Creșterea componentei rezidențiale are loc în tandem cu cea a sectorului office.
Cum este și firesc, Bucureștiul este orașul din România care se bucură de cea mai intensă dezvoltare în materie de locuințe noi. Pe un fond economic favorabil, investitorii capătă curaj și iau în vizor noi zone cu potențial, până acum insuficient „exploatate”.
Potrivit unui studiu realizat de ESOP l CORFAC International, zona de centru-vest a Capitalei va cunoaște în următorii ani o intensificare importantă a activității de construcții pe segmentul rezidențial. Astfel, dacă în perioada 2014-2017 aici au fost livrate, în medie, 1.050 de unități locative anual, pentru 2018 și 2019 sunt anunțate aproximativ 2.000 de unități pe an. Această creștere se află în strânsă legătură cu ceea ce se întâmplă pe piața de birouri, dat fiind că, în 2018-2020 se așteaptă o dublare a stocului office din aceeași zonă (Grozăvești – Politehnică – Vasile Milea – Orhideea – Academiei – Tudor Vladimirescu).
„Anul viitor, 2018, va aduce o creștere accelerată a polului imobiliar din zona centru-vest a Bucureștiului, atât în ceea ce privește piața de birouri, cât și cea rezidențială. Se vor inaugura clădiri reprezentative de birouri, clasă A, care vor schimba radical zonele Grozăvești și Politehnică, precum The Bridge, Orhideea Towers, Campus 6, Business Garden Bucharest, The Light, dar și clădiri de clasă A în zona adiacentă zonei centru-vest, precum clădirile de birouri de la AFI Tech Park situate în zona Marriot – Tudor Vladimirescu.”
Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International
O piață de 8.000 de unități
Potrivit datelor companiei de consultanță, primele proiecte rezidențiale importante din arealul centru-vest, cu peste 100 unități locative fiecare, au fost demarate în 2013-2014, iar primele livrări au avut loc în 2015. La începutul anului 2016, în această zonă erau în lucru sau în stadiu de autorizare circa 1.600 apartamente. De atunci și până acum, oferta de apartamente noi din zona centru vest (finalizate, aflate în fază de construcție sau de autorizare) a crescut constant, astfel că, în momentul de față, depășește 8.000 unități, estimează reprezentanții ESOP l CORFAC International.
Terenuri mari achiziționate de investitori cu experiență
Este de așteptat, însă, ca oferta rezidențială din zonă să continue să crească în anii următori. „În această toamnă, au avut loc mai multe tranzacții cu terenuri mari, cu destinație rezidențială, în zona centru-vest, cumpărate de developeri cu experiență. La Sema Park va demara construcția a 1.200 apartamente în prima etapă de dezvoltare a proiectului rezidențial Sema City, iar în următorii 4-5 ani este planificată demararea componentei rezidențiale a proiectului mixt The Light, care va putea aduce pe piață încă 1.000 de apartamente”, precizează reprezentanții companiei de consultanță. Per total, estimează aceștia, proiectele ce vor fi livrate începând cu anul 2020 ar mai putea totaliza încă 4.000-5.000 unități, ceea ce ar urca numărul locuințelor noi din zona de centru-vest la peste 13.000 apartamente.
Boom pe piața de birouri?
Peste 35.000 de corporatiști sunt așteptați în birourile din zona Politehnică – Grozăvești – Orhideea – Tudor Vladimirescu în următorii trei ani, în contextul în care aici vor fi livrați 279.000 de metri pătrați de birouri (față de 286.000 de metri pătrați dezvoltați în toți cei 17 ani anteriori, respectiv între 2000 și 2017). Un singur an calendaristic, anume 2018, va totaliza livrări-record, de 160.000 de metri pătrați, o suprafață egală cu totalul livrărilor post-criză (2014-2017). La finalul lui 2020, stocul de birouri de clasa A din zona de centru-vest a Bucureștiului va ajunge la peste jumătate de milion de metri pătrați, potrivit anunțurilor de până acum ale dezvoltatorilor.
Robert – www.compariimobiliare.ro
Hmm. Serios? Daca cele scrise aici sunt adevarate, ne asteapta o crestere economica foarte buna.