Vara, aerul condiționat și prețurile apartamentelor

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 20 August 2015, Ultima actualizare: 21 August 2015

Într-o manieră mai mult sau mai puțin subiectivă, facilitățile oferite de o anumită proprietate influențează pretențiile vânzătorilor.

O analiză realizată de Imobiliare.ro pe baza ofertelor de vânzare apartamente listate pe portal relevă că proprietățile dotate cu instalație de climatizare pot fi cu câteva mii de euro mai scumpe decât cele comparabile (ca suprafață, etaj, an de construcție), dar care nu beneficiază de această facilitate. Diferențele pornesc de la 1.500 de euro și ajung până la 7.000 de euro, în funcție de oraș și tipul de locuință.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-operating-remote-control-air-conditioner-couple-image55844880

București:

Drumul Taberei:
O garsonieră de 32 de metri pătrați utili, situată la parterul unui bloc vechi cu patru etaje (construit în 1975), finisată modern, cu bucătărie mobilată și aer condiționat, are un preț cerut de 35.000 de euro. Într-un bloc din 1971, o locuință de 33 de metri pătrați utili, situată la parter, complet mobilată și utilată, dar fără instalație de climatizare, poate fi achiziționată cu 32.500 de euro.

Un apartament cu două camere, de circa 51 de metri pătrați utili, situat la etajul 10 din 10 al unui bloc vechi, este listat pe Imobiliare.ro la un preț de 42.000 de euro; printre dotările locuinței se numără și un sistem de aer condiționat. Fără a beneficia de asemenea dotări, o locuință de 55 de metri pătrați, amplasată tot la ultimul etaj, este scoasă la vânzare pentru 39.800 de euro.

O locuință tricamerală de 69 de metri pătrați, situată la etajul cinci din zece al unui bloc vechi și dotată cu aer condiționat are un preț de listă de 54.000 de euro. La o suprafață de 71 de metri pătrați, un apartament vechi, amplasat tot la etaj intermediar (opt din zece), este disponibil spre achiziție în schimbul a 48.800 de euro.

Dristor:
În cartierul Dristor, o garsonieră de 28 de metri pătrați utili, etajul trei din zece, are un preț de 31.500 de euro, ce include și instalația de climatizare. O locuință similară ca suprafață, situată tot la etaj intermediar (patru din zece), dar fără aer condiționat, costă 28.500 de euro.

O locuință bicamerală de 50 de metri pătrați, situată la etajul nouă din zece al unui bloc construit în 1970 și dotată cu aer condiționat, are un preț cerut de 47.000 de euro. Un apartament cu suprafață similară, amplasată la același etaj, dar fără instalație de climatizare, este disponibilă spre vânzare cu 44.900 de euro.

Pe segmentul locuințelor cu trei camere, un apartament de 65 de metri pătrați, situat la etajul opt din opt al unui bloc finalizat în 1984, poate fi achiziționat cu 61.500 de euro, cu tot cu aer condiționat. Fără asemenea dotări, o locuință de 65 de metri pătrați, construită în 1984 și amplasată tot la ultimul etaj, costă 58.000 de euro.

Tineretului:
În zona Tineretului, o garsonieră de 28 de metri pătrați utili, situată la etaj intermediar și prevăzută cu aer condiționat, poate fi achiziționată cu 43.500 de euro. Fără a îndeplini cea din urmă condiție, o locuință de 30 de metri pătrați utili, amplasată la primul nivel, are o valoare de listare de 41.000 de euro.

Un apartament cu două camere de 57 de metri pătrați utili, situat la parterul unui bloc din 1981 și dotat cu instalație de climatizare are un preț cerut de 62.000 de euro. Cei care nu țin la cea din urmă caracteristică pot opta pentru o unitate locativă de 55 de metri pătrați, amplasată la ultimul etaj, în schimbul sumei de 59.000 de euro.

Un apartament cu trei camere de 70 de metri pătrați utili, situat la etajul doi din opt și dotat cu aer condiționat, este disponibil spre vânzare pentru 71.500 de euro. O unitate locativă similară (cu o suprafață de 69 de metri pătrați și situată la etajul patru din zece), dar fără instalație de climatizare, este listată la un preț de 67.500 de euro.

