Trei lucruri pe care trebuie să le iei în calcul când vrei să investești în imobiliare. Strategia de care ai nevoie pentru un randament excepțional

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 3 Iulie 2024, Ultima actualizare: 07 August 2024

Să faci investiții care te pot ajuta să-ți câștigi pe termen lung independența financiară și să te bucuri de prosperitate ar trebui să fie un obicei pe care să-l urmezi indiferent de vârstă sau de valoarea veniturilor. O variată bună pentru cei care au, însă, sume economisite mai consistente, câștiguri mari sau se gândesc să ia un împrumut pentru a-și începe călătoria investițională poate fi cumpărarea unei proprietăți.

Am aflat avantajele unei astfel de investiții, dar și strategii care te ajută să ai parte de succes din rolul de investitor de la Adrian Asoltanie, antreprenor, trainer și autorul volumului “Dragă, unde-s banii”. Acesta a fost invitatul nostru la cea mai nouă ediție a webinarului “Întreabă expertul”.

“Zona de investiții este o prioritate, după părerea mea, de aceea o asemăn cu factura la gaze. În România pot fi făcute investiții începând cu 50 de lei pe lună, nu este un domeniu rezervat doar celor care învârt zeci de mii de euro sau sute de mii de euro. Din momentul în care ai niște bani pe mână nu ar fi rău 10%-15% din sumă să meargă către investiții”, a declarat Adrian Asoltanie.

De ce să investești în imobiliare?

Dacă ai însă posibilitatea de a face investiții mai consistente, atunci imobiliarele sunt un domeniu care prezintă o serie de beneficii, este de părere specialistul în sănătate financiară.

“Printre avantajele imobiliarelor ar fi, evident, cash flow-ul. Spre deosebire de bursă unde abia peste 10-20 de ani încep să se acumuleze investițiile tale și poți să te bucuri de ele, o investiție imobiliară începe să genereze venituri imediat după ce ai făcut achiziția și ai închiriat-o”, a explicat invitatul webinarului organizat de Imobiliare.ro.

Un alt avantaj al investițiilor în sectorul imobiliar este acela că o proprietate se va aprecia în timp, lucru bun în special în perioade cu inflație mare. Atenție, însă, la aspecte precum localizarea acesteia sau calitatea construcției. Nu orice proprietate devine semnificativ mai valoroasă cu trecerea timpului.

Cum îți dai seama dacă este sau nu momentul potrivit să faci o investiție în imobiliare?

Momentul oportun pentru o investiție imobiliară vine atunci când investitorul este efectiv pregătit să facă acest pas, adică situația sa financiară este una favorabilă.

“Trebuie să ai o situație financiară stabilă, resurse suficiente. Dacă urmează să faci o achiziție pe bază de credit, trebuie să-ți calculezi extrem de bine gradul de îndatorare, avansul pe care-l dai, să ai un fond de urgență”, a declarat Asoltanie.

În plus, trebuie să găsești proprietatea potrivită care să-ți aducă ulteriori câștiguri cât mai bune.

“Trebuie să cauți acele oportunități care să-ți ofere un randament interesant și aici palierul va fi destul de mare, de la proprietăți vechi la proprietăți noi, unele finalizate și gata de închiriere, altele în faza de proiect sau de șantier. Fiecare opțiune trebuie analizată foarte bine”, a mai completat el.

Formula pe care o poți folosi de la vizionare pentru a-ți da seama dacă ai în față o oportunitate excelentă pentru o investiție imobiliară

Pe lângă prețul de achiziție, trebuie să ai în vedere și faptul că o locuință vine la pachet și cu alte costuri – de la cele de amenajare sau renovare la comisionul agentului imobiliar, banii pe care îi dai la notar și așa mai departe.

“Formula pe care eu o folosesc este cea a celor 17 ani. Îmi calculez chiria pe care ar putea să o producă acel activ, o înmulțesc pe 17 ani, deduc 10% pentru perioade fără chiriași și mai deduc încă 10% pentru taxe, impozite și alte costuri”, a spus invitatul webinarului “Întreabă expertul”.

“Randamentul pe care eu îl vizez începe de la 10%, dar acesta se obține în anumite condiții. Pentru investitorul obișnuit aș spune că un randament de 5%-6%, chiar 7% în anumite condiții, plus o apreciere a spațiului respectiv ar fi o așteptare rezonabilă”, a adăugat Asoltanie.

