Loturile pretabile pentru dezvoltarea de ansambluri rezidențiale se află în topul preferințelor, urmate de cele destinate unor proiecte de retail.
Aproximativ trei sferturi (73%) dintre investitorii activi pe segmentul local al terenurilor fie au încheiat tranzacții în 2020, fie se așteaptă să facă achiziții până la sfârșitul anului, în ciuda pandemiei, relevă un sondaj realizat de Colliers International în rândul a peste 90 de jucători de profil. Aproximativ 60% dintre respondenți au decis să meargă mai departe cu toate sau cu o parte din tranzacțiile care erau deja în curs anul acesta, în timp ce 19% chiar au identificat, în ultima perioadă, oportunități de noi achiziții. „Piața de terenuri continuă să înregistreze tranzacții, iar interesul investitorilor rămâne semnificativ, în ciuda semnelor de întrebare legate de redresarea economică pe fondul evoluției virusului”, explică reprezentanții companiei de consultanță.
„Activitatea de tranzacționare de terenuri pare să se adapteze la o nouă normalitate. Ambele sondaje din acest an ne-au arătat un număr important de respondenți care au finalizat tranzacții cu terenuri în 2020, până la momentul efectuării sondajului respectiv, sau se așteaptă să încheie tranzacții până la sfârșitul anului – 71% în sondajul din primăvară, respectiv 73% din sondajul de toamnă. Pe lângă acestea, percepția despre viitor este într-o notă pozitivă. 85% dintre cei chestionați recent au răspuns că se așteaptă să încheie o tranzacție cu terenuri în 2021. Rămâne însă de văzut cât de mult reprezintă previziuni bazate pe analize și planificări concrete, și cât doar așteptări optimiste.”
Sînziana Oprea, Director Land Agency at Colliers International
Revenire până la finele lui 2021
În mod similar cu sondajul derulat de companie în primăvara acestui an, interesul de a achiziționa terenuri în perioada care urmează este distribuit destul de uniform între diferitele segmente ale pieței imobiliare, majoritatea respondenților plasând terenurile pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale (31%) sau de retail (25%) în topul alegerilor lor.
În ceea ce privește percepția cu privire la evoluția prețurilor terenurilor, situația e similară cu cea reliefată de sondajul anterior. Astfel, respondenții nu întrevăd o schimbare majoră la acest capitol, chiar dacă se așteaptă, în anumite cazuri, la variații. Perspectiva asupra anului viitor înclină balanța mai degrabă spre un trend de scădere: circa 60% dintre respondenți se așteaptă la o scădere a prețurilor la terenuri, într-o măsură mai mică (30% din respondenți) sau mai mare (pondere similară, de 30% din respondenți).
Deși există încă incertitudini cu privire la dinamica sectorului terenurilor în contextul epidemiologic actual, 62% dintre investitori estimează că situația generală a sectorului imobiliar va deveni satisfăcătoare până la sfârșitul anului 2021. Jucătorii activi pe această piață se arată, însă, mai optimiști legat de propriul business, 29% așteptându-se la o revenire satisfăcătoare până la sfârșitul anului 2020, alți 24% până la mijlocul lui 2021, iar 23% în a doua jumătate a anului viitor.