Chiriile solicitate de proprietarii din Brașov sunt, de cele mai multe ori, apropiate de cele plătite de bucureșteni sau de clujeni. Câștigurile brașovenilor nu se compară, însă, cu cele obținute de angajații din celelalte două mari orașe. Pentru a se muta într-un apartament cu 2 camere, un brașovean îi dă proprietarului o jumătate din salariul pe care îl obține lunar.
Apartamentele cu 2 camere sunt, indiferent de oraș, cele mai căutate în rândul chiriașilor. Pentru o astfel de locuință proprietarii din Brașov solicită o chirie medie de 330 euro/lună. Chiriașii din București și din Cluj-Napoca achită mai mult la final de lună, dar câștigă și mai bine decât cei din Brașov.
Ai nevoie de un buget mediu de 530 euro/lună pentru a închiria un apartament cu 2 camere în Capitală și de chiar mai mulți bani, 550 euro/lună, pentru o locuință similară în Cluj-Napoca.
Angajații din județul Brașov obțin un câștig salarial mediu net de 4.754 de lei, echivalentul a circa 956 de euro, potrivit celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică. Brașovul ajunge să se poziționeze, astfel, pe locul 9 la nivel național.
București și Cluj ocupă, în schimb, primele două poziții în top, iar salariații obțin câștiguri nete echivalente cu 1.292 euro, respectiv cu 1.223 euro.
Astfel, chiriașii care locuiesc în apartamente cu 2 camere localizate în cele mai scumpe două orașe din țară plătesc proprietarilor sume echivalente cu până la 45% din salariu, în timp ce în cazul brașovenilor chiria reprezintă 51% din salariu, conform calculelor Imobiliare.ro.
Topul cartierelor care atrag cei mai mulți chiriași
Trei zone din Brașov au atras, luna trecută, cele mai multe persoane aflate în căutarea unei locuințe de închiriat. Tractorul s-a aflat pe primul loc, având și cel mai mare număr de apartamente de închiriat din oraș, peste 2.000. Locul al doilea a fost ocupat de cartierul Astra. Din top nu a lipsit nici Centrul Istoric, care este și una dintre cele mai scumpe zone din oraș. Chiriașii achită aici, în medie, 550 euro lunar pentru un apartament.
Zona Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii a fost cea mai căutată din Capitală. Aceasta a fost urmată de centrul orașului, mai exact de zona situată între Piața Victoriei și Piața Universității, și de cartierul Drumul Taberei.
În Cluj-Napoca, cele mai atractive s-au dovedit a fi apartamentle din cartierele Mănăștur, Gheorgheni și Mărăști. Proprietarii solicită, în medie, 450 euro/lună pentru închirierea unui apartament în Mănăștur, respectiv 550 euro/lună pentru o proprietate similară în celelalte două zone.
Cum te protejezi de eventuale abuzuri când ești chiriaș?
Dacă cea mai bună opțiune pentru tine este, în momentul de față, închirierea unei locuințe, atunci este esențial să iei măsuri încă de la început pentru a te proteja de eventuale abuzuri care pot să apară din cauza proprietarului.
Nu neglija semnarea unui contract de închiriere pentru că te poate salva din numeroase situații neplăcute. Atenție! Acesta este complet diferit față de contractul de comodat. În cazul în care nu ești la prima chirie, ai mai auzit, cel mai probabil, de el.
Află ce trebuie să faci direct de la un avocat. Am pus în discuție această temă în cadrul webinarului “Întreabă Expertul”. Video, mai jos.
Dacă ai nevoie și de alte informații utile la închirierea unei locuințe, îți sugerăm să consulți ghidurile Imobiliare.ro. Găsești AICI recomandări și sfaturi dedicate chiriașilor.