Trei lucruri pe care este esențial să le iei în considerare când faci o investiție imobiliară

Adrian Asoltanie este de părere că atunci când vrei să faci o investiție într-o proprietate pe care să o închiriezi ulterior este esențial să iei în calcul următoarele trei lucruri.

1.Perioada de timp în care chiriașul ocupă spațiul respectiv trebuie să fie cât mai lungă.

“Oricine a deținut o proprietate imobiliară cu chiriaș știe că în momentul în care anunță că pleacă este extrem de frustrant pentru că pe de-o parte îți dispar veniturile și pe de altă parte îți apar cheltuieli”, a explicat specialistul în sănătate financiară.

2. Trebuie să te gândești din start foarte bine care sunt chiriașii pe care vrei să-i atragi și de ce. Proprietatea pe care o alegi pentru a face investiția trebuie să se potrivească nevoilor și cerințelor viitorilor tăi chiriași.

3. Mulți se sperie de bătaia de cap pe care ar urma să o aibă din poziția proprietarului cu chiriași. Nu te lăsa descurajat gândindu-te că cei care vor închiria spațiul vor strica mobila, vor zgâria parchetul sau vor distruge televizorul. Ai grijă, mai bine, pe cine alegi să-ți fie chiriaș pentru a te asigura că vei avea parte de puțină bătaie de cap pe termen lung.

“Eu m-am orientat o nișă – apartamentele care pot fi închiriate micilor firme”, a declarat invitatul webinarului “Întreabă expertul”.

Chiria pe care își permite să o plătească o firmă este mai mare decât cea pe care o poți încasa, de exemplu, de la un student, spune el, fapt care ajută la creșterea randamentului.

Spațiul se închiriază nemobiliat pentru că reprezentanții firmei sunt cei care vin cu mobilierul, iar pentru un apartament cu 2-3 camere deja proprietarul scapă de cheltuieli cuprinse între 10.000-20.000 de euro. Și această sumă se regăsește în randamentul investiției.

O firmă își va păstra sediul pe o perioadă mai lungă de timp și de multe ori va avea mai multă grijă de spațiu. În plus, angajații au nevoie doar de o bucătărie modestă, care pentru un alt tip de chiriaș ar fi foarte puțin atractivă, iar acest lucru poate fi folosit în negociere.

Un alt aspect pe care merită să-l cunoști este acela că pentru firme se pretează cel mai bine apartamentele aflate la parterul blocurilor, care se și vând de cele mai multe ori mai ieftin.

“Din aceste mici elemente randamentul poate să ajungă la 10%-12%. Am și proprietăți cu 14%, chiar 17% randament pe an, ceea ce în zona imobiliară este excepțional”, a conchis Asoltanie.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum investești inteligent în imobiliare? Sfaturi pentru profit maxim și riscuri minime în webinarul “Întreabă Expertul” din această săptămână

Vrei să faci o investiție în imobiliare, dar nu ești încă 100% sigur care este cea mai bună opțiune pentru tine? Participă gratuit la următorul webinar organizat de Imobiliare.ro...

citește mai departe
Tendințe imobiliare și zone fierbinți pe piața rezidențială din Timișoara

Zona Take Ionescu, Medicinei și cea situată în imediata apropiere a proiectului Iulius Town sunt unele dintre cele mai bine cotate din Timișoara. Prețurile la nivelul orașului diferă destul...

citește mai departe
Afaceri profitabile la malul mării. 5 proprietăți imobiliare cu potențial de investiție

Litoralul atrage nu doar turiști dornici de aventură și relaxare, ci și investitori avizați în căutarea celor mai bune oportunități pentru a-și multiplica capitalul. Pentru că, de ce nu,...

citește mai departe
Investițiile de tip shared ownership – noul mod de business din imobiliarele de lux. Care sunt avantajele?

În ultimii ani, termenul cunoscut din afara țării – shared ownership –  a câștigat popularitate pe piața investițiilor în imobiliarele de lux. Noul mod de business a apărut atât...

citește mai departe
România, printre țările din ECE care au încheiat anul pe plus la capitolul investiții imobiliare

Deși în primul semestru volumul achizițiilor s-a situat sub nivelul din 2020, piața a recuperat puternic în a doua jumătate a anului. România, Polonia și Slovacia sunt țările din...

citește mai departe