Brașov:
În cartierul brașovean Astra, o garsonieră de 30 de metri pătrați utili, situată la ultimul etaj și dotată cu aer condiționat, are un preț cerut de 29.500 de euro. Fără cea din urmă facilitate, o locuință de 32 de metri pătrați, amplasată tot la ultimul etaj, poate fi achiziționată cu 24.500 de euro.

În aceeași zonă, un apartament cu două camere de 50 de metri pătrați utili, situat la etajul patru din patru, are o valoare de listă de 41.500 de euro, sumă ce include instalația de climatizare. Cei dispuși să renunțe la cea din urmă condiție pot cumpăra o locuință similară (ca suprafață, etaj și an de construcție) cu 34.500 de euro.

În zona 13 Decembrie, o locuință tricamerală de 75 de metri pătrați utili, situată la etajul șase din șase și prevăzută cu aer condiționat, este disponibilă spre vânzare cu 61.500 de euro. Un apartament amplasat la etajul zece din zece, cu aceeași suprafață, dar fără instalație de climatizare, costă 58.000 de euro.

Cluj-Napoca:
În zona Bună Ziua, o garsonieră cu aer condiționat și o suprafață de 46 de metri pătrați are un preț cerut de 48.000 de euro. În absența unei asemenea dotări, o unitate locativă similară ca suprafață (42 de metri pătrați) și chiar mai recent construită poate fi achiziționată cu 46.000 de euro.

În Gheorgheni, un apartament cu două camere situat la ultimul etaj are un preț cerut de 58.000 de euro, sumă ce include sistemul de climatizare. Fără asemenea dotări, o altă unitate locativă bicamerală, situată tot la ultimul etaj, poate fi achiziționată cu 56.000 de euro.

În zona Mănăștur, o locuință tricamerală de 52 de metri pătrați utili, dotată cu aer condiționat și situată la etaj intermediar (doi din patru), este disponibilă spre vânzare pentru 55.000 de euro. La etajul trei din patru, un apartament similar ca suprafață (50 de metri pătrați utili), dar fără sistem de climatizare, are o valoare de listare de 51.000 de euro.

Timișoara:
În zona Lipovei, o garsonieră de aproape 27 de metri pătrați, situată la ultimul etaj al unui bloc vechi, poate fi achiziționată cu 30.000 de euro, cu tot cu aparat de aer condiționat. Cei care sunt dispuși să renunțe la o asemenea facilitate pot opta pentru o unitate locativă de 25 de metri pătrați, situată la parter, în schimbul a 27.500 de euro.

În zona Aradului, un apartament cu două camere de 53 de metri pătrați, situat la etajul trei din patru și dotat cu instalație de climatizare, are un preț cerut de 49.500 de euro. Fără a îndeplini cea din urmă condiție, o locuință de 50 de metri pătrați utili, amplasată tot la etajul trei, costă 47.500 de euro.

În același cartier, o unitate locativă tricamerală de 65 de metri pătrați, situată la etajul patru din patru, este listată pe Imobiliare.ro la 58.000 de euro, sumă ce include sistemul de aer condiționat. Cei care nu sunt interesați de o asemenea facilitate pot achiziționa un apartament similar (ca suprafață, etaj și an de construcție) cu 56.500 de euro.

Constanța:
În zona centrală a orașului de la malul mării, o garsonieră de 35 de metri pătrați, situată la ultimul etaj și dotată cu instalație de climatizare, are un preț cerut de 33.800 de euro. Cumpărătorii dispuși să renunțe la cea din urmă condiție pot opta pentru o unitate locativă similară (ca suprafață și etaj), în schimbul a 29.500 de euro.

Un apartament bicameral de 48 de metri pătrați utili, amplasat la etaj intermediar și beneficiind de instalație de climatizare, are un preț cerut de 43.500 de euro. La aceeași suprafață, o locuință fără aer condiționat poate fi achiziționată cu 41.900 de euro.

Tot în centrul Constanței, un apartament tricameral de 70 de metri pătrați, situat la etaj intermediar, este disponibil spre vânzare pentru 58.000 de euro, sumă ce include instalația de climatizare. Fără a beneficia de o asemenea facilitate, o unitate locativă similară ca suprafață (68 de metri pătrați) și etaj, costă 55.000 de euro.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe