4% în decursul a 12 luni, acesta se menține mult mai redus față de prețurile practicate în alte centre regionale majore ale țării.
În Cluj-Napoca, spre exemplu, proprietarii și dezvoltatorii solicită un preț mediu de aproape 2.600 euro/mp util pentru apartamentele scoase la vânzare, acesta fiind, de altfel, la ora actuală și cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători.
Orașul Brașov îl urmează în clasament, după ce a reușit să devanseze Bucureștiul la capitolul prețuri. Apartamentele se vând cu un preț mediu de 1.747 euro/mp util. Față de sfârșitul anului 2022, în decembrie 2023 scumpirile înregistrate pe piața rezidențială locală se apropiau de 11%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Principala diferență dintre Timișoara și celelalte două orașe este cea că în cazul său piața este concentrată în mare parte pe achiziții, nu pe investiții, așa cum se întâmplă în Cluj-Napoca și Brașov.
“Față de Timișoara, cele două orașe au o anumită categorie de cumpărători care investesc pe piețele respective”, a explicat Crainic.
Oferta este una destul de restrânsă în Cluj-Napoca, iar cererea se menține la un nivel ridicat. Orașul atrage investiții inclusiv din partea locuitorilor aflați în județele învecinate, precum Bistrița-Năsăud, Sălaj sau Satu Mare.
Orașul Brașov este, la rândul său, o destinație atractivă pentru cei care vor să-și securizeze economiile în imobiliare, numărul celor interesați de proprietățile rezidențiale de pe plan local depășindu-l pe cel din Cluj-Napoca.
Închirierea pe termen scurt a locuințelor pe platforme precum Airbnb sau Booking este o practică des întâlnită. Un apartament cu 2 camere poziționat într-o zonă centrală sau semicentrală, cu un grad mediu de ocupare de 60% pe lună, se închiriază la un preț de 70-75 euro/noapte, rezultând un venit de circa 1.350 de euro, din care se scad diverse costuri necesare întreținerii locuinței și găsirii clienților, rezultând un venit mediu lunar de până la 850 euro.