În ultimii doi ani, cererea venită din partea acestui segment de clienți a crescut vizibil la nivelul Capitalei.
Deși nu există o statistică oficială în această privință, Bucureștiul este, cel mai probabil, orașul cu cei mai mulți expați din țară – străini care s-au mutat aici cu locul de muncă sau diferite afaceri. Acest segment de public generează o parte importantă din cererea de închirieri de apartamente de lux.
Potrivit unui studiu realizat de agenția imobiliară Nordis (specializată pe intermedieri și investiții imobiliare în nordul Capitalei), Șoseaua Nordului-Herăstrău este una dintre zonele preferate de oamenii de afaceri străini care activează în oraș, aceștia reprezentând o pondere de circa 85% din totalul chiriașilor. Situat lângă cel mai mare parc din București, cartierul este format în totalitate din imobile noi, de lux, construite din anul 2003 încoace; prin urmare, vilele și apartamentele disponibile la închiriere dispun de finisaje de calitate superioară, ca și de mobilier și echipamente de ultimă generație, explică reprezentanții companiei.
Un penthouse, până la 7.000 de euro pe lună
În ceea ce privește chiriile practicate în zonă, acestea oscilează între un nivel minim de 650 de euro și unul maxim de 900 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, între 850 și 2.000 de euro pe lună pentru trei camere, între 1.100 și 3.500 de euro pe lună pentru patru camere, în timp ce, pentru o unitate locativă de tip penthouse, pretențiile proprietarilor pornesc de la 2.500 de euro și ajung la 7.000 de euro pe lună. Deși prohibitive pentru mulți, aceste prețuri nu reușesc să stăvilească interesul străinilor. „În 2013 și 2014, cererea de apartamente pentru închiriat venită din partea expaților a crescut vizibil. Majoritatea cererilor din zonă vizează apartamente de trei camere, cu bugete între 1.000 euro/lună și 1.500 euro/lună. Există însă diferențe între cele două categorii de clienți, români și străini. Bugetele clienților români sunt în jur de 1.000 de euro/lună, pentru apartamente nemobilate de trei sau chiar patru camere, în timp ce expații au bugete cuprinse între 1.500 euro/lună și 2.500 euro/lună”, subliniază Emanuel Postoacă, general manager al Nordis.
Românii preferă să cumpere
În ceea ce privește segmentul vânzărilor de apartamente din zonă, lucrurile stau exact invers: românii sunt cei care achiziționează în mod preponderent astfel de proprietăți, iar clienții străini reprezintă o pondere de doar 10%. „Față de perioada 2006-2008, când ponderea de investitori versus cumpărători end-user era de 40%-60%, acum s-a schimbat la 20%-80%. Această situație este o rezultantă a scăderii ușoare a randamentului investițiilor, ca urmare a scăderii chiriilor față de perioada de boom imobiliar şi a dorinţei noastre, a românilor, de a fi obișnuiți să fim proprietari”, explică Emanuel Postoacă.
Citește și: Ai vrea să stai într-un apartament nou? Unde găsești oferte și cu 260, și cu 2.000 de euro pe lună