Un business de nişă atrage investitori în ciuda recesiunii

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 17 Septembrie 2010, Ultima actualizare: 20 Martie 2014

În nordul Bucureştiului, un număr considerabil de tranzacţii vizează închirierea apartamentelor din ansamblurile rezidenţiale noi.

După reducerea masivă a volumului de vânzări generată de criză, numeroşi dezvoltatori, dar şi investitori au apelat la varianta închirierii locuinţelor din ansamblurile rezidenţiale nou-construite. Astăzi, această „modă” pornită din necesitate s-a transformat într-un business de nişă ce poate aduce venituri deloc de neglijat. Una dintre regiunile cel mai bine dezvoltate din acest punct de vedere este nordul Capitalei, o zonă reputată în rândul oamenilor de afaceri români şi străini.

Oamenii de afaceri, clienţii ideali
George Marcu, managerul general al agenţiei Green Angels, are disponibil spre închiriere un portofoliu de 42 de apartamente în complexul rezidenţial Privighetorilor, din Băneasa. Preţurile lunare cerute sunt de 400 de euro pentru o garsonieră, 600 de euro pentru un apartament cu două camere şi 800 de euro pentru o locuinţă cu trei camere, toate complet mobilate şi dotate. Managerul Green Angels spune că afacerea merge bine, iar in doua saptamani, de cand a fost lansata campania de promovare, au fost inchiriate 14 din cele 43 de apartamente. “Estimăm ca până la sfârşitul lui octombrie blocul să fie închiriat complet”, spune Marcu. Acesta precizează că, în zona de nord a Capitalei, publicul ţintă predilect pentru asemenea oferte sunt expaţii şi angajaţii marilor companii, în proporţii relativ egale.

Un pont pentru cumpărătorii de locuinţe „la pachet”
George Marcu povesteşte că, anul trecut, un om de afaceri român a achiziţionat un bloc întreg de locuinţe în ansamblul rezidenţial Privighetorilor, cu intenţia expresă de a le închiria pe termen lung. „Este un investitor cu capul pe umeri, care şi-a făcut un plan de 20 de ani. Nici acum nu vrea să vândă, deşi cred că are mai multe oferte”, subliniază directorul Green Angels.

Acesta precizează că, deşi vremea speculanţilor imobiliari a trecut, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre adevăratele oportunităţi de investiţie. El este de părere că afaceri imobiliare mai pot fi puse încă pe picioare, însă pe termen lung, cu planuri de fezabilitate bine întocmite. Spune că închirierea pe segmentul rezidenţial nou poate merge foarte bine dacă apartamentele sunt bine gândite şi au un preţ corect. „E un business de succes pentru cei care îşi permit să cumpere pachete de apartamente. Se poate face afacerea asta în toate zonele Bucureştiului”, arată Marcu. Acesta precizează că, la modul ideal, un business bun ar trebui să se amortizeze în 10-12 ani sau chiar mai puţin.

Majoritatea aşteaptă momentul oportun pentru vânzare
Cei care sunt dispuşi să facă din închirierea apartamentelor noi o afacere pe termen lung nu sunt însă foarte mulţi. Astăzi, cea mai mare parte a dezvoltatorilor şi investitorilor care au făcut achiziţii în perioada de vârf a pieţei apelează la această metodă mai mult din nevoie. Reprezentanţii agenţiei EFS Imobiliare explică acest trend prin faptul că cei care deţin locuinţe noi nu vor să le vândă la actualul preţ de piaţă. „O să le vândă când se stabilizează piaţa”, subliniază reprezentanţii agenţiei. Printre complexurile rezidenţiale din Capitală în care EFS Imobiliare are oferte de închiriere se numără North Lane Residence, Rose Garden, Asmita Gardens, Primăvara sau New Town.

Chirii cu până la 300 de euro mai mici
Reprezentanţii agenţiei EFS arată că, în zona de nord, un preţ mediu la care se închiriază o garsonieră într-un complex rezidenţial nou este de 400 de euro. La un apartament cu două camere, chiria ajunge la 600-700 de euro, în timp ce, pentru o locuinţă cu trei camere, preţul începe de la 800 de euro. Toate aceste valori sunt valabile pentru apartamente noi mobilate şi utilate.

Faţă de perioada de apogeu a pieţei, chiriile în complexurile rezidenţiale noi din nord au scăzut cu 100-200 de euro la garsoniere, cu 200-300 de euro la apartamentele cu două camere şi cu 300 de euro sau mai mult la locuinţele cu trei camere.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Cluj-Napoca

Să-ți cauți o chirie în Cluj-Napoca nu este ușor. Prețurile sunt unele dintre cele mai ridicate din țară, iar concurența pentru cele mai răvnite proprietăți este tot mai acerbă....

citește mai departe
Închiriezi sau cumperi? Iată ce spun datele că trebuie să faci

Ultimii ani nu au fost ușori, ne-am confruntat cu mult temuta pandemie, a urmat războiul din Ucraina, apoi incertitudinile pe segmentul de creditare. Chiar și așa, piața rezidențială nu...

citește mai departe
RE/MAX: De trei ori mai multe tranzacții de închiriere în S1 2019

Cererea pentru proprietăți disponibile spre închiriere s-a majorat direct proporțional cu tendințele pieței. RE/MAX România a înregistrat în primul semestru al anului curent o triplare a numărului de tranzacții...

citește mai departe
3 pasi simpli pentru a inchiria un apartament perfect!

Sa inchiriezi o locuinta nu este o treaba usoara in conditiile in care vei patrunde in cel mai dinamic si competitiv sector al pietei imobiliare. Luptele se duc la...

citește mai departe
Ce este certificatul de performanta energetica si ce schimbari va produce pe piata imobiliara?

Certificatul de performanta energetica va deveni obligatoriu din 20 iulie 2013, vanzarea sau inchirierea unei locuinte fiind imposibila in lipsa acestui document. Ne propunem sa patrundem dincolo de rigiditatea...

citește mai departe