Suprafaţa închiriată în prima jumătate a acestui an a fost de peste două ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a lui 2009.
Piaţa spaţiilor industrale şi logistice a înregistrat o tendinţă uşor ascendentă în prima parte a acestui an – asta din punctul de vedere al tranzacţiilor de închiriere încheiate. Astfel, potrivit unui raport de piaţă realizat de compania de consultanţă The Advisers/Knight Frank, suprafaţa totală a spaţiilor de clasa A închiriate s-a ridicat la aproape 50.000 e metri pătraţi. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut în piaţă au avut loc închirieri de doar 20.000 de metri pătraţi. Cea mai mare tranzacţie încheiată în prima parte a lui 2010 a vizat ocuparea a 10.000 de metri pătraţi, într-un proiect din vestul Bucureştiului; totuşi, suprafaţa medie închiriată a fost de 2.500 de metri pătraţi. Cea mai mare cerere de spaţii industriale a venit din partea companiilor din sectorul FMCG (produse alimentare).
Livrări zero în prima parte a anului
Nu aceeaşi tendinţă de cerştere a fost înregistrată şi la capitolul livrări de spaţii industriale. „Întrucât în primul semestru nu au fost finalizate noi proiecte, stocul de 920.000 de metri pătraţi existent la sfârşitul lui 2009 a rămas neschimbat”, se arată în studiul The Advisers/Knight Frank. Reprezentanţii companiei pun această situaţie pe seama condiţiilor economice dificile, ce îi determină pe dezvoltatori să fie extrem de precauţi şi să evite proiectele speculative. În momentul de faţă, două proiecte se află în curs de dezvoltare, ceea ce înseamnă că, până la sfârşitul acestui an, pe piaţă ar putea fi livrată o suprafaţă totală de 20.000 de metri pătraţi. La ora actuală, pe primul loc în topul preferinţelor chiriaşilor se situează vestul Bucureştiului, ce deţine 85% din stocul actual. Pe locul al doilea se situează zona de est, cu o pondere de 10%.
Chirii nete cu 10-20% mai mici
La modul general, chiriile cerute pentru spaţii industriale au rămas neschimbate comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, pentru a atrage noi chiriaşi, proprietarii au început să ofere o serie de stimulente financiare, cum ar fi scutirea de plată pe o anumită perioadă. Ca urmare, chiria netă plătită în prima jumătate a acestui an a înregistrat o scădere de 10-20% comparativ cu sfârşitul lui 2009. Pe de altă parte, rata de neocupare a spaţiilor industriale din Capitală a crescut cu 20% faţă de semestrul precedent, de la la 10% la 12%.