Suprafața totală a proiectelor de birouri finalizate în ultimele trei luni în Capitală este de peste 60.000 de metri pătrați.
Potrivit unui raport de piață publicat de compania de comsultanță imobiliară Colliers International Romania, pe piața bucureșteană au fost finalizate, în al treilea pătrar al anului în curs, trei proiecte de birouri moderne, ce însumează aproximativ 66.000 de metri pătrați. Acestea sunt: Expo Business Park, din zona Expoziției (trei clădiri, de circa 38.400 de metri pătrați), clădirea The Light, din zona de centru-vest (21.700 de metri pătrați) și, respectiv și clădirea Eminescu Office, din apropierea Pieței Romane (circa 6.300 de metri pătrați). Datele Colliers arată că volumul livrărilor de birouri se situează peste nivelul de 250.000 de metri pătrați după primele nouă luni ale anului. „Sunt șanse mari ca pragul de 300.000 de metri pătrați să fie depășit, în materie de livrări, pentru tot parcursul lui 2019, însă, ca de obicei, există întotdeauna riscul ca unul sau două proiecte să fie amânate pentru 2020”, subliniază reprezentanții companiei.
Plus de 18% la închirieri în primele 9 luni
În ceea ce privește activitatea de închiriere, în perioada iulie-septembrie au fost tranzacționate spații în suprafață totală de aproximativ 78.000 de metri pătrați – nivel foarte apropiat de cel consemnat în perioada similară a anului trecut. În primele nouă luni din 2019, însă, a fost consemnat un avans de circa 18% la acest capitol, în condițiile unui volum de spații tranzacționate de 263.000 de metri pătrați. Sectorul IT&C deține cea mai mare cotă din acest total, anume 58%, fiind urmat, la o distanță semnificativă, de sectorul financiar și de cel al serviciilor profesionale (fiecare cu o pondere de aproximativ 11%).
O piață a chiriașilor
Reprezentanții Colliers anticipează că în 2019 volumul total al închirierilor de birouri poate depăși estimările inițiale de 320.000 de metri pătrați, apropiindu-se, astfel, de nivelul-record de 350.000 de metri pătrați atins în 2016. Aceștia își mențin părerea că Bucureștiul devine, încetul cu încetul, o piață a chiriașilor – cu toate că, pe anumite subpiețe sau în cazul anumitor proiecte mai căutate, proprietarii pot miza în continuare pe o poziție mai puternică în procesul de negociere.
Rata de neocupare, preconizează aceștia, va ajunge curând la un nivel de 13% – ceea ce va contribui la o segmentare mai accentuată a acestei piețe, diferențiind și mai mult proiectele cu o localizare foarte bună de cele aflate în zone periferice, care nu beneficiază de un acces satisfăcător la mijloacele de transport în comun.