Unde găseşti cea mai bogată ofertă de apartamente pentru clasa medie şi la ce preţuri se încheie tranzacţiile

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 4 Mai 2011, Ultima actualizare: 04 Mai 2011

Deşi se situează pe locul al doilea în topul preferinţelor bucureştenilor, cartierul Titan are cele mai multe locuinţe scoase la vânzare pe segmentul său.

În Bucureşti, există anumite zone foarte căutate de potenţialii cumpărători de locuinţe. Potrivit datelor www.imobiliare.ro, preferatele căutătorilor de apartamente sunt cartierele Drumul Taberei, Titan şi Militari. Doar unul dintre acestea trei se situează însă pe un loc fruntaş şi din punctul de vedere al ofertei de locuinţe aflate la vânzare. Potrivit ofertelor listate pe portal, zona Titan este a doua la nivel de Bucureşti în ceea ce priveşte numărul de apartamente scoase la vânzare. Pe locul întâi se clasează zona Unirii, care nu se pliază însă pe cerinţele clasei medii. Beatrice Dumitraşcu, managing partner al agenţiei Coldwell Banker Titan, recunoaşte că zona pe care activează este cea mai bine reprezentată pentru segmentul mediu al pieţei rezidenţiale, aici existând un bun raport între cerere şi ofertă. Două dintre avantajele clare de care beneficiază cartierul Titan în ochii cumpărătorilor sunt accesul facil la o serie de mijloace de transport în comun, precum şi abundenţa spaţiilor verzi.

Apartamentele cu două camere, cele mai numeroase
Cum arată oferta locativă din această zonă a Bucureştiului? Potrivit ofertelor listate pe www.imobiliare.ro, circa 81% dintre apartamentele aflate la vânzare sunt vechi, în vreme ce restul de 19% sunt nou-construite. Pe cel dintâi segment, cele mai numeroase sunt unităţile locative cu două camere, cu o pondere de 33,7% din ofertă. Acestea sunt urmate de locuinţele cu trei camere, cu 33,1%, de cele cu patru camere, cu 17%, şi de garsoniere, cu 16,2% din total. Pe segmentul apartamentelor noi, majoritare sunt tot unităţile locative cu două camere, acestea reprezentând 42,1% din totalul ofertelor. Pe locul al doilea se situează apartamentele cu trei camere, cu 28,4%. Următoarele două poziţii sunt ocupate de garsoniere şi apartamente cu patru camere, acestea având ponderi de 23,2% şi, respectiv, 6,3%.

35.000 de euro, prag maxim pentru o garsonieră
În ceea ce priveşte preţurile de tranzacţionare pentru apartamentele vechi din zona Titan, Beatrice Dumitraşcu indică nişte valori maxime: 35.000 de euro pentru o garsonieră, 55.000 de euro pentru două camere, 70.000 de euro pentru trei camere şi 80.000 de euro pentru patru camere. Reprezentanta Coldwell Banker recunoaşte că, faţă de preţurile afişate iniţial, cele de achiziţie sunt mai mici.

Beatrice Dumitraşcu apreciază că, în momentul de faţă, preţurile de tranzacţionare pentru locuinţele din Capitală au ajuns la nivelul din 2004-2005. În opinia sa, de acum încolo nu vor mai avea loc scăderi foarte mari. „Cred că ăsta e momentul la care cei care vor să cumpere vor cumpăra”, consideră ea. Îşi argumentează părerea prin faptul că piaţa se mişcă, clienţii fac oferte – chiar dacă şi cu 25% mai mici decât preţul de listare -, iar proprietarii acceptă de multe ori aceste oferte.

Preţul, mai important decât vechimea locuinţei şi localizarea
Pe segmentul locuinţelor noi, dezvoltatorii încearcă să păstreze un nivel al preţurilor mai ridicat comparativ cu apartamentele vechi – ceea ce este de înţeles, având în vedere faptul că acestea aduc o valoare adăugată, spune Dumitraşcu. Acesta este motivul pentru care, deşi sunt clienţi care şi-ar dori un apartament nou, în momentul când realizează că acestea sunt ceva mai scumpe, sfârşesc prin a achiziţiona unul vechi. Principalul criteriu de achiziţie este, aşadar, tot preţul. Pe locul al doilea se situează localizarea locuinţei, aceasta incluzând un bun acces către mijloacele de transport în comun şi alte facilităţi (şcoli, grădiniţe, spitale, magazine etc.), dar şi apropierea de un punct de interes general, cum ar fi un parc.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartament vechi sau nou? Tendințe în 2016

Pe măsură ce oferta crește și se diversifică, tot mai mulți cumpărători sunt atrași de construcțiile noi. Dacă ai în vedere achiziția unei locuințe în perioada următoare, probabil că...

citește mai departe
Reţeta succesului pentru compania imobiliară cu cea mai agresivă extindere în 2011

Deşi majoritatea jucătorilor din real estate rămân încă precauţi, una dintre reţelele de agenţii prezente pe piaţa autohtonă a avut curajul de a deschide 23 de noi sucursale anul...

citește mai departe
Vânzările de apartamente noi, în revenire. Începutul lui 2012, momentul oportun pentru (re)lansarea construcţiei de locuinţe?

Bugetul mediu de care dispun cumpărătorii interesaţi de o unitate locativă cu două camere se ridică la 70.000-80.000 de euro. Tendinţa de revenire ce a marcat piaţa imobiliară de...

citește mai departe
Marile companii de consultanţă au înfiinţat o asociaţie profesională: REPS

Membrii fondatori consideră că o astfel de grupare reprezintă un pas firesc în procesul de maturizare a pieţei autohtone. Câteva dintre companiile de consultanţă imobiliară prezente în peisajul imobiliar...

citește mai departe
Teoretic, economia României a ieşit din recesiune. În imobiliare, preţurile se stabilizează, volumul de tranzacţii creşte. De ce mai este nevoie?

În ciuda unor semnale pozitive clare, jucătorii din piaţă avertizează că până la ieşirea concretă din criză a real estate-ului autohton mai sunt paşi importanţi de parcurs. La mijlocul...

citește mai departe