Dincolo de oferta imobiliară mai accesibilă de aici, posibilitatea de a sta la curte a reaprins, în perioada de izolare, interesul pentru aceste zone.
Orașul Otopeni este doar una dintre localitățile metropolitane ale Capitalei care a avut destul de câștigat, în ultimii ani, de pe urma disponibilității unora dintre bucureșteni de a se muta spre periferia orașului (și chiar în afara acestuia). Principalul punct de atracție al unor asemenea zone este reprezentat, desigur, de costurile de locuire mai accesibile – ceea ce implică posibilitatea de a beneficia, într-un buget dat, de un confort semnificativ sporit.
O mișcare centrifugă
Potrivit lui Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției Victoria Consult și Sales Manager al ansamblului LaRa Condominium, orașul din nordul Capitalei nu reprezintă, în general vorbind, prima opțiune pentru cumpărătorii din Capitală. „E un proces care pleacă […] de la dorința de a te muta la casă: verifici piața din București, după aceea cumperi în exterior, Otopeni, Mogoșoaia sau alte localități”, a subliniat Niculae în cadrul celui mai recent webinar organizat de Imobiliare.ro. Acesta a precizat că Otopeniul este popular în rândul persoanelor care lucrează în Capitală, în mediul așa-zis „corporatist”, având vârste de peste 30 de ani și unul sau mai mulți copii.
Construcția propriei case, o opțiune atractivă
Ca urmare a izolării impuse în contextul Covid-19, Otopeniul s-a bucurat, în ultima perioadă, de o și mai mare atenție din partea potențialilor cumpărători. Motivul a fost, desigur, dorința multora de a avea propria curte – sau măcar mai multă liniște și acces la spații verzi. „Senzația aceasta dată de lockdown, de sugrumare, de stat în casă, dorința de a ieși într-un petic de verdeață, de a-ți face un grătar, de a juca o minge cu copilul, astea sunt cauzele acestui nou «exod» către periferia Bucureștiului, către zona de case”, a explicat Niculae. Căutate au fost, pe lângă vile, și apartamentele cu grădină (deși mai greu de găsit), ca și loturile de casă. „S-a simțit și acest curent după lockdown: persoane interesate să-și blocheze banii în terenuri, urmând ca ulterior să-și construiască casa mult-visată”, a arătat reprezentantul Victoria Consult.
Desigur că această tendință nu s-a manifestat doar pe raza Otopeniului – după data de 15 mai, asemenea tranzacții au avut loc pe tot perimetrul Capitalei, inclusiv în sud, a precizat Niculae.
În căutarea terenului potrivit…
În momentul de față, dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale din Otopeni sunt destul de limitați când vine vorba de achiziția unor terenuri pentru construcția de noi proiecte. Pe de o parte, loturile mai mici, foarte căutate și de consumatorii finali, sunt supuse unor norme destul de stricte din punctul de vedere al coeficientului de utilizare a terenului (CUT); loturile mai mari, pe de altă parte, cu suprafețe de peste 5.000 de metri pătrați, sunt, astăzi, destul de greu de găsit.
În acest context, prețurile terenurilor din Otopeni au ajuns, potrivit consultantului imobiliar, la circa 150-200 de euro pe metru pătrat, în zonele cu acces la utilități. „Este o sumă consistentă deja, gândindu-te că trebuie să aduci utilitățile, infrastructura pe acest teren”, a subliniat acesta.