“Asigurarea obligatorie a locuintei va avea un grad de cuprindere in primul an de 25%. Speram ca anul urmator gradul de ocupare sa creasca spre 30-35%”, zice Marius Bulugea, director general la Polului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), companie care va gestiona asigurarea obligatorie a locuintelor din Romania.
“Trebuie retinut faptul ca polita incheiata despagubeste locuinta in cazul alunecarilor de teren doar daca aceste alunecari au fost provocate de cutremur sau de inundatii. Daca, in schimb, alunecarile de teren au fost provocate de mana omului, spre exemplu defrisari masive de padure, atunci despagubirea nu se acorda”, spune seful PAID.
Asigurarea obligatorie a locuintei va costa 10 sau 20 de euro, in functie de materialele din care este construit imobilul. Pentru apartamente si case din caramida arsa (locuinte tip A), polita va costa 20 de euro, iar suma maxima pe care o vor primi drept despagubire asiguratii este de 20.000 de euro. In cazul caselor ridicate din valatuci, caramida nearsa sau chirpici (locuinte tip B), polita va costa 10 euro.
Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) mai prevad ca pot sa-si piarda asigurarea si proprietarii care si-au construit casa fara autorizatie de constructie. Mai simplu spus, poti incheia o asigurare obligatorie, dar, daca in momentul despagubirii te afli intr-una dintre situatii, nu primesti banii de despagubire”, spune Marius Bulugea.
Articol preluat de pe bloombiz.ro