Metropolele asiatice au înregistrat anul trecut cea mai mare rată de creştere pe segmentul rezidenţial high-class.
Deşi din 2008 încoace ţări din întreaga lume s-au obişnuit să se înscrie pe un trend descendent al preţurilor pentru locuinţe, există şi excepţii. Potrivit unui raport realizat de compania internaţională de consultanţă Knight Frank în colaborare cu Citi Bank, proprietăţile rezidenţiale de lux din anumite oraşe ale lumii au înregistrat scumpiri importante pe parcursul anului trecut. Cea mai importantă poziţie la acest capitol este deţinută de Asia. Astfel, pe primul loc în clasamentul celor mai mari scumpiri se situează Shanghai (China), cu un avans de 21%, urmat fiind de Mumbai (India) şi Singapore (Singapore), cu rate de creştere de 20% şi, respectiv, 18%. Tot în top zece se înscriu şi alte oraşe asiatice, precum Bangalore, India (locul al cincilea, cu o rată de creştere de 17%) sau Hong Kong, China (poziţia a şaptea, cu un plus de 15%). Creşteri mai mici au fost înregistrate şi de preţurile proprietăţilor de lux din unele pieţe europene, precum Paris (Franţa), cu +15%, Munchen (Germania), cu +11% sau Londra (Marea Britanie), cu +10%. Nu în ultimul rând, metropola americană New York a resimţit anul trecut o scumpire de 13% a proprietăţilor rezidenţiale de lux.
Investitori locali şi străini, atraşi de mirajul economiilor în dezvoltare
Cum se explică ascensiunea rapidă a pieţelor asiatice în contextul în care restul lumii se luptă încă din greu pentru a depăşi perioada de recesiune? Potrivit studiului citat, unul dintre factorii care au determinat creşterea sensibilă a cererii investitorilor străini pentru locuinţele din marile metropole asiatice constă în devalorizarea monedelor locale, în special faţă de dolarul american. Pe de altă parte, Kwang-Meng Quek, co-directorul departamentului de Investiţii Imobiliare Globale din cadrul Citi Private Bank Hong Kong, explică şi el atractivitatea oraşului Shanghai pentru investiţii. „Există câteva tendinţe care explică creşterea substanţială pe care o vedem în Shanghai. Multimilionarii chinezi care se formează în oraşele chineze de rangul al doilea sau al treilea investesc în piaţa imobiliară din Shanghai la fel cum investitorii din vest au investit până acum în apartamentele din Londra sau New York”, subliniază acesta. Reprezentantul Citi Bank precizează că oportunităţile de achiziţie sunt întrucâtva limitate pentru acest gen de investitori. „Privind lucrurile în contextul tendinţei puternice de urbanizare a marilor oraşe din China, aceasta explică în mare parte popularitatea şi creşterile de preţuri pe piaţa din Shanghai, urmând a genera în continuare o cerere sănătoasă pentru unităţi locative noi”, spune Kwang-Meng Quek.
Când vine vorba de preţurile efective ale proprietăţilor rezidenţiale de lux, clasamentul mondial arată diferit. Astfel, pe primul loc în top se situează Monaco, unde un metru pătrat într-o astfel de locuinţă costă 65.600 de dolari. Următoarele două locuri sunt ocupate de Londra (Marea Britanie) şi Cap Ferrat (Franţa), unde o reşedinţă de lux poate fi achiziţionată cu 56.300, respectiv 54.600 de dolari pe metru pătrat. Următoarele patru locuri în clasament sunt deţinute tot de localităţi franceze: St. Tropez, cu 40.800 de dolari pe metru pătrat, Paris, cu 40.500 de dolari pe metru pătrat, Courchevel, cu 38.800 de dolari pe metru pătrat şi Cannes, cu 31.900 de dolari pe metru pătrat. Ultimele poziţii din top zece sunt ocupate de trei metropole asiatice: Tokyo, unde o locuinţă de lux costă 28.300 de dolari pe metru pătrat, Hong Kong, unde o proprietate similară se ridică la 27.300 de dolari pe metru pătrat şi Singapore, unde preţul ajunge la 27.100 de dolari pe metru pătrat.