Decât să dea 50.000 de euro pe un apartament vechi în oraş, braşovenii preferă să scoată din buzunar 60.000 de euro pentru o casă într-una dintre comunele din jur.
În ultimii doi ani, terenurile au fost, de departe, cele mai puţin căutate proprietăţi la nivelul ţării. Incertitudinea existentă în piaţă a făcut ca majoritatea cumpărătorilor să se ţină la distanţă de o astfel de achiziţie, considerată riscantă. Ieftinirile masive înregistrate în ultimii doi ani încep însă, uşor-uşor, să dea rezultate. Cel puţin în Braşov. În condiţiile în care volumul de tranzacţii cu apartamente a scăzut considerabil faţă de anul trecut, o cerere mai ridicată se resimte în ultimele luni pe segmentul terenurilor, spune Alin Negoţ, consilier imobiliar în cadrul agenţiei braşovene Vip House. Aceeaşi tendinţă este remarcată şi de Mircea Anton, agent în cadrul Union Imob. O bună parte dintre cei care îşi doresc o locuinţă se gândesc acum că e mai rentabil să cumpere un lot de casă, pe care să dea, la modul ideal, 30.000 de euro, iar în construcţie să investească alte 30.000 de euro să-i investească. Chiar dacă presupune un efort financiar semnificativ mai mare decât achiziţia unui apartament vechi – de 40.000-50.000 de euro pentru două camere -, o asemenea investiţie este considerată oportună chiar de către cei care trebuie să apeleze la un credit pentru aceasta.
Comuna Săcele, în topul scăderilor de preţ
În momentul de faţă, spune Anton, în topul preferinţelor cumpărătorilor sunt loturile cu suprafeţe de 500-600 de metri pătraţi, care să dispună de utilităţi, amplasate în comunele din jurul Braşovului. La modul general, parcele din oraş sunt considerate încă prea scumpe pentru achiziţii. Astfel, în zonele limitrofe ale oraşului preţurile loturilor de casă variază între 30 şi 130 de euro pe metru pătrat, în vreme ce, în interiorul Braşovului, proprietăţi similare costă peste 150 de euro pe metru pătrat.
Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, în primele şase luni ale acestui an preţurile terenurilor din comunele limitrofe ale Braşovului s-au diminuat considerabil. Cea mai mare reducere, în valoare de 36,8%, a fost înregistrată în Săcele. Aici, preţul mediu cerut în luna iulie a acestui an se situa la 48 de euro pe metru pătrat. O altă localitate în care terenurile s-au ieftinit simţitor în primul semestru este Sânpetru. Aici, preţul mediu cerut a ajuns la 35 de euro pe metru pătrat, după un declin de 27%. Singura comună braşoveană care a înregistrat scumpiri în prima jumătate a anului este Bran, unde preţul mediu cerut de proprietari a crescut cu 8,1%.
În aşteptarea unor noi ieftiniri la apartamente
Spre deosebire de segmentul terenurilor, ce începe să atragă tot mai mult atenţia, vânzările de apartamente sunt ţinute în loc de conflictul între aşteptările vânzătorilor, pe o parte, şi cele ale cumpărătorilor, pe de alta. Alin Negoţ spune că, deşi preţurile locuinţelor vechi au scăzut considerabil comparativ cu anul trecut, majoritatea celor care îşi doresc o locuinţă aşteaptă noi diminuări. Acest lucru este explicabil prin faptul că majoritatea potenţialilor cumpărători se încadrează în categoria Prima Casă şi sunt, prin urmare, strâns restricţionaţi la capitolul buget. În acelaşi timp însă, mulţi încep să se gândească la achiziţia unei case şi ca la o investiţie, fapt pentru care, dat fiind şi actualul context de piaţă, încearcă să obţină cel mai bun preţ posibil într-o tranzacţie.