Deşi însemnate, contractele semnate în acest an nu le depăşesc totuşi ca volum pe cele din 2010.
În ultimele două luni au fost încheiate două tranzacţii de amploare pe piaţa închirierilor de birouri. La începutul lunii martie, oficialii Jones Lang LaSalle făceau publică mutarea sediului Volksbank România într-un spaţiu de aproximativ 8.000 de metri pătraţi în clădirea Nusco Tower din zona de nord a Capitalei. Aceasta reprezenta, la vremea respectivă, cea mai mare tranzacţie din 2011 pe acest segment. La nici două luni mai târziu însă, recordul a fost depăşit. Astfel, săptămâna aceasta oficialii UniCredit Business Partner au spus că, începând cu luna noiembrie a acestui an, sediul companiei va fi mutat într-un spaţiu de 10.000 de metri pătraţi în cadrul complexului Novo Park, din Pipera.
Peste 60% mai multe spaţii office închiriate în T1
Cele două evenimente par să sprijine părerea câtorva jucători din piaţă potrivit căreia segmentul office autohton se află pe drumul spre stabilizare. „Cele două tranzacţii reprezintă într-adevăr semne ale revigorării pieţei de birouri, însă nu sunt singurele. Numărul tranzacţiilor din primul trimestru al acestui an a fost în creştere în comparaţie cu ultimii doi ani şi sunt semne că acest trend se va menţine”, subliniază Sorin Macoveiu, consultant în cadrul departamentului de birouri al Cushman&Wakefield România. Potrivit unui raport de piaţă realizat recent de compania de consultanţă King Sturge, volumul închirierilor de birouri ce au avut loc în primul trimestru al acestui an se ridică la circa 50.000 de metri pătraţi, ceea ce reprezintă o creştere de peste 60% comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Reprezentantul Cushman&Wakefield nu exclude posibilitatea ca anul acesta sunt să mai aibă loc tranzacţii similare pe piaţa office a Capitalei – chiar dacă acestea nu ar atinge poate acelaşi volum, s-ar putea situa totuşi la un nivel apropiat. În momentul de faţă, băncile se numără printre cei mai activi jucători pe segmentul închirierilor de birouri, alături de sectoare precum IT sau Pharma.
Dealurile din 2010, încă pe primul loc
Chiar dacă cele două contracte de închiriere încheiate de instituţiile de credit se situează la un nivel rezonabil, acestea nu se ridică totuşi la înălţimea recordurilor stabilite anul trecut. Astfel, în urmă cu aproximativ un an reprezentanţii companiei DTZ Echinox anunţau închirierea unei clădiri de birouri cu o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi în zona Victoriei din Bucureşti de către centrul medical Sanador, cu scopul de a deschide în cadrul imobilului un spital generalist. O altă tranzacţie de amploare a fost făcută publică în vara anului trecut de către The Advisers/Knight Frank. Oracle România semna la vremea aceea un contract de închiriere pentru o suprafaţă de aproximativ 14.000 de metri pătraţi în zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu. Jumătate din această suprafaţă reprezenta o prelungire a şederii în clădirea Oracle Tower, acesteia adăugându-i-se un spaţiu suplimentar de 7.000 de metri pătraţi în clădirea Nusco Tower.