Materialele naturale de construcție, precum lemnul sau piatra, reușesc să creeze o legătură perfectă cu peisajul montan.
Marile creații arhitecturale ale vremii pot reprezenta o sursă (fericită) de inspirație și pentru construcția de locuințe. Acesta este și cazul proprietății de mai jos, scoasă la vânzare pe Imobiliare.ro (aici poți afla mai multe detalii despre ofertă):
Vila din imagini, construită în anii 1930-1940 conform proiectului unui arhitect al cărui nume nu s-a păstrat, este situată în zona centrală a orașului prahovean Sinaia. Structurată pe parter, etaj și mansardă, locuința are o suprafață utilă de 350 de metri pătrați și este amplasată pe un teren de aproape 1.640 de metri pătrați. Casa funcționează în prezent ca reședință, fiind compusă din living, șase dormitoare, șase băi și dependințe. Imobilul este disponibil spre vânzare de circa o lună de zile, iar prețul cerut de proprietar este de 490.000 de euro.
Încă de la prima vedere, proprietatea impresionează prin grandoarea sa rustică; detaliile arhitecturale amintesc în mod inevitabil de binecunoscutul castel Peleș și, mai ales, de Pelișor (foto 1 sub text) – creații ce au constituit probabil o sursă de inspirație pentru arhitectul necunoscut. Înconjurată de munți și brazi, vila se încadrează perfect în peisajul natural, lemnul și piatra fiind folosite din abundență ca materiale de construcție. Elemente precum terasele, detaliile din lemn aplicate pe zidul exterior de la etaj, ferestrele nu foarte mari sau micul turn din partea laterală a casei se disting ca o încercare de reinterpretare, la scară evident mai mică, a caracteristicilor construcțiilor regale. De remarcat este și lipsa de simetrie a vilei, iarăși un element specific celor două castele.
Proprietatea a fost restaurată în anul 2008, păstrând însă neatinse detaliile arhitecturale de o evidentă valoare istorică. Îmbrăcate în piatră, șemineul din living și unul din pereții din bucătărie creează o atmosferă rustică și la interior. Structura arcuită a ușii de la intrare și a unor ferestre conferă casei un aer maiestuos, melancolic. Potrivit specificului vremii și zonei, camerele sunt umbroase, răcoroase, nu foarte mari – perfecte pentru a scăpa de căldura zilelor de vară.
Sursă foto Pelișor: peles.ro
Citește și: Călătorie în secolul XIX: povestea unui conac boieresc perfect recondiționat