Beneficiind de un amplasament ultracentral, centrul de afaceri dispune de o suprafață închiriabilă de 4.200 de metri pătrați, alături de facilități complementare.
Caracterizate de un amplasament central, finisaje premium și suprafețe relativ mici, clădirile de birouri de tip boutique prezintă, în momentul de față, un interes deosebit – atât pentru investitori, cât și pentru companii. „Clădirile tip boutique au mai multe avantaje, în această perioadă de pandemie: un trafic mai mic în imobilul și implicit un risc sanitar mai mic, spații mai mici pe etaj, cu mai puțini angajați, amplasamentul foarte bun, în zone bine poziționate, unde se poate ajunge ușor. Chiar daca piața de birouri trece printr-o perioadă de transformări din cauza Covid-19, pe acest segment se păstrează in continuare interesul atât pentru închiriere, cât și pentru achiziție, firma ESOP având în lucru, în diverse stadii de negociere, tranzacții cu clădiri similare”, subliniază Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.
Citește și:
Marile tranzacții de pe piața de birouri, încheiate doar de companii din domeniile IT&C și financiar
Un investitor interesat specific de acest gen de active
În acest context, compania de consultanță a anunțat încheierea celei mai mari achiziții a anului 2020 pe acest segment de piață. „Investitorul care a cumpărat centrul de afaceri Astoria Business Center (foto) este compania Dona Real Estate. Bugetul de achiziție a fost de aproximativ nouă milioane de euro. Dona Real Estate a intrat pe piața din România prin achiziția de clădiri de birouri de tip boutique și alături de acest imobil mai are în portofoliu clădirile de birouri Izvor 80 Office Building (6.600 de metri pătrați utili) și Rosetti Business Center (2.600 de metri pătrați utili)”, explică reprezentanții ESOP Consulting.
„Astoria Business Center este una dintre clădirile de birouri de tip boutique care a câștigat interesul investitorilor in 2020 prin locația premium – fiind situată în zonă ultracentrală și prin flexibilitatea spațiilor de birouri de clasă A. În total, acest centru de afaceri are o suprafață închiriabilă de 4.200 de metri pătrați cu spații de birouri, la care se adaugă o suprafață de 420 de netri pătrați de terase. Clădirea dispune și de 48 locuri de parcare, amenajate la cele două niveluri de la subsol. Construcția are certificat BREEAM Very Good de clădire verde, fiind eficientă din punct de vedere energetic.”
Adrian Călinescu, consultant ESOP Consulting | CORFAC Internațional
Două proiecte în 2020, alte două în plan pentru 2021
Potrivit datelor companiei de consultanță, planurile dezvoltatorilor de pe acest segment de piață prevăd livrarea a două clădiri noi de tip boutique pe parcursul lui 2020. Este vorba despre H Victoriei 109 și Zone 313, ce însumează 13.000 de metri pătrați de spații de birouri de clasa A. Anul viitor se estimează că vor fi predate încă două clădiri de acest tip, respectiv Matei Millo Novotel Office și Politehnică Business Tower, ce vor avea o suprafață totală de 19.500 de metri pătrați. „Vârful livrărilor pe acest segment de piață a fost înregistrat în 2018, când au fost finalizate șapte proiecte, cu un total de 31.948 de metri pătrați”, explică oficialii ESOP.
Printre chiriașii care au semnat anul acesta contracte de închiriere sau preînchiriere pentru spații de birouri amplasate în clădiri de tip boutique se numără agenții de publicitate, firme de consultanță în afaceri, case de avocatură, firme de construcții sau companii din domeniul IT&C – precum Skin Media, Just Master Activities, Aktor, S.M.A.P.E., Cegedim RX, Bit Sentinel etc. Suprafețele închiriate pe acest segment al pieței office bucureștene variază, de regulă, între 154 și 3.500 de metri pătrați. Calculele ESOP relevă că spațiile închiriate și preînchiriate au ajuns la un total de 17.150 de metri pătrați în primele nouă luni din 2